Διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει 54.000 Έλληνες που έβγαλαν στο εξωτερικό εμβάσματα άνω των 100.000 στην τριετία 2009-2011 ξεκινά το ΣΔΟΕ με βάση τον κατάλογο που περιέχεται στο CD που ετοίμασε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Το CD με τα επίμαχα στοιχεία διαβιβάστηκε πριν από δύο εβδομάδες από την ΓΓΠΣ στο ΣΔΟΕ και περιέχει συνολικά 54.000 ονόματα Ελλήνων τα οποία στην τριετία 2009-2011 έδωσαν εντολή να μεταφερθούν σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ. Συνολικά, το ποσό που μετέφεραν εκτός Ελλάδας ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ.
Στο στόχαστρο 3.000 μεγαλοκαταθέτες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», από αυτούς τους 54.000 φορολογούμενους οι 3.000 μετέφεραν εμβάσματα άνω του ενός εκατομμυρίου στο εξωτερικό και είναι οι πρώτοι που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από το ΣΔΟΕ. Ο έλεγχος θα γίνει μέσω διασταυρώσεων με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι συγκεκριμένοι μεγαλοκαταθέτες φορολογούμενοι για να διαπιστωθεί αν το χρήμα αυτό προέρχεται από αδήλωτα έσοδα ή παράνομες δραστηριότητες.
Οι διασταυρώσεις θα γίνουν με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπου θα ελέγχεται ο λόγος του εισοδήματος προς τα εμβάσματα που πήγαν στο εξωτερικό από το ίδιο φυσικό πρόσωπο. Στην περίπτωση που τα εμβάσματα ξεπερνούν κατά πολύ τα δηλωθέντα εισοδήματα του καταθέτη, το ΣΔΟΕ θα δεσμεύει άμεσα τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και θα επιβάλλει πρόστιμα.
Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι 3.000 αυτοί μεγαλοκαταθέτες φορολογούμενοι μετέφεραν εμβάσματα 2,5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο και το συνολικό ποσό που διακίνησαν ανέρχεται στα 7,5 δισ. ευρώ.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξουν άμεσα έσοδα από την διαδικασία αυτή, καθώς θεωρείται ότι θα βρεθούν αρκετοί που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν τα χρήματα αυτά. Ωστόσο, η διασταύρωση δεν είναι εύκολη και, όπως αναφέρουν στελέχη του ΣΔΟΕ η διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων μπορεί να διαρκέσει ακόμα και πάνω από ένα μήνα.