Παναγιώτης Λάμψιας για πειθαρχικό ΕΣΗΕΑ: Ανήκουστη προσέγγιση και παράλογη απαίτηση, ασχετοσύνη - iefimerida.gr

Παναγιώτης Λάμψιας για πειθαρχικό ΕΣΗΕΑ: Ανήκουστη προσέγγιση και παράλογη απαίτηση, ασχετοσύνη

Παναγιώτης Λάμψιας
Παναγιώτης Λάμψιας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ασχετοσύνη καταλογίζει στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Λάμψιας σε άρθρο του στην Καθημερινή για την παραπομπή της Σοφίας Γιαννακά, λόγω της αρθρογραφίας της για τη Μαρία Καρυστιανού.

Στο άρθρο του με τίτλο «Οι χωροφύλακες της ενημέρωσης» κάνει λόγο για «Ανήκουστη προσέγγιση και παράλογη απαίτηση που μόνον σε ασχετοσύνη μπορεί να αποδοθεί» σε ότι αφορά την έγκληση και το σκεπτικό του Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ και προσθέτει παρακάτω: «Αποτελεί ντροπή για τον κλάδο η έμμεση σύσταση προς τους συναδέλφους γενικώς να αυτολογοκρίνονται για να συμβαδίζουν με κάτι απροσδιόριστο που το Πειθαρχικό όρισε ως απαίτηση της κοινωνίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει στο άρθρο του:

«Εν προκειμένω θύμα αυτής της ακατανόητης ταλαιπωρίας έπεσε η Σοφία Γιαννακά γιατί έγραψε τη γνώμη της για ένα θέμα της επικαιρότητας, χωρίς να προσβάλει κανέναν και με σωστά ελληνικά. Το εκλεγμένο Πειθαρχικό της Ενωσης Συντακτών ως μη ώφειλε εγκάλεσε τη δημοσιογράφο διότι κατά την άποψή του πρέπει με τα γραπτά της να εκφράζει «…τη γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη, καθώς και τον αγώνα μιας μάνας για δικαίωση και τιμωρία των ενόχων…».

Ανήκουστη προσέγγιση και παράλογη απαίτηση που μόνον σε ασχετοσύνη μπορεί να αποδοθεί. Από πότε οι δημοσιογράφοι απονέμουν δικαιοσύνη και ποιοι γνωρίζουν και εκφράζουν τη λεγόμενη «κοινωνική απαίτηση»; Ποιος κανόνας το ορίζει και ποιο όργανο αποφασίζει να εφαρμόσει ποινολόγιο για το αυτονόητο δικαίωμα ενός δημοσιογράφου να εκφράζει τη γνώμη του χωρίς τον φόβο ή την απειλή πειθαρχικών διώξεων; Αποτελεί ντροπή για τον κλάδο η έμμεση σύσταση προς τους συναδέλφους γενικώς να αυτολογοκρίνονται για να συμβαδίζουν με κάτι απροσδιόριστο που το Πειθαρχικό όρισε ως απαίτηση της κοινωνίας. Αν αυτό το τολμούσε κάποιος άλλος σε βάρος του κλάδου, θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες, αλλά επειδή την… ανορθογραφία διέπραξε το Πειθαρχικό, υπήρξε –αρχικώς…– σιωπητήριο από τα επίσημα όργανα του κλάδου εκτός της Ενωσης Ιδιοκτητών.

Ασφαλώς υπήρξαν και δεκάδες παρεμβάσεις συναδέλφων που υπερασπίστηκαν όχι τη Σοφία Γιαννακά, αλλά το προφανές δικαίωμά της να διατυπώνει ελεύθερα τη γνώμη της. Αν ο κλάδος βάζει παγίδες στον «εαυτό» του, τότε ποιος άραγε θα προστατεύσει την πολυφωνία και την ελευθερία του Τύπου σε κάθε εκδοχή τους; Με όλα αυτά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να καλλιεργηθεί εκ των έσω η αμφιβολία και η διαβολή για ένα επάγγελμα που δέχεται ομαδικά πυρά και δεν περνά την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του. Ηταν υποχρέωση της ΕΣΗΕΑ να αποδοκιμάσει «εξαρχής» τα φαινόμενα ανθρωποφαγίας και υποτίμησης του επαγγέλματος και να βάλει στη θέση τους τούς χωροφύλακες της ενημέρωσης. Αλλά με καθυστέρηση και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, με ανακοίνωση «απολογήθηκε» ότι η πειθαρχική παρέμβαση οφειλόταν σε καταγγελίες και διαμαρτυρίες πολιτών, κάτι που (βεβαίως…) δεν προδικάζει καταδικαστική απόφαση…».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Λάμψια, στην Καθημερινή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ