Η νέα ταινία της Disney «Χιονάτη», ένα live-action remake της πρωτότυπης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1937, βγήκε στις αίθουσες αλλά περνά... δύσκολα.
Τα σχέδια για το remake του κλασσικού παραμυθιού αποκαλύφθηκαν πριν εννέα χρόνια, στα τέλη του 2016, μετά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία άλλων live-action ταινιών όπως η «Maleficent», το «Βιβλίο της Ζούγκλας» και η «Σταχτοπούτα». Έτσι, συγκροτήθηκε μια ομάδα κορυφαίων σεναριογράφων και παραγωγών για την δημιουργία της νέας ταινίας για την «Χιονάτη».
Τι πήγε λάθος με τη «Χιονάτη»;
Ωστόσο κάτι φαίνεται να πήγε εντελώς λάθος στην πορεία. Η ταινία ανέβηκε στην κορυφή των charts, αλλά συγκέντρωσε μόλις 87,3 εκατ. δολάρια το πρώτο της Σαββατοκύριακο, μια από τις χειρότερες εισπρακτικές επιδόσεις για remake ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney μέχρι σήμερα.
Τι συνέβη στην παραγωγή των 270 εκατ. δολαρίων που ευελπιστούσε να γίνει τεράστια επιτυχία; Οι αντικρουόμενες απόψεις των δύο πρωταγωνιστριών στο θέμα του πολέμου στη Γάζα και η ρήξη που προέκυψε ανάμεσά τους από τότε που ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα είναι ένα από αυτά που δεν πήγαν καλά.
Η Ρέιτσελ Ζέγκλερ και η Γκαλ Γκαντότ επιλέχθηκαν για τους ρόλους της Χιονάτης και της Κακιάς Βασίλισσας αντίστοιχα, το 2021, ωστόσο, οι απόψεις τους για τον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνης τις έφεραν σε διάσταση.

Η Γκαντότ, μοντέλο και ηθοποιός, είναι πρώην εκπαιδεύτρια των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και επέκρινε τους παγκόσμιους ηγέτες για την αρχική τους αντίδραση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Σε πρόσφατη ομιλία της, υποστήριξε ότι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές «δεν καταδικάζουν τη Χαμάς, αλλά γιορτάζουν, δικαιολογούν και επευφημούν μια σφαγή Εβραίων» και δήλωσε σε συνέντευξή της στο Variety: «Είμαι αυτόχθων κάτοικος του Ισραήλ».
Η Ρέιτσελ Ζέγκλερ, από την άλλη, δεν δίστασε να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη, έχοντας γράψει στο Twitter «free Palestine» τον Μάιο του 2021.
Επανέλαβε το ίδιο μήνυμα τον Αύγουστο, ακριβώς μετά την κυκλοφορία του teaser trailer για τη νέα εκδοχή του παραμυθιού, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των στελεχών της παραγωγής.
Η δήλωσή της προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί συντελεστές της Disney φέρεται να ανησύχησαν για το πώς τέτοιες πολιτικές τοποθετήσεις θα επηρέαζαν την εικόνα της ταινίας, ειδικά δεδομένου του ιδιαίτερα ευαίσθητου γεωπολιτικού κλίματος.
Το tweet προκάλεσε πανικό στους επικεφαλής της Disney και οδήγησε σε αύξηση των απειλών κατά της ζωής της Ισραηλινής σταρ Γκαλ Γκαντότ, με αποτέλεσμα η εταιρεία να της παρέχει ιδιωτική ασφάλεια.
Ο παραγωγός της «Χιονάτης», Μαρκ Πλατ, ανησύχησε τόσο πολύ που ταξίδεψε από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει προσωπικά με τη Ζέγκλερ σχετικά με τη δραστηριότητά της στα social media.
Ο Πλατ χρειάστηκε να της υπενθυμίσει πόσα διακυβεύονται τόσο για την ταινία όσο και για την καριέρα της, πριν της ζητήσει να «ποστάρει με περισσότερη προσοχή».

Λίγους μήνες αργότερα, η Ζέγκλερ έκανε μια νέα ανάρτηση στο Instagram μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, στην οποία επιτέθηκε στους υποστηρικτές του Τραμπ.
Μετά από νέα έκκληση του παραγωγού, η Ζέγκλερ φέρεται να συμφώνησε να επιτρέπει σε επαγγελματία διαχείρισης social media να ελέγχει τις αναρτήσεις της ενόψει της κυκλοφορίας της ταινίας.
Σε συνέντευξή της στο Variety για την προώθηση της ταινίας, η Γκαντότ δήλωσε ότι άρχισε να ποστάρει περισσότερο για το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, αφού είχαν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα της ταινίας.
Ακόμη, χρησιμοποίησε το Instagram για να ζητήσει την επιστροφή των ομήρων που απήχθησαν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Σε μια προσπάθεια να «χτίσει γέφυρες» λίγες μέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης, είχε κάνει ανάρτηση όπου ανέφερε ότι «ο θάνατος αθώων Παλαιστινίων και αθώων Ισραηλινών είναι φρικτός».
Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ κάποια επίσημη ένδειξη ότι η Γκαντότ και η Ζέγκλερ ήρθαν σε σύγκρουση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Πηγές ανέφεραν στο Variety ότι δεν υπήρχε «κακή σχέση» μεταξύ τους και ότι «τα πήγαιναν καλά» κατά την παραγωγή της ταινίας.
Οι αντίθετες απόψεις των δύο πρωταγωνιστριών για τον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνης ωστόσο έχουν διχάσει το κοινό τους με φανς των δύο πλευρών να δηλώνουν ότι θα μποϊκοτάρουν την ταινία.
Οι αναρτήσεις της Γκαλ Γκαντότ στο Instagram έχουν γεμίσει με σχόλια υπέρ της Παλαιστίνης, ενώ της Ρέιτσελ Ζέγκλερ στην πλατφόρμα X είναι γεμάτα από υποστηρικτές του Ισραήλ που την αποκαλούν «αδαή» και «αντισημίτισσα» και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δουν την ταινία.
Ακόμη, ακτιβιστές διαδήλωσαν υπέρ της Παλαιστίνης στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του αστεριού της Γκαντότ στο Hollywood Walk of Fame, κρατώντας πλακάτ που την απεικόνιζαν ως την Κακιά Βασίλισσα με τη λεζάντα «Η Χιονάτη υποστηρίζει τη γενοκτονία».

Τα σχόλια περί ρήξης φούντωσαν περισσότερο όταν, στην πρεμιέρα της Χιονάτης, οι δύο σταρ φάνηκαν να είναι σε απόσταση, σε μια εμφάνιση που έμοιαζε αμήχανη και ψυχρή.
Μετά τα Όσκαρ, η Ζέγκλερ φέρεται να αποκάλεσε τη Γκαντότ «επαγγελματία βασίλισσα καλλιστείων», μια φράση που ερμηνεύτηκε ως υπονοούμενο ότι η καριέρα της Γκαντότ βασίζεται στην εμφάνισή της και όχι στο ταλέντο της.
Οι δύο γυναίκες δεν έδωσαν κοινές συνεντεύξεις πριν από την κυκλοφορία της ταινίας, ενώ, η επίσημη πρεμιέρα στο Λος Άντζελες, πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία συνέντευξη στο κόκκινο χαλί. Η Ζέγκλερ φέρεται να κάθισε μακριά από τη Γκαντότ, μαζί με την οικογένειά της.

Τα προβλήματα στα γυρίσματα της «Χιονάτης»
Ωστόσο, η ταινία αντιμετώπισε και πολλά άλλα προβλήματα. Η πανδημία COVID-19 καθυστέρησε τα γυρίσματα για δύο χρόνια, ενώ μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Pinewood Studios του Λονδίνου κατέστρεψε μέρος του σκηνικού.
Οι απεργίες στο Χόλιγουντ προκάλεσαν περαιτέρω καθυστερήσεις, ενώ επιπλοκές που αντιμετώπισε η Γκαλ Γκαντότ στην εγκυμοσύνη της οδήγησαν σε αναπρογραμματισμό σκηνών.
Η επιλογή της Ρέιτσελ Ζέγκλερ, μιας Λατίνας ηθοποιού, για τον ρόλο της Χιονάτης αποδείχθηκε αμφιλεγόμενη, καθώς η ηρωίδα περιγράφεται στο αρχικό παραμύθι των αδελφών Γκριμ ως «με δέρμα λευκό σαν το χιόνι, χείλη κόκκινα σαν το τριαντάφυλλο και μαλλιά μαύρα σαν έβενο».
Η Ζέγκλερ επιτέθηκε ανοιχτά στους επικριτές της ενώ είχε επικρίνει το πρωτότυπο φιλμ του 1937, αποκαλώντας το «περίεργο» όπου ο πρίγκιπας «στην ουσία παρακολουθεί» τη Χιονάτη.
Η ταινία έχει προσαρμοστεί ώστε να παρουσιάζει τη Χιονάτη ως μια πιο δυναμική, φεμινιστική φιγούρα, η οποία δεν ονειρεύεται πλέον να βρει τον πρίγκιπά της, αλλά να εξελιχθεί σε ηγέτιδα.

Οι χαρακτήρες των νάνων προκάλεσαν επίσης debate, τόσο από εκείνους που ήθελαν να διατηρήσουν τους αρχικούς χαρακτήρες, όσο και από εκείνους που υποστήριζαν ότι έπρεπε να αφαιρεθούν.
Η Disney δήλωσε ότι θα ακολουθούσε μια «διαφορετική προσέγγιση» για τους νάνους, η οποία τελικά αποκαλύφθηκε ότι περιλαμβάνει CGI εκδοχές των αρχικών animated χαρακτήρων, με παραμορφωμένα χαρακτηριστικά.
Αυτή η απόφαση δέχθηκε δριμεία κριτική από ηθοποιούς με νανισμό, οι οποίοι υποστήριξαν ότι στερήθηκαν επαγγελματικές ευκαιρίες.

Παράλληλα, αναλυτές επισημαίνουν ότι το κοινό έχει κουραστεί από τις επαναλαμβανόμενες, χωρίς φαντασία, live-action επανεκτελέσεις κλασικών ταινιών της Disney.
Φωτογραφίες: Associated Press