Υπάρχει κάποιος λόγος που η πρώτη ημέρα της εβδομάδας αναφέρεται και ως «τσαγκαροδευτέρα». Ποιος θέλει να επιστρέψει στη δουλειά μετά από το σαββατοκύριακο; Ειδικά η πρώτη Δευτέρα της χρονιάς είναι η... χειρότερη, μετά από το διάλειμμα για τις γιορτές. Υπάρχουν όμως και χειρότερα.
Καθένας έχει δικαίωμα να γκρινιάξει για τη δουλειά του, αλλά υπάρχουν και επαγγελματίες που πράγματι έχουν πιο δύσκολο καθήκον από τους υπόλοιπους. Πέρα από τις επικίνδυνες δουλειές, υπάρχουν και μερικές πραγματικά περίεργες. Η Guardian μίλησε με έξι ανθρώπους που κάνουν αυτά τα επαγγέλματα που εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μερικά από τα χειρότερα στον κόσμο.
Δοκιμαστής σκυλοτροφής
Ο Φίλιπ Γουέλς πρέπει να δοκιμάζει την τροφή για σκύλους- ή και γάτες- ώστε να είναι βέβαιο ότι ανταποκρίνεται στα ποιοτικά πρότυπα της εταιρείας.
Η διαδικασία είναι απλή. Ανοίγει δείγματα, μυρίζει την τροφή και την τρώει. Αν και ακούγεται αηδιαστικό, ο ίδιος λέει ότι είναι αρκετά νόστιμη, ενώ στην εταιρεία για την οποία εργάζεται χρησιμοποιείται κρέας κατάλληλο για την κατανάλωση και από άνθρωπο.
Επικεφαλής εκδρομών για έφηβους
Δουλειά της Βανέσα Τζόνσον είναι να οδηγεί ομάδες ανθρώπων 15-18 ετών σε επικίνδυνες εκδρομές στο εξωτερικό που απαιτούν υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, όπως για παράδειγμα η ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο.
Καθήκον της είναι να ενθαρρύνει και να προσέχει ένα τσούρμο έφηβους που βρίσκονται ξαφνικά μακριά από τις ανέσεις τους, σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον. Οπως λέει η ίδια, το χειρότερο στη δουλειά της είναι όταν αρρωσταίνουν ή τραυματίζονται κάποιοι από τους μετέχοντες.
Τεχνικός υγιεινής
Το επάγγελμα αφορά την απολύμανση περιοχών που πιθανώς έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνα υλικά. Μεταξύ άλλων, ο Ρίτσαρντ Λιούις καθαρίζει σκηνές εγκλημάτων ή αυτοκτονιών, τροχαίων ατυχημάτων, ή σπίτια γεμάτα σκουπίδια, ποντικούς και περιττώματα.
Το χειρότερο για εκείνον είναι όταν πρέπει να καθαρίσει ένα σημείο μετά από αυτοκτονία. «Με τον καιρό, συνηθίζεις να μην αηδιάζεις, αλλά η συναισθηματική πλευρά της δουλειάς παραμένει σκληρή».
Μηχανικός βιοαερίου
Δουλειά του Μπαμπουράμ Παούντελ είναι να δημιουργεί εργοστάσια βιοαερίου σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ανάμεσα στα καθήκοντά του είναι να συνδέει ένα σύστημα με χωνευτήρια σε τουαλέτες, προκειμένου να παράγεται το βιοαέριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα ή φωτισμό.
Το χειρότερο για εκείνον στη δουλειά του είναι να βλέπει ανθρώπους που παλεύουν να ζήσουν με πολύ μικρό εισόδημα. Ομως, προσθέτει ότι κάποιος που δεν έχει... αλλάξει ούτε πάνα στη ζωή του, θα δυσκολευτεί πολύ να την κάνεις. «Πρέπει να λερώσεις τα χέρια σου», εξηγεί.
Επιτηρητής χελιών
Καθήκον τους είναι η διατήρηση του ευρωπαϊκού χελιού που απειλείται. Πρέπει να παρακολουθούν το μέγεθός τους, οπότε τσαλαβουτάνε σε ποτάμια σχεδόν ολόκληροι, για να φτάσουν στις φωλιές τους και να πιάσουν τα χέλια με γυμνά χέρια.
«Είναι πολύ ζόρικο να δουλέψει κανείς με χέλια και το να σε ξεγελάσει ένα από αυτά είναι μεγάλη ντροπή», εξηγεί ο Στίβεν Μόουατ που κάνει αυτή τη δουλειά.
Παρουσιαστής τηλεπωλήσεων
Δουλειά του Σον Ράιαν είναι η πώληση και η επίδειξη πλειάδας προϊόντων στην τηλεόραση. Για εκείνον, το χειρότερο είναι ότι πρέπει να μιλά με τις ώρες, για κάτι βαρετό, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να δείχνει ενθουσιασμό. Και επίσης, όλο αυτό γίνεται κάθε βράδυ, τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές, οπότε η δουλειά του δυσκολεύει αρκετά την κοινωνική του ζωή.