Όσοι έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του '80, σίγουρα έχουν ζωγραφίσει κάποια στιγμή στα τετράδιά τους, τη λέξη «Smile» με το ιδιαίτερο «τρισδιάστατο» S και το l σε μορφή... φοίνικα.
Μερικοί, έβαζαν κιόλας και μια λιμνούλα κάτω από τη λέξη. Κι αν δεν το έχετε κάνει, σίγουρα το έχετε δει από συμμαθητές σας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο Smile δεν το συναντούσε κανείς μόνο στην Ελλάδα, αλλά ήταν ένα παγκόσμιο «φαινόμενο». Μέχρι και σήμερα μπορεί να το συναντήσει κανείς σε τοίχους και σε πόρτες δημόσιων τουαλετών.
Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πώς προέκυψε αυτό το σχέδιο που έγινε viral; Κάποιος το έκανε και μάλιστα ξόδεψε πέντε ολόκληρα χρόνια για να μάθει βασικά από πού προήλθε το σχέδιο του εντυπωσιακού αυτού «S», που σχηματίζεται από 14 (!) γραμμές.
Ο λόγος για τον Σουηδό YouTuber, David Wångstedt, γνωστός στο διαδίκτυο ως LEMMiNO. Ο Wångstedt ήταν αποφασισμένος να βρει την αρχική προέλευση του «universal S» («παγκόσμιο S»), ψάχνοντας με απίστευτη λεπτομέρεια στο Reddit για την πρώτη καταγεγραμμένη χρήση του.
Ήταν μια επίπονη έρευνα, γεμάτη λάθος κατευθύνσεις και αδιέξοδα, αλλά κατάφερε να ανακαλύψει ότι το σύμβολο είναι πολύ παλαιότερο απ’ όσο νομίζουμε.
Ο ίδιος εξηγεί ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Αυστραλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική και Ισλανδία αναγνωρίζουν το «S» αυτό.


Τι βρήκε κατά την έρευνά του
Κατά την έρευνά του, ο Wångstedt βρήκε πολλές διαδικτυακές συζητήσεις που συνέδεαν το σύμβολο με την αμερικανική εταιρεία ρούχων Stussy, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980.
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το «S» προέρχεται από το λογότυπο της Stussy, ο Wångstedt δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτό, και η ίδια η εταιρεία δηλώνει ότι το σύμβολο προϋπήρχε.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι το σύμβολο προέρχεται από το λογότυπο της Suzuki, ίσως ως απλοποιημένη εκδοχή με την πάροδο του χρόνου.

Αν και υπάρχουν εμφανείς διαφορές, καθώς το λογότυπο της Suzuki ξεκίνησε το 1958, είναι πιθανό το σχολικό σύμβολο να εξελίχθηκε από αυτό.
Όμως το «S» είναι ακόμη παλαιότερο... Ο Wångstedt ανέλυσε πάνω από 27.000 σχόλια στο διαδίκτυο, απορρίπτοντας τα λανθασμένα και καταλήγοντας σε 1.215 σχόλια που ανέφεραν χώρες όπου είχε παρατηρηθεί το «S».
Έπειτα, συγκέντρωσε τις ημερομηνίες που αναφέρθηκαν, οι οποίες κυμαίνονταν από τη δεκαετία του 1940 έως τις αρχές του 2000, με κορύφωση τη δεκαετία του '90. Αυτό υποδηλώνει πως το σύμβολο υπάρχει εδώ και πολλές γενιές και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ψάχνοντας σε παλιές φωτογραφίες, εντόπισε έργα του φωτογράφου Jon Naar, ειδικευμένου στα γκράφιτι, από τη δεκαετία του 1970, όπου το «S» φαίνεται ψεκασμένο σε τοίχους κτιρίων σε διάφορες περιοχές.
Όμως η παλαιότερη εμφάνιση του «universal S» που βρήκε χρονολογείται από τη δεκαετία του 1890! Πρόκειται για εικόνα από το βιβλίο «Mechanical Graphics» του Frederick Newton Willson, η οποία δείχνει μια πρώιμη εκδοχή του γνωστού «S».

Ο Willson δίδασκε Γεωμετρία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και ο Wångstedt εικάζει πως ίσως δίδαξε στους φοιτητές του αυτό το συμμετρικό «τρικ» για το πώς να σχεδιάζουν το «S».
Όπως και να 'χει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς ξεκίνησε αυτό το «S» που έκανε τον γύρο του κόσμου, πριν καν υπάρξει το διαδίκτυο. Αυτό όμως που μπορεί να πει με σιγουριά, είναι ότι η μορφή του «S» που παρουσιάζει ο Willson στο βιβλίο του είναι μια από τις παλαιότερες που υπάρχουν και θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει η διάδοσή του από το Πρίνστον, στις μαθητικές τάξεις όλου του κόσμου.