Τα σχέδια από σύμπλεγμα τριών κατοικιών στη Μαλάξα Χανίων, στην Κρήτη, μας δείχνουν πώς η σύγχρονη αρχιτεκτονική του χαμαιλεοντισμού μπορεί να ενσωματώσει στο φυσικό περιβάλλον οποιονδήποτε όγκο.
Κάκτοι, ελαιόδεντρα, φραγκοσυκιές, βάτα και μυρωδικά, βραχώδεις λόφοι και άνυδρες πεδιάδες χαρακτηρίζουν το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο θα χτιστεί αυτό το εντυπωσιακό συγκρότημα τριών κατοικίων στη Μαλάξα των Χανίων, στην Κρήτη. Ο όγκος του Archetype γίνεται σαν χαμαιλέοντας ένα με τη γη, χάρη στον γήινο σχεδιασμό του μοιάζει σαν να αναδύεται από τις βραχώδεις πλαγιές του λόφου πίσω του και σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο VΑstudio έτσι ώστε να αποτελεί έναν αρμονικό διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου.

«Η τραχιά μορφολογία της περιοχής, με τους δραματικούς γκρεμούς, τους βραχώδεις σχηματισμούς και τη φυσική βλάστηση, αποτελεί έναν δυναμικό καμβά για το έργο. Το αρχιτεκτονικό όραμα αντλεί έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης, δημιουργώντας έναν χώρο που ισορροπεί μεταξύ διαχρονικότητας και σύγχρονης αισθητικής», μας εξηγούν ο Αλέξανδρος και ο Παύλος Βαρβαντάκης του αρχιτεκτονικού γραφείου VΑstudio.

Οι κατοικίες γίνονται ένα με το τοπίο
Ο σχεδιασμός αγκαλιάζει τη φυσική χλωρίδα και πανίδα του τόπου, ενσωματώνοντας αυτοφυή φυτά που όχι μόνο εναρμονίζονται με το περιβάλλον, αλλά και προάγουν τη βιοποικιλότητα και τη βιωσιμότητα.

«Το φυσικό τοπίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Archetype. Το βραχώδες, υφής έδαφος και η ανθεκτική τοπική χλωρίδα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό φόντο που συμπληρώνει τη γλώσσα του σχεδιασμού. Τα τοπικά υλικά, όπως το ξύλο, ο πηλός και η πέτρα, ενισχύουν τη σύνδεση του έργου με την ταυτότητα της περιοχής, ενώ η επιλογή αυτόχθονων φυτών συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας. Το Archetype δεν είναι απλώς μια κατοικία· είναι ένας ζωντανός διάλογος με το τοπίο, σχεδιασμένος με σεβασμό προς το οικοσύστημα της Κρήτης. Οι μεγάλες ανοιχτές επιφάνειες πλαισιώνουν πανοραμικές θέες προς τα επιβλητικά Κρητικά βουνά, την πολυσύχναστη πόλη των Χανίων και το γαλήνιο Αιγαίο, δημιουργώντας μια αδιάσπαστη σύνδεση μεταξύ των εσωτερικών χώρων και της φυσικής ομορφιάς που τους περιβάλλει. Η σύνδεση με το περιβάλλον ενισχύεται από τους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να προάγουν την αίσθηση της ελευθερίας και της αλληλεπίδρασης με τη φύση.

Σκιερές αυλές και βεράντες, καλυμμένες με κομψές ξύλινες πέργκολες που φέρουν υφασμάτινες επιστρώσεις, παρέχουν καταφύγιο από τον ήλιο και παράλληλα προσκαλούν τους κατοίκους να απολαύσουν την ανεπιτήδευτη ομορφιά του νησιού. Αυτοί οι χώροι αντικατοπτρίζουν το φιλόξενο πνεύμα της Κρήτης, συνδυάζοντας άνεση και αυθεντικότητα», εξηγεί η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου VΑstudio.

Το μυστικό του χαμαιλεοντισμού: Φυσικά υλικά σε γήινους τόνους
Καθοριστική στον σχεδιασμό της κατοικίας ήταν η απόφαση να χρησιμοποιηθούν δύο βασικά γήινα υλικά στον κτιριακό όγκο: ξύλο, πηλός και πέτρα πρωταγωνιστούν δημιουργώντας ένα θερμό περίβλημα που ενσωματώνει τα σπίτια μέσα στο τοπίο.

«Τα τοπικά υλικά δημιουργούν μια απτή σύνδεση με την πλούσια αρχιτεκτονική ιστορία της Κρήτης. Η τραχιά υφή της πέτρας, σε διάλογο με τη ζεστασιά του ξύλου και τη μαλακή υφή των υφασμάτων, συνθέτουν μια ισορροπημένη σύνθεση μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης αισθητικής. Η χρήση αυτών των υλικών όχι μόνο ριζώνει το Archetype στο τοπικό του πλαίσιο, αλλά και αντανακλά τη δέσμευση του σχεδιασμού στη βιωσιμότητα και τον σεβασμό προς το περιβάλλον», λένε οι αρχιτέκτονες.






«Το τοπίο σχεδιάστηκε με τρόπο που αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Δέντρα και θάμνοι ανθεκτικοί στο κλίμα της Κρήτης τοποθετήθηκαν στρατηγικά ώστε να ενισχύουν την ιδιωτικότητα και τη γαλήνη, ενώ παράλληλα δένουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Αυτές οι επιλογές σχεδιασμού ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό του οικοσυστήματος της Μαλάξας, δημιουργώντας μια αρχιτεκτονική που μοιάζει να υπήρχε πάντα σε αυτό το μέρος. Το Archetype είναι ένας ύμνος στη συνύπαρξη της παράδοσης και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Η προσεκτικά επιλεγμένη υλικότητα και οι σχεδιαστικές του φόρμες αντανακλούν τη δέσμευση προς τη βιωσιμότητα και την πολιτιστική αυθεντικότητα. Το ίδιο το όνομά του εκφράζει τον σκοπό του: να λειτουργήσει ως πρότυπο για το πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να τιμήσει την ιστορία της, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα», καταλήγουν οι ίδιοι.

Info: vastudio.io |instagram.com/vastudio_architecture
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η εντυπωσιακή αναγέννηση ενός νεοκλασικού κτιρίου του 1925 στη Θεσσαλονίκη -Πώς μεταμορφώθηκε σε super design hotel
- Η εντυπωσιακή ανακαίνιση ενός σπιτιού στο Πήλιο -Κλασικό πηλιορείτικο αλλά μοντέρνο, δείτε τη μεταμόρφωση
- Πώς ένα ρετιρέ 50 τ.μ. του 1964 στο Παγκράτι μεταμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα -Το πριν και το μετά