Μάλλον αισιόδοξη αποδεικνύεται η εκτίμηση ότι οι επικεφαλής της Τρόικα θα επιστρέψουν πριν από τις 10 του μήνα στην Αθήνα, αφού παρά τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις- τη Δευτέρα θα γίνει μια ακόμα για τα θέματα του υπουργείου Εργασίας- και την ανταλλαγή e mail για διευκρινίσεις επί τεχνικών θεμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται επιφυλακτικοί και απρόθυμοι ακόμα και να ορίσουν στο... περίπου ημερομηνία επιστροφής.Στην πραγματικότητα, οι πιστωτές πίσω από τις κυβερνητικές γραμμές διαβλέπουν διάθεση της Αθήνας να... πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα που έχουν πολιτικό κόστος.
Η θέση των κυβερνητικών εταίρων για το Ασφαλιστικό είναι ότι μπορούν να γίνουν μόνο διοικητικού τύπου παρεμβάσεις, όπως οι ενοποιήσεις ταμείων και σε καμία περίπτωση νέες μειώσεις συντάξεων ή αλλαγές στο χρόνο ωρίμανσης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, όπως ζητά η Τρόικα. Για τις απεργίες, η θέση της κυβέρνησης είναι αρνητική στην απαίτηση των δανειστών για τη λήψη αποφάσεων από το 51% των εργαζομένων, ειδικά σε επίπεδο κλάδων, ενώ αντιθέτως υπό συζήτηση τίθεται το να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης στις 48 ώρες, από τις 24 ώρες που προβλέπονται σήμερα. Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι δραστικές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τα αποκαλούμενα συνδικαλιστικά προνόμια όπως οι άδειες και η χρηματοδότηση.
Από την άλλη πλευρά, κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ελληνική πλευρά στην επαναφορά διάταξης για την πρόβλεψη lock out, δηλαδή της δυνατότητας ανταπεργίας από τους εργοδότες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ισχύουσες διατάξεις του Αστικού Κώδικα και συγκεκριμένα το άρθρο 656, μπορούν με ερμηνεία (προαναγγέλλεται ερμηνευτική εγκύκλιος;) να καλύψουν τους εργοδότες. Το επίμαχο εδάφιο της εν λόγω διάταξης αναφέρει ότι "ο εργοδότης έχει δικαίωμα να αφαιρέσει από το μισθό καθετί που ο εργαζόμενος ωφελήθηκε από τη ματαίωση της εργασίας ή από την παροχή της αλλού". Αμετάβλητη είναι η θέση της Αθήνας και για τις ομαδικές απολύσεις, αφού οι κυβερνητικοί εταίροι είναι αρνητικοί στην πλήρη απελευθέρωση, που ζητά η Τρόικα.
Οσον αφορά στο νέο Μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, ο σχεδιασμός προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε κάποια υπουργεία από το δεύτερο 6μηνο του 2015 και συγκεκριμένα εκεί όπου οι υπάλληλοι εισπράττουν ως προσωπική διαφορά, μέρος ειδικού επιδόματος που καταργήθηκε με το Ενιαίο Μισθολόγιο, ενώ η πλήρης εφαρμογή του μετατίθεται στον Ιανουάριο του 2016.