Σε οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Προστασίας του Πολιτη, Νίκο Δένδια, να παίρνει τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό και να επιμένει στη θεωρία των δύο άκρων.
Μετά την ομιλία Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας όπου «φωτογράφισε» τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για πράξεις εγκληματικής βίας, ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του τόνισε ότι μέσα στο κόμμα της Αριστεράς υπάρχουν ακραία στοιχεία.
«Εχω πει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραία στοιχεία. Και έχω καλέσει τα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα απομονώσει και να τα αποβάλει. Αν με ρωτάτε όμως αν είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ , στο σύνολό του, είναι ''άκρο'' αυτό αξιωματικά δεν μπορεί να το δεχτεί κάποιος. Ειδικά αν υπολογίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού» τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Κουμουνδούρου: Πιστός στην επικίνδυνη γραμμή Σαμαρά ο Δένδιας
Οι νέες δηλώσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν την οργισμένη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο κατηγόρησε τον κ. Δένδια ότι παραμένει πιστός στην επικίνδυνη γραμμή που έχει χαράξει ο Αντώνης Σαμαράς και στην προσφιλή στην ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ θεωρία των δύο άκρων.
Καλεί ακόμη τον υπουργό να καταδικάσει τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του που φλέρταραν με την ιδέα μιας πιθανής συγκυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:
«Πιστός στην επικίνδυνη γραμμή που έχει χαράξει ο κ. Σαμαράς, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υποκριτικά αρνείται τις κυβερνητικές ευθύνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ επαναλαμβάνει-έστω και με πιο χαμηλούς τόνους από τον πρωθυπουργό- την προσφιλή στην ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ θεωρία των δυο άκρων.
Αντί να προβεί σε αυτοκριτική για το ότι ο ίδιος υποσχόταν μηνύσεις σε ξένες εφημερίδες για τις αποκαλύψεις τους, την ίδια στιγμή που άφηνε την Χρυσή Αυγή να αλωνίζει ελεύθερα κλείνοντας τα μάτια στις δεκάδες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διεθνών οργανισμών, φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έδρασε στη θέση του. Δεν γνωρίζουμε αν ο υπουργός είχε την απαίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ να συλλάβει κιόλας τους δράστες των 32 υποθέσεων που γέμιζαν τα συρτάρια του, εμείς απλώς οφείλουμε να του υπενθυμίσουμε τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις οποίες ο ίδιος σφύριζε αδιάφορα/
Επίσης, καλούμε τον ίδιο, έστω και με καθυστέρηση, να καταδικάσει τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του που φλέρταραν με την ιδέα μιας πιθανής συγκυβέρνησης με το εγκληματικό αυτό μόρφωμα και να απομονώσει έστω και εκ των υστέρων τα άκρα που βρίσκονται εντός της ΝΔ. Γιατί η λάσπη και η σπέκουλα απέναντι στην Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες έχουν όρια. Και ο λαός μας δεν έχει επιλεκτική μνήμη όπως ο κ. Δένδιας και γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έχουν κάνει σημαία της πολιτικής τους την ακραία πόλωση και τον διχασμό.
Αυτό που γίνεται κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρο είναι ότι η απέλπιδα προσπάθειά τους να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες τόσο για την άνοδο της ναζιστικής βίας, όσο και για την πορεία της χώρας πέφτει στο κενό. Η δε απομόνωσή τους από την κοινωνία όχι μόνο δεν μικραίνει με τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γίνεται πλέον τεράστια».
Εξάλλου κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτήρισε «χοντρή συκοφαντία» την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να φορτώσει το έγκλημα της Marfin και την επίθεση στις Σκουριές στο κόμμα του και πρόσθεσε ότι η Κουμουνδούρου είχε καταδικάσει απευθείας και τις δύο εγκληματικές ενέργειες.
Αδωνις: Και ο αδερφός μου να είναι πρέπει να μπει φυλακή
Για τις ακραίες φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως στις δημοκρατίες όσοι προτρέπουν στη βία πρέπει να συλλαμβάνονται.
Σε συνέντευξή του στη «Realnews» ο κ. Γεωργιάδης, δηλώνει χαρακτηριστικά «κανείς δεν εξομοίωσε τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή» σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν και στην αξιωματική αντιπολίτευση ακραίες φωνές.
Αναφέρει, μάλιστα, ως παράδειγμα δηλώσεις στελεχών του [ως έχουν αντιασφιαξυγόνες μάσκες και ρόπαλα αλλά και τις δηλώσεις Παναγούλη περί λιντσαρίσματος πολιτικών.
Σε ερώτηση αν είναι το ίδιο, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να συνομιλεί στην υπόθεση των Σκουριών, με τις εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής, απαντά: «Αν υπάρχει συνομιλία και βουλευτού της ΝΔ που να λέει "πηγαίνετε, κάψτε και πιάστε τους ανθρώπους", προφανώς πρέπει να συλληφθεί. Η βία δεν έχει χρώμα. Αδελφός μου να είναι, πρέπει να μπει φυλακή. Ετσι λειτουργούν οι δημοκρατίες».
Αποστάσεις παίρνουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου κρατούν αποστάσεις από τη σφοδρή κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ να αναφέρει ότι διαφωνεί με την θεωρία των δύο άκρων, ωστόσο, καταλογίζει ευθύνες στην αντιπολίτευση τονίζοντας σε ανακοίνωση: «Το ετερόκλητο αμάλγαμα του λεγόμενου αντιμνημονιακού μετώπου λειτούργησε ως θερμοκήπιο μέσα στο οποίο η Χρυσή Αυγή απέκτησε ανοχή σ' ένα τμήμα της κοινωνίας. Δυστυχώς ακόμα τώρα κάποια κόμματα δεν έχουν αποδεχτεί τη λογική του συνταγματικού τόξου. Διότι λένε «ο στόχος μας είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά στόχος μας είναι και το μνημόνιο» όπου ως «μνημόνιο» εννοούν την κυβερνητική πολιτική και την κυβερνητική πλειοψηφία και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που είναι ο εγγυητής της σταθερότητας της χώρας».
Η ΔΗΜΑΡ, από τη πλευρά της κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πως επιλέγουν τη στείρα αντιπαράθεση παλαιοκομματικού τύπου η οποία δεν υπηρετεί τη δημοκρατική ομαλότητα.
Η Χρυσή Αυγή και οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ
Η «αναζωπύρωση» του σκληρού μετώπου μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου έρχεται σε μια εποχή όπου το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό είναι ήδη τεταμένο από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής και τις συλλήψεις βουλευτών, αλλά και του αρχηγού του κόμματος.
Επιπλέον, «λάδι στη φωτιά» έριξαν τόσο οι αιτιάσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ περί παρακολούθησης των τηλεφώνων του Αλέξη Τσίπρα και άλλων στελεχών από την ΕΥΠ, αλλά και οι κινήσεις της κυβέρνησης προς το μέτωπο της διερεύνησης των υποθέσεων της Marfin και της επιδρομής στις Σκουριές.
Το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» την Τετάρτη όπου και θα συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα. Στο επίκεντρο θα βρίσκεται βέβαια το ενδεχόμενο διακοπής της επιχορήγησης στη Χρυσή Αυγή έπειτα από τις κατηγορίες πως λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.