Δύο ακόμη υπουργοί προσχωρούν στην όλο και διευρυνόμενη λίστα των υποψηφίων που διεκδικούν την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.
Δύο νέα ονόματα ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι θα λάβουν μέρος στην κούρσα για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Παράλληλα, η «Επιτροπή 1922» που επιβλέπει τον διαγωνισμό προσπαθεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανάδειξης του νέου πρωθυπουργού, μειώνοντας τους υποψηφίους -που, όμως, διαρκώς αυξάνονται.
Η αποκαλούμενη Επιτροπή βουλευτών του 1922 του Συντηρητικού Κόμματος θα καθορίσει τους ακριβείς κανόνες και το χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό την επόμενη εβδομάδα, αφού ο Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το κόμμα του. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι οι βουλευτές που πιέζουν για μια γρήγορη διαδικασία.
Βρετανία: Οι δύο προσθήκες του Σαββάτου στην κούρσα διαδοχής του Τζόνσον
Το Σάββατο, ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, και ο υπουργός Οικονομικών, Ναντίμ Ζαχάουι, ήταν οι τελευταίοι συντηρητικοί βουλευτές που δήλωσαν επίσημα ότι υποβάλλουν υποψηφιότητα για την ηγεσία, ανεβάζοντας το σύνολο σε έξι, ενώ περίπου άλλοι 10 αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν στην κούρσα.
«Ο στόχος μου είναι ο εξής απλός: να προσφέρω τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη γενιά μου, σε όλους τους Βρετανούς, όποιοι κι αν είστε και από όπου κι αν προέρχεστε.... Να σταθεροποιήσω την οικονομία», ανέφερε ο Ζαχάουι σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard.
Από την πλευρά του, ο Σαπς δήλωσε στους Sunday Times ότι αποκλείει το ενδεχόμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών σε περίπτωση που στεφθεί νικητής της προσεχούς εκλογικής διαδικασίας, αλλά θα δημιουργήσει έναν έκτακτο προϋπολογισμό εντός των πρώτων 100 ημερών της διαδκυβέρνησής του, με τον οποίο θα μπορέσει να μειώσει τους φόρους για τους πιο ευάλωτους και να δώσει κρατική υποστήριξη σε επιχειρήσεις με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας.
Επίδοξη πρωθυπουργός της Βρετανίας και η Λιζ Τρας
Η Daily Mail ανέφερε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, θα ξεκινήσει την εκστρατεία της τη Δευτέρα, υποσχόμενη να μειώσει τους φόρους και να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής, ενώ ένας από τους κύριους αντιπάλους της για το ρόλο, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.
Ο Γουάλας, του οποίου η δημοτικότητα έχει αυξηθεί χάρη στους χειρισμούς του στην κρίση της Ουκρανίας και θεωρούνταν ένας από τους επικρατέστερους για την ηγεσία των Τόρις, απέκλεισε τον εαυτό του το Σάββατο. «Δεν ήταν μια εύκολη επιλογή, αλλά η προσοχή μου είναι στην τρέχουσα δουλειά μου και να κρατήσω αυτή τη σπουδαία χώρα ασφαλή», έγραψε στο Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι την υποψηφιότητά τουςγια τη διακυβέρνηση της Βρετανίας έχουν ήδη ανακοινώσει ο βουλευτής Τομ Τούγκενχατ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρούσι Σούνακ και η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, Κέμι Μπέιντενοχ.
Οι Συντηρητικοί προσπαθούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες, αποκλείοντας υποψηφίους
Οι συντηρητικοί βουλευτές θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ψηφοφοριών για να καταλήξουν σε δύο υποψηφίους, οι οποίοι στη συνέχεια θα μπουν στη διαδικασία ευρύτερης ψηφοφορία από το σύνολο του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα.
«Σαφώς αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε, και νομίζω ότι ακόμη και οι υποψήφιοι θα το παραδεχτούν, είναι να αποκλείσουμε μερικούς από αυτούς που δεν πρόκειται να λάβουν αρκετή υποστήριξη για να φτάσουν στα δύο τελευταία στάδια», δήλωσε ο Τζέφρι Κλίφτον-Μπράουν, μέλος της «Επιτροπής 1922» στο Times Radio.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί αυξάνοντας τον αριθμό των υπογραφών που χρειάζονται για κηρυχθούν υποψήφιοι και αυξάνοντας το όριο των ψήφων που πρέπει να λάβουν οι υποψήφιοι για να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο.
«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για τη διαδικασία ώστε να καταλήξουμε σε δύο ονόματα μέχρι τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις 20 Ιουλίου. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο και ίσως και πριν από αυτό», κατέληξε ο Κλίφτον-Μπράουν.