Σε μαζικές επενδύσεις για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας προχωρά η Σουηδία ανακοινώνοντας σχέδιο εκσυγχρονισμού των καταφυγίων της, ώστε να παρέχουν προστασία και σε περίπτωση πυρηνικών επιθέσεων.
Με φόντο τη διεθνή κατάσταση ασφαλείας και τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε ανακοινώσει αύξηση των αμυντικών δαπανών από το 2,4 σήμερα στο 3,5% του ΑΕΠ της χώρας μέχρι το 2030 κάνοντας λόγο για το «μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα» της σκανδιναβικής χώρας από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Προστασία για επτά εκατομμύρια Σουηδούς
Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (MSB) της Σουηδίας θα επενδυθούν 100 εκατ. σουηδικές κορώνες (περίπου εννέα εκατ. ευρώ) στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 64.000 καταφυγίων της χώρας, που θα διαρκέσει «δύο με τρία χρόνια» , μετά και τις προειδοποιήσεις των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να επιτεθεί μέχρι το 2030 στο ΝΑΤΟ.
Τα καταφύγια θα παρέχουν προστασία σε περίπου επτά εκατομμύρια Σουηδούς από ωστικά κύματα και εκρήξεις πυρηνικής βόμβας, έκλυση ραδιενέργειας, θραύσματα πυραύλων και βομβών περιλαμβανομένων και χημικών και βιολογικών όπλων. Ορισμένα εξ' αυτών είναι αρκετά μεγάλα για να στεγάζουν ταυτόχρονα χιλιάδες άτομα.
Η MSB ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ήδη τις εργασίες για την αναβάθμιση 25 εκ των 80 μεγάλων καταφυγίων καθώς και για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και τη συγκέντρωση αποθεμάτων ιατροφαρμακευτικού υλικού.
To σουηδικό δόγμα της «ολοκληρωτικής άμυνας»
Ο Σουηδός πρωθυπουργός είχε πει τονη Ιανουάριο ότι η χώρα «δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει και ειρήνη», επικαλούμενος υβριδικές επιθέσεις και σαμποτάζ στη Βαλτική Θάλασσα.
Η Σουηδία είχε περικόψει τις στρατιωτικές δαπάνες της μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, αλλά άρχισε να τις αυξάνει μετά την μονομερή προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ενώ περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.
Παράλληλα οι Αρχές επανενεργοποίησαν το δόγμα «ολοκληρωτικής άμυνας», που σημαίνει ότι κάθε Σουηδός πολίτης πρέπει να συμβάλει στην υπεράσπιση της χώρας και οφείλει να γνωρίζει εν καιρώ ειρήνης τα καθήκοντά του αν ξεσπάσει πόλεμος. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση δημιούργησε χαρτοφυλάκιο υπουργού Πολιτικής Άμυνας που θα συνεργάζεται με τον υπουργό Άμυνας της χώρας ώστε να κινητοποιούνται οι πολίτες για την παλλαϊκή υπεράσπιση της Σουηδίας.
Οι ανακοινώσεις των σουηδικών Αρχών είναι η τελευταία ένδειξη ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μεγάλης σύρραξης, καθώς η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει -μετά τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία - από τη συνθήκη που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού.
Στο μεταξύ η Κομισιόν έδωσε την περασμένη εβδομάδα οδηγίες σε κάθε νοικοκυριό των 27 κρατών μελών της ΕΕ να έχουν έτοιμο κιτ επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου ή φυσικών καταστροφών, ενώ Γερμανός στρατηγός προειδοποίησε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτική στράτευση στη χώρα για να διασφαλιστούν οι αμυντικές της ικανότητες.