Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κίνηση του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ να παραπέμψει τη Σοφία Γιαννακά για ένα άρθρο γνώμης.
Δημοσιογράφοι, πολιτικοί αλλά και ανώνυμοι χρήστες των social media σχολιάζουν και καταδικάζουν την παραπομπή της Σοφίας Γιαννακά από το πειθαρχικό της Ενωσης των Δημοσιογράφων για ένα άρθρο γνώμης που αναφερόταν στη Μαρία Καρυστιανού, με το σκεπτικό ότι δεν λαμβάνει υπ' όψιν του «τη γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη, καθώς και τον αγώνα μιας μάνας για δικαίωση και τιμωρία των ενόχων».
Αλλά όπως σημειώνει η Σοφία Γιαννακά, «αποστολή του δημοσιογράφου δεν είναι να ταυτίζεται με το κλίμα της ''γενικής κοινωνικής απαίτησης''. Αλλά να το αναλύει και αναλόγως να το συμμερίζεται ή και να διαφωνεί. Δουλειά του είναι να ερμηνεύει τα μεγάφωνα της εκάστοτε πλατείας και όχι a priori να τα δικαιώνει».
Συνεδριάζει το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ
Οπως έκανε γνωστό χθες η Α' Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα, το Πειθαρχικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να επανεξετάσει το θέμα της κλήσης σε απολογία της Σοφίας Γιαννακά.
«Εύχομαι, επειδή έμαθα ότι αύριο υπάρχει ένα έκτακτο συμβούλιο του πειθαρχικού στις 11:30, όπου θα επανεξεταστεί το θέμα, να το ξαναδούν με μια άλλη σκοπιά μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τι θα γίνει, ούτε να ζητήσω κάτι, απλά εύχομαι να ξαναδούν το θέμα με τις καινούργιες προσλαμβάνουσες. Θέλω να πω ότι την ίδια ώρα έχουμε διοικητικό συμβούλιο, όπου κι εκεί θα συζητηθεί το θέμα. Είπα και τόνισα στην ανάρτησή μου ότι οφείλω να πω ότι σέβομαι την κάθε άποψη του δημοσιογράφου, είτε μας αρέσει, είτε όχι, αρκεί αυτό που εκφράζει να είναι ευπρεπές και με επιχειρήματα» ανέφερε η δημοσιογράφος.
Η ΕΙΗΕΑ εγκαλεί το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για επιχειρούμενη έμμεση λογοκρισία
Την ίδια ώρα χθες η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), σε ανακοίνωσή της διατύπωσε τον έντονο προβληματισμό της για τη συγκεκριμένη ενέργεια, την οποία χαρακτηρίζει λανθασμένη.
«Η παραπομπή της δημοσιογράφου Σοφίας Γιαννακά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, για άρθρο με το οποίο εξέφρασε - με ευγένεια και ευπρέπεια - τις απόψεις της, προκαλεί έντονο προβληματισμό.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΗΕΑ θεωρεί λανθασμένη τη συγκεκριμένη ενέργεια, καθώς δίνει την αίσθηση ότι επιχειρείται έμμεση λογοκρισία.
Οι εκδότες και οι συντάκτες οφείλουμε, πρωτίστως οι ίδιοι, να προστατεύουμε το ιερό δικαίωμά μας στην ελευθερογνωμία. Και επομένως να ενημερώνουμε το κοινό δίνοντας βήμα σε όλες τις απόψεις, χωρίς λογοκρισία».
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ και εκδότης της Real News, Νίκος Χατζηνικολάου, είχε προαναγγείλει ότι θα εισηγηθεί να εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση.
Γιάννης Πρετεντέρης: Δουλειά ενός κανονικού δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει απερίσπαστος
Το θέμα της παραπομπής της Σοφίας Γιαννακά από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, για ένα άρθρο γνώμης, σχολίασε καυστικά στα Νέα ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Στο άρθρο του με τίτλο «Δουλειά» γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης: Δουλειά ενός κανονικού δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει απερίσπαστος
«Εδώ κοτζάμ πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι η δουλειά της συναδέλφου Σοφίας Γιαννακά είναι να εκφράζει «τη γενική κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη, καθώς και τον αγώνα μιας μάνας για δικαίωση και τιμωρία των ενόχων» (iefimerida, 1 Απριλίου).
Τα ελληνικά του κατηγορητηρίου είναι ελαφρώς περίεργα, κανένα πρόβλημα. Η λογική όμως πάσχει.
Πού ξέρει το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ τι αποτελεί «γενική κοινωνική απαίτηση»; Πότε έμαθε τους «ενόχους», ποιου πράγματος και για ποιο αδίκημα; (Διαβάστε περισσότερα εδώ).
Ηλίας Κανέλλης: Η δημοσιογραφία ως αντίσταση στο ψέμα
Σε άρθρο του στο protagon.gr, που τιτλοφορείται ως «Η δημοσιογραφία ως αντίσταση στο ψέμα», ο Ηλίας Κανέλλης μοιράζεται τις σκέψεις του με αφορμή την κλήση της Σοφίας Γιαννακά στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Μεταξύ άλλων γράφει: «Ευτυχώς, το 2025, σε ένα χάος, όπου τα προβλήματα της δημοσιογραφίας σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις ευκολίες των θεραπόντων τους, υπάρχουν νησίδες δημοσιογραφικού θάρρους, γνώσης και σύνεσης, που σέβονται τη δουλειά τους και τον ρόλο τους. Και ας καθυβρίζονται, και ας στοχοποιούνται σε καθημερινή βάση. Τα έχει αυτά το επάγγελμα. Σημασία έχει να μιλάμε και να μας ακούνε».
Σε άλλο του άρθρο, αυτή την φορά στα «Νέα», ο Ηλίας Κανέλλης γυρνά πίσω και θυμάται την περίοδο 2010-2015 και την εποχή του δημοψηφίσματος, όπου το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ καταδίκαζε δημοσιογράφους που υποστήριξαν δημόσια το «Ναι».
«Οι πρώτοι που έπρεπε να αποδοκιμάσουν τη δίωξη της δημοσιογράφου Σοφίας Γιαννακά από το Πειθαρχικό είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ – μαζί και κατά μόνας. Υπερασπίζοντας το αυτονόητο: το δικαίωμα του δημοσιογράφου στην τεκμηριωμένη γνώμη και στην κριτική, σε όποιον κι αν απευθύνεται. Ζούμε σε δημοκρατία, κι είναι δημοκρατική παρεκτροπή να μη σέβεται την ελευθερία του λόγου το συνδικάτο των δημοσιογράφων» αναφέρει στη συνέχεια του άρθρου.
Παντελής Καψής: Αποτρελάθηκαν; Από πότε αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα ή γνώμη;
Αναδημοσιεύοντας ποστ του κ. Κανέλλη ο οποίος έκανε λόγο για «σταλινισμό», ο Παντελής Καψής σχολίασε «Αποτρελάθηκαν; Από πότε αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα ή γνώμη;».
Δημήτρης Σωτηρόπουλος: Οχλοκρατική αντίληψη του δημόσιου λόγου
«Η στοχοποίηση της Σοφίας Γιαννακά για το άρθρο της για τα Τέμπη είναι η καλύτερη απόδειξη τι σημαίνει μια οχλοκρατική αντίληψη του δημοσίου λόγου. Αν μία άποψη (διατυπωμένη μάλιστα με επιχειρήματα και ευγένεια) δεν αρέσει σε κάποιους που έχουν βαπτιστεί αυθαίρετα ως «πολλοί», τότε πρέπει να την κάνουμε να σωπάσει με πειθαρχικά μέσα. Και το λένε αυτοί που φωνάζουν ότι έχουμε «χούντα».

Μανιφέστο: Η διαφορετική άποψη ενόχλησε την ΕΣΗΕΑ
Ο Χάρης Παυλίδης, από την άλλη στο «Μανιφέστο», σημειώνει χαρακτηριστικά, «το “μεμπτό” στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Σοφία Γιαννακά το… παράκανε! Δεν αυτολογοκρίθηκε, ώστε να παραβλέψει ότι η κυρία Καρυστιανού το παράκανε ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού! Έγραψε, με την ευπρέπεια και το ήθος που τη διακρίνει, τη γνώμη της αρνούμενη να συμμορφωθεί με τις… υποδείξεις της πλατείας».
Την ίδια ώρα η Αναστασία Ζήγου σε άρθρο της στο Μανιφέστο, γράφει σε άρθρο της με τίτλο «Η διαφορετική άποψη ενόχλησε την ΕΣΗΕΑ»: «Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός», έγραφε ο νομπελίστας συγγραφέας Αλμπέρ Καμί, αλλά η ρήση του λίγη σημασία μάλλον έχει στο «σπίτι» της ελληνικής δημοσιογραφίας. Το όργανο τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, στην περίπτωση της Σοφίας Γιαννακά δίνει την εντύπωση -μακάρι να είναι ψευδής- ότι απέναντι στην υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαφορετική άποψη συμπεριφέρεται όπως ο... αγανακτισμένος θρησκευόμενος βουλευτής στα έργα τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης!».

Δημήτρης Καμπουράκης: Αποκορύφωμα της τρομοκρατίας
Ως «αποκορύφωμα της τρομοκρατίας» χαρακτηρίζει την κλήση της κυρίας Γιαννακά, ο Δημήτρης Καμπουράκης, με άρθρο του στο liberal.gr. «Η κλήση της Σοφίας Γιαννακά σε απολογία από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ, είναι το αποκορύφωμα της τρομοκρατίας, το άκρον άωτον της γελοιότητας. Αυτός που καλεί σε απολογία μια συνάδελφο επειδή έγραψε επωνύμως τη γνώμη της, δεν αξίζει όχι να είναι μέλος οργάνου της Ένωσης, αλλά ούτε τον τίτλο του δημοσιογράφου δεν θα ‘πρεπε να φέρει. Λογοκριτές ούτε θέλουμε, ούτε επιτρέπουμε. Ντροπή» τονίζει.
Διαβάστε όλες τις αντιδράσεις τις τελευταίες δύο ημέρες εδώ.