Παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο κήρυξε ο Τραμπ: Επέβαλε δασμούς στα πάντα και σε όλους, ποιοι επηρεάζονται -Αγωνία στις αγορές - iefimerida.gr

Παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο κήρυξε ο Τραμπ: Επέβαλε δασμούς στα πάντα και σε όλους, ποιοι επηρεάζονται -Αγωνία στις αγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατάει τον πίνακα με τους δασμούς, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου
Ο Ντόναλντ Τραμπ κρατάει τον πίνακα με τους δασμούς, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου / Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα show στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας δασμούς σε «όλες» τις χώρες.

Η 2α Απριλίου 2025, ή αλλιώς «Ημέρα Απελευθέρωσης των ΗΠΑ» όπως την αποκάλεσε ο Τραμπ, θα μείνει στην Iστορία ως η ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μια σειρά από δραστικά μέτρα που ανατρέπουν τη διεθνή εμπορική ισορροπία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ, σε μια εκρηκτική ομιλία διάρκειας 60 λεπτών στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, αποκάλυψε την επιβολή αυστηρών δασμών που αφορούν πολλές χώρες και προϊόντα, με την Αμερική να αναλαμβάνει έναν «οικονομικό πόλεμο» που θα επηρεάσει παγκόσμιες οικονομίες και σχέσεις.

Ο Τραμπ «μοίρασε»... απλόχερα δασμούς, λέγοντας 200 φορές τη λέξη «American» και άλλες τόσες τις λέξεις «amazing» (καταπληκτικό) και «fantastic» (φανταστικό).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ συμβούλεψε «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που εξήγγειλε ο Τραμπ.

Οι δασμοί των ΗΠΑ και οι επιπτώσεις τους

Αρχικά, ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να προστατεύσει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία και να αναστρέψει τις «φρικτές ανισορροπίες» του εμπορίου, τις οποίες κατηγόρησε για την κατάρρευση της αμερικανικής βιομηχανικής βάσης και την απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η απόφαση αυτή, με άμεση εφαρμογή από τα μεσάνυχτα, πυροδοτεί ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου και στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές και μειωμένο ανταγωνισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 20% στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και 10% για το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια κίνηση που φαίνεται να αντανακλά τις έντονες εμπορικές διαφορές που υπήρξαν με τους δύο αυτούς οικονομικούς εταίρους. Αντίστοιχοι δασμοί επιβλήθηκαν σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Κίνα (34%), η Ινδία (26%), η Νότια Κορέα (25%) και η Ιαπωνία (24%). Μάλιστα, η Καμπότζη θα αντιμετωπίσει δασμούς 49% και η Ταϊβάν 32%.

Aπό ολόκληρη τη λίστα απουσιάζει η Ρωσία. Σχετικά ερωτηθείς, ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπένσετ, ανέφερε: «Η Ρωσία δεν βρίσκεται στη λίστα των δασμών επειδή δεν διεξάγουμε εμπόριο μαζί της. Βρίσκεται σε καθεστώς κυρώσεων».

Αναλυτικά οι δασμοί Τραμπ ανά χώρα

  • 20% στην ΕΕ,
  • 46% στο Βιετνάμ,
  • 32% στην Ταϊβάν,
  • 24% στην Ιαπωνία,
  • 26% στην Ινδία,
  • 25% στη Νότια Κορέα,
  • 36% στην Ταϊλάνδη
  • 31% στην Ελβετία
  • 32% στην Ινδονησία
  • 24% στη Μαλαισία
  • 49% στην Καμπότζη
  • 30% στη Νότια Αφρική
  • 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • 10% στην Αυστραλία
  • 10% στη Βραζιλία
  • 37% στο Μπαγκλαντές
  • 17% στο Ισραήλ
  • 10% στην Τουρκία
  • 29% στο Πακιστάν
  • 10% στη Σιγκαπούρη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Αμερική ξανά μεγάλη»

Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ αποπνέει μια έντονη αίσθηση εθνικισμού και φιλοδοξίας για την αναγέννηση της αμερικανικής βιομηχανίας. Ο μεγιστάνας χρησιμοποίησε υπερβολικά θετικά επίθετα, όπως «φανταστική» και «εκπληκτική», για να περιγράψει τις επιπτώσεις των νέων αυτών μέτρων. Σημείωσε, χαρακτηριστικά, ότι αυτή η ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως «η ημέρα που η Αμερική έγινε και πάλι μεγάλη, αναγεννώντας τη βιομηχανία της και διεκδικώντας το πεπρωμένο της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην απογοήτευση που αισθάνεται απέναντι στις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, κατηγορώντας τους πρώην προέδρους ότι απέτυχαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των Αμερικανών εργαζομένων, επιτρέποντας τη λεηλασία από άλλα έθνη. Μετά από δεκαετίες εμπορικών αδικιών, υποσχέθηκε ότι τώρα, με τα μέτρα που ανακοίνωσε, οι ΗΠΑ θα ξανακερδίσουν τη χαμένη τους θέση στην παγκόσμια αγορά.

Η πολιτική των δασμών Τραμπ και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η πολιτική των δασμών που υιοθετούν οι ΗΠΑ, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και την αποκατάσταση του εμπορικού ισοζυγίου, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην παγκόσμια οικονομία. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην αποκατάσταση της παραγωγικής δύναμης των ΗΠΑ και στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο για πολλά χρόνια πλήττει την αμερικανική οικονομία. Ωστόσο, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολυδιάστατες και όχι πάντα ευνοϊκές, τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο στόχος των δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ

Η κύρια επιδίωξη πίσω από την επιβολή δασμών είναι να προστατευθούν οι αμερικανικές βιομηχανίες από τον ανταγωνισμό των ξένων προϊόντων, ενθαρρύνοντας τη διατήρηση ή ακόμα και την αύξηση της παραγωγής εντός των ΗΠΑ. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας μια πιο ισχυρή και αυτάρκη οικονομία.

Ωστόσο, η επιβολή αυτών των δασμών έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις τιμές των προϊόντων που καταναλώνουν οι Αμερικανοί πολίτες. Ειδικότερα, τα προϊόντα που εισάγονται από χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ επιβάλλουν υψηλούς δασμούς γίνονται ακριβότερα για τους καταναλωτές. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ζωής και να περιορίσει την αγοραστική δύναμη των πολιτών, ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομία δεν χαρακτηρίζεται από ευημερία.

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος

Επιπλέον, η επιβολή δασμών αναμένεται να προκαλέσει αντίποινα από άλλες χώρες, οι οποίες εισάγουν τους δικούς τους δασμούς σε προϊόντα από τις ΗΠΑ. Αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο, με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Οι υψηλότεροι δασμοί αυξάνουν το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών, επηρεάζοντας όχι μόνο τις χώρες που πλήττονται άμεσα από τα μέτρα, αλλά και την ίδια την αμερικανική οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από εξαγωγές ενδέχεται να δουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται.

«Καμπανάκι» για νέους δασμούς

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή του BBC, Faisal Islam, υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών δασμών αν οι άλλες χώρες ανταποκριθούν με αντίποινα. Αυτό υπογραμμίζει την ένταση που υπάρχει στο διεθνές εμπόριο και την αβεβαιότητα για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στρατηγική του Τραμπ να «ξανακάνει την Αμερική πλούσια»

Η πολιτική αυτή έρχεται με το σύνθημα «να ξανακάνουμε την Αμερική πλούσια», το οποίο υπήρξε κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου. Η επιβολή των δασμών είναι μέρος αυτής της ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, ενώ οι προθέσεις είναι να ενισχυθεί η αμερικανική οικονομία, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι αβέβαιες. Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις και οι αυξημένες τιμές μπορεί να πλήξουν την ανάπτυξη, ενώ οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ενδέχεται να υποφέρουν από τις συνέπειες των υψηλών δασμών.

Οι αντίκτυποι στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη

Οι δασμοί που επιβάλλει ο Τραμπ αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. Οι χώρες που πλήττονται από τα μέτρα του, όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να αντιδράσουν με δικά τους αντίμετρα, οδηγώντας σε έναν σφοδρό εμπορικό πόλεμο που θα επηρεάσει εκατομμύρια εργαζομένων και καταναλωτών παγκοσμίως.

Τα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα γίνουν ακριβότερα, κάτι που αναμένεται να πλήξει τους Αμερικανούς καταναλωτές με αυξημένες τιμές. Αντίστοιχα, οι αμερικανικές εταιρείες που εξαρτώνται από το εξωτερικό εμπόριο και τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να βρουν δυσκολίες στην παραγωγή και εξαγωγή των προϊόντων τους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιποι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ αναμένεται να αναλάβουν δράση, πιθανώς μέσω αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία όμως δεν πρόκειται να ελαχιστοποιήσουν πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα δασμολογικά μέτρα στην παγκόσμια οικονομία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχίες στους Ρεπουμπλικανούς

Η πολιτική του Τραμπ με τους δασμούς προκαλεί ανησυχία και μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, όπως η Σούζαν Κόλινς και ο Ρον Τζόνσον, εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα που θα έχει η πολιτική του Τραμπ στις τοπικές οικονομίες των πολιτειών τους. Ειδικά για περιοχές που εξαρτώνται από τις εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά και άλλες χώρες οι νέοι δασμοί μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες.

Αυτό το «χρηματιστήριο αβεβαιότητας» στην πολιτική των δασμών έχει προκαλέσει προβληματισμό ακόμη και στους πιο πιστούς υποστηρικτές του, οι οποίοι προτιμούν να πιστεύουν ότι πρόκειται για μια στρατηγική διαπραγμάτευσης που αποσκοπεί στην επίτευξη καλύτερων συμφωνιών με τους εμπορικούς εταίρους. Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση και η αίσθηση ότι οι δασμοί μπορεί να είναι μόνον η αρχή του εμπορικού πολέμου δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.

Κίνα σε ΗΠΑ: Ακυρώστε τους δασμούς -Να επιλύσουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν άμεσα τα μονομερή μέτρα δασμών και να επιλύσουν τις διαφορές με τους εμπορικούς εταίρους μέσω ισότιμου διαλόγου, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το υπουργείο Εμπορίου.

«Πολλοί εμπορικοί εταίροι έχουν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και σαφή αντίθεση», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του, απαντώντας στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για αμοιβαίους δασμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αναφέρεται στη δήλωση.

Διχασμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη -Οι πρώτες αντιδράσεις

Η παγκόσμια κοινή γνώμη φαίνεται να είναι διχασμένη για τις νέες πολιτικές του Τραμπ. Από τη μία πλευρά, οι υποστηρικτές του προέδρου επισημαίνουν την ανάγκη να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας και να αναζωογονηθεί η αμερικανική βιομηχανία, κάτι που θεωρείται απολύτως αναγκαίο μετά από χρόνια εξάρτησης από ξένες αγορές. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του βλέπουν τον νέο αυτόν οικονομικό πόλεμο ως επικίνδυνο για τις διεθνείς σχέσεις και την οικονομική σταθερότητα του κόσμου.

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για να μειώσει τον αντίκτυπο των τελωνειακών δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η Βρετανία δεν θα προχωρήσει σε άμεση ανταπόδοση, καθώς επιθυμεί να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εμπορίου, Τζόναθαν Ρέινολντς, τόνισε ότι η προσέγγιση της χώρας είναι να παραμείνει ήρεμη και να αναζητήσει μια συμφωνία που θα περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες. Οι δασμοί στα βρετανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ θα είναι 10%, οι χαμηλότεροι σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχαλ Μάρτιν εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν τελωνειακούς δασμούς 20% στα προϊόντα της ΕΕ και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει με «αναλογικό» τρόπο. Τόνισε ότι η αντίδραση πρέπει να προστατεύει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών. Η Ιρλανδία, λόγω της παρουσίας μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς καταγράφει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα απαντήσει με αντίμετρα στους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδιαίτερα για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα οχήματα. Ο Κάρνεϊ τόνισε πως οι δασμοί θα επηρεάσουν αρνητικά εκατομμύρια Καναδούς και θα αλλάξουν θεμελιωδώς το διεθνές εμπόριο.

Η χημική βιομηχανία της Γερμανίας καλεί την ΕΕ να αποφύγει την κλιμάκωση με τις ΗΠΑ

Η ανακοίνωση της γερμανικής χημικής βιομηχανίας αντικατοπτρίζει την ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης με τις ΗΠΑ, ειδικά στο πλαίσιο των νέων τελωνειακών δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ. Η θέση της βιομηχανίας είναι σαφής: η συνεχής ένταση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις, καθώς η αμερικανική αγορά παραμένει εξαιρετικά σημαντική για τα γερμανικά προϊόντα, κυρίως στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων.

Η προτροπή να παραμείνουν ψύχραιμες οι ευρωπαϊκές αρχές και να επιδιώξουν διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση δείχνει τη στρατηγική επιδίωξη της γερμανικής βιομηχανίας για αποφυγή μιας άμεσης σύγκρουσης. Ειδικά για τη χημική βιομηχανία, που είναι εκτεθειμένη στην αύξηση των τελωνειακών δασμών, η συνεργασία με τις ΗΠΑ παραμένει καθοριστική για τη σταθερότητα και ανάπτυξή της.

Το ότι οι δύο κλάδοι -χημική και αυτοκινητοβιομηχανία- υποφέρουν από αυξανόμενο ανταγωνισμό, όπως και από το υψηλό κόστος παραγωγής, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ισχυρές διεθνείς εμπορικές σχέσεις χωρίς τις αναταράξεις που προκαλούν οι δασμοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιπτώσεις των δασμών Τραμπ για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η επιβολή δασμών 25% από τις ΗΠΑ σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις χώρες προέλευσης, οι οποίες μπορεί να διαμορφώσουν τις στρατηγικές τους και να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά.

  • Αυξημένο κόστος παραγωγής: Οι δασμοί αυξάνουν το κόστος των εισαγόμενων αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, με αποτέλεσμα οι αυτοκινητοβιομηχανίες να πρέπει να αναθεωρήσουν τις στρατηγικές τους. Εταιρείες όπως η Toyota, η Honda, η Hyundai και η BMW που εισάγουν μεγάλο αριθμό οχημάτων στις ΗΠΑ από άλλες χώρες θα δουν τα κόστη τους να αυξάνονται. Ειδικότερα, για εταιρείες που έχουν ήδη παραγωγή στις ΗΠΑ, η στρατηγική για τη χρήση εισαγωγών μπορεί να αναθεωρηθεί, και ενδέχεται να υπάρξουν ανακατατάξεις στην παραγωγή και στη ζήτηση.
  • Μεγαλύτερη πίεση στις μικρές και μεσαίες αυτοκινητοβιομηχανίες: Οι μεγάλες εταιρείες με εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπως η Toyota και η Honda, μπορούν να αναδιαρθρώσουν την παραγωγή, αλλά οι μικρότερες εταιρείες χωρίς αντίστοιχη υποδομή ενδέχεται να πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους. Αντιθέτως, εταιρείες όπως η Tesla, που έχει ήδη παρουσία στην αμερικανική αγορά, μπορεί να επωφεληθούν από την αύξηση του δασμού.
  • Πιθανές αλλαγές στις τιμές και στα μοντέλα: Οι δασμοί ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση. Εταιρείες που εισάγουν μοντέλα με μικρότερα περιθώρια κέρδους, όπως η Hyundai και η Kia, μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην αμερικανική αγορά. Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρξουν προσαρμογές στα μοντέλα που προσφέρονται, με εταιρείες να αποσύρουν ή να τροποποιούν τα μοντέλα τους για να ανταποκριθούν στην αυξημένη τιμή λόγω των δασμών.

Αυτοκινητοβιομηχανία: Επιπτώσεις για τις χώρες προέλευσης

  • Το Μεξικό: Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ, το Μεξικό είναι πιθανό να πλήττεται σημαντικά από αυτούς τους δασμούς. Η αυτοκινητοβιομηχανία του αποτελεί σημαντικό πυλώνα της οικονομίας του, και η μείωση της ζήτησης ή η αύξηση του κόστους μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση της παραγωγής. Μεγάλες εταιρείες όπως η Ford και η General Motors έχουν παραγωγή στο Μεξικό, και ενδέχεται να εξετάσουν τη μεταφορά της παραγωγής ή την αναπροσαρμογή της για να αποφύγουν τους δασμούς.
  • Η Νότια Κορέα: Η Hyundai και η Kia είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων προς τις ΗΠΑ, και οι αυξημένοι δασμοί αναμένεται να πλήξουν τις πωλήσεις τους στην αμερικανική αγορά. Ενδέχεται να στραφούν σε στρατηγικές παραγωγής εντός των ΗΠΑ ή να επαναξιολογήσουν τη δομή της αγοράς τους, με σκοπό να μειώσουν τις συνέπειες των δασμών.
  • Η Γερμανία: Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW και η Mercedes-Benz, που εξάγουν στην αμερικανική αγορά, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένες τιμές και μείωση της ανταγωνιστικότητας λόγω των δασμών. Η επανεκτίμηση των στρατηγικών εξαγωγών τους είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η κερδοφορία τους στην αμερικανική αγορά.
  • Η Τουρκία: Η Τουρκία, που εξάγει κυρίως ανταλλακτικά αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, θα πληγεί από τη νέα αυτή πολιτική δασμών. Η αύξηση των δασμών 25% στα ανταλλακτικά θα αυξήσει το κόστος των προϊόντων για τις τουρκικές εταιρείες, κάτι που ενδέχεται να μειώσει την ανταγωνιστικότητά τους στην αμερικανική αγορά. Ειδικότερα, η βιομηχανία ανταλλακτικών της Τουρκίας, που εξάγει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στις ΗΠΑ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με προκλήσεις.

Η επιβολή των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, μείωση των εξαγωγών από χώρες που πλήττονται και αναδιάρθρωση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι εταιρείες ενδέχεται να εξετάσουν νέες στρατηγικές παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές στις ΗΠΑ μπορεί να κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες τιμές για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν οι ΗΠΑ θα επιμείνουν σε αυτούς τους δασμούς ή θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση της πολιτικής, εφόσον οι συνέπειες γίνουν πιο σαφείς και επηρεάσουν την οικονομία τους.

Θα εισέλθουν η ΗΠΑ σε μια «χρυσή εποχή» ή θα πληρώσουν το τίμημα;

Η πολιτική των δασμών είναι μια διττή στρατηγική. Από τη μία πλευρά, στοχεύει στη στήριξη της αμερικανικής παραγωγής και της οικονομικής αυτάρκειας. Από την άλλη, εγκυμονεί κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Η διαχείριση της συγκεκριμένης πολιτικής απαιτεί προσοχή και στρατηγική, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να διασφαλιστεί ότι η ευημερία της Αμερικής θα επηρεαστεί θετικά χωρίς να προκληθούν καταστροφικές συνέπειες για τις διεθνείς σχέσεις και την οικονομία γενικότερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δασμοί του Τραμπ προκαλούν αναταραχή, αλλά παραμένει να φανεί αν θα επιτύχουν τους στόχους τους και αν η Αμερική θα εισέλθει πραγματικά σε μια «χρυσή εποχή». Ο χρόνος θα δείξει αν οι ΗΠΑ θα κερδίσουν από την εσωστρεφή αυτή στρατηγική ή αν θα πληρώσουν το τίμημα της επιβολής αυτών των δασμών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ