Για αύξηση της μετάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους και για περισσότερα από 35.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έκανε λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή (4/11) ενημέρωση για την πανδημία στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είπε κατά την τοποθέτησή της πως «σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 15 ημερών αυξήθηκε κατά 60%, σε σχέση με τις προηγούμενες 15 ημέρες. Παρά το γεγονός ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών τεστ έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός όλο τον Οκτώβριο, το ποσοστό θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί, από το 1,09% στο 1,96% την προηγούμενη εβδομάδα».
Επίσης, τόνισε ότι «σημαντικές αυξητικές τάσεις σημειώνονται και σε άλλες περιοχές πλην της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα νησιά. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο εισαγωγών 7ημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την ημέρα. Το 70% των νοσηλευομένων είναι άνω των 55 ετών». Ταυτόχρονα, «έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού».
Ακόμη, σημείωσε πως «από την ιχνηλάτηση που γίνεται, σήμερα, λόγω της μεγάλης διασποράς, παρατηρείται και αύξηση της μετάδοσης μέσα σε εργασιακούς χώρους».
Οπως ανέφερε, τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τις 35.000.
Σταθερά τα ποσοστά σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γονείς
Η Βάνα Παπαευαγγέλου συνέχισε, λέγοντας πως «παρόλο που τα σχολεία μας είναι ανοικτά εδώ και δύο μήνες, δεν έχουμε δει αύξηση του ποσοστού νέων κρουσμάτων σε μαθητές. Αξιοσημείωτη είναι και η σταθερότητα του ποσοστού νέων κρουσμάτων στους γονείς των μαθητών. Οι ηλικίες 35-55 ετών αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.
»Έναν μήνα μετά το άνοιγμα των πανεπιστημίων και την επιστροφή των φοιτητών στη διά ζώσης εκπαίδευση, δεν έχουμε παρατηρήσει αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 18-24 ετών. Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας. Μόλις 8 τμήματα επί συνόλου πάνω από 80.000 παραμένουν κλειστά λόγω κρουσμάτων».
«Το εντατικό testing συμβάλλει στον έλεγχο της πανδημίας, όπως φάνηκε από τα σχολεία, γι' αυτό ζητήσαμε ως Επιτροπή να αυξηθεί και στους ανεμβολίαστους», επισήμανε ακόμη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
«Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο πρόληψης τόσο σε ατομικό όσο και σε συνολικό επίπεδο», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, για να σημειώσει πως «ακόμη και σήμερα είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να πάρουν τη σωστή απόφαση», λέγοντας ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που παίρνουν την απόφαση να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το τι φταίει που υπάρχει αυτή η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, είπε χαρακτηριστικά, «ευθύνονται οι ανεμβολίαστοι και ο καιρός που μας έκλεισε στα σπίτια μας», προσθέτοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα, γι' αυτό και «το νέο επιθετικό κύμα που καταγράφεται, θα πρέπει να μας φέρει προ των ευθυνών μας».
Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό και κάλεσε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών να κάνουν την τρίτη δόση.