Ο Ιταλός αρχιτέκτονας, φιλόσοφος και σχεδιαστής Αλεσάντρο Μεντίνι είναι αυτός που επιλέχθηκε για να τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής 2014.
Θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους δημιουργούς του 20ου και του 21ου αιώνα, οραματιστής και καινοτόμος, ενώ ένα από τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι ότι χρησιμοποιεί ζωντανά χρώματα από τη φύση.
Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τέχνης και Περιβαλλοντικών Μελετών και από το Chicago Athenaeum Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Σχεδίου, και έχει στόχο την αναγνώριση «των αρχιτεκτόνων που επηρέασαν, άλλαξαν και έθεσαν προκλήσεις στην κατεύθυνση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής του σήμερα και που προώθησαν μια πιο ανθρώπινη και διανοητική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική».
Ο Αλεσάντρο Μεντίνι, καθισμένος σε δημιουργία του
Ο πρόεδρος του μουσείου Chicago Athenaeum, Christian Narkiewicz-Laine, προκειμένου να εκθειάσει τη συμβολή του έργου του Ιταλού αρχιτέκτονα, είπε ότι «ο κόσμος είχε να δει έναν αρχιτέκτονα τόσο βαθυστόχαστης σκέψης από την εποχή του Φρανκ Λόιντ Ράιτ».O Φρανκ Λόιντ Ράιτ ήταν Αμερικανός (Ουαλικής καταγωγής) αρχιτέκτονας, διακοσμητής, συγγραφέας, και εκπαιδευτικός, με περισσότερα από 1000 προσχέδια στο ενεργητικό του, τα οποία απέφεραν πάνω από 500 ολοκληρωμένες κατασκευές. Απεβίωσε το 1959, αφότου είχε προλάβει να προωθήσει την την οργανική αρχιτεκτονική (με βασικό παράδειγμα την οικία Fallingwater). Ηταν ο ηγέτης του αρχιτεκτονικού κινήματος των «εξοχικών σπιτιών» (Prairie School, με βασικά παραδείγματα τις οικίες Robie και Westcott) και ανέπτυξε την ιδέα του ουσονικού σπιτιού (usonian home), με βασικό παράδειγμα την οικία Rosenbaum. Ο Ράιτ, όπως και ο Μεντίνι σήμερα, συχνά σχεδίαζε πολλά εσωτερικά στοιχεία των κτιρίων του, όπως έπιπλα και βιτρό.
Museo del Casalingo, Το Μουσείο Βιομηχανικής Τέχνης του ομίλου Omega στην Ιταλία
Ποιος είναι ο Μεντίνι
Ο Αλεσάντρο Μεντίνι ήταν ένα από τα πρώτα μέλη του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Studio Alchimia, ενώ αργότερα ίδρυσε το δικό του Atelier Mendini το 1989.
Η δουλειά του εκτείνεται σε μεγάλη γκάμα, από την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία μέχρι τη δημιουργία εικονικών αντικειμένων, πινάκων ζωγραφικής και εγκαταστάσεων.
Ο Μεντίνι έχει ενασχοληθεί βαθιά και τη θεωρία της αρχιτεκτονικής, συνεισφέροντας ουσιαστικά από τη δεκαετία του 1970, στην κριτική ανάλυση του «μεταμοντέρνου σχεδίου» (postmodern design) και του «re-design».
Τα πρωτοποριακά τυρμπουσόν -παπαγάλοι για το ιταλικό εργοστάσιο Alessi. Η σειρά βγήκε το 2013.
Οπως δήλωσε και ο Christian Narkiewicz-Laine, «ο Αλεσάντρο Μεντίνι είναι ένας από τους πιο σπάνιους, ιδανικούς αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικά μυαλά στην Ιστορία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής και (εργάζεται) σαφώς μέσα στις καθαρές γραμμές των Λεονάρτο Ντα Βίντσι, Αντρέα Παλλάντιο, Λέον Μπαττίστα Αλμπέρτι, Κλοντ-Νικολά Λεντού. Η φιλοσοφική του σκέψη είναι περισσότερο από αυθεντική. Προχώρησε τα έργα του πέρα από τις παραμέτρους της εφευρετικότητας, ερευνώντας αδυσώπητα, με τον πιο ασυμβίβαστο τρόπο, για την πιο ουσιαστική σχεδιαστική ιδέα. Και το αποτέλεσμα είναι το πιο οραματικό και μακράν το πιο πρωτοπόρο για την εποχή μας. Σε μια περίοδο που οι αρχιτεκτονικές ιδέες είναι σκέτη αντιγραφή και αναπαράγονται παγκοσμίως με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ακόμη πιο γρήγορα γίνονται “viral”, ο Μεντίνι και τα έργα του παραμένουν μοναδικά, προφητικά και αυθεντικά με το μοναδικό αποτύπωμα ενός ευφυούς αρχιτέκτονα».
«Τοrre Paradiso», (Παραδεισένιος Πύργος), Χιροσίμα, Ιαπωνία, 1988
Ο Αλεσάντρο Μεντίνι θα λάβει το βραβείο του σε μια τελετή που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο στο Μιλάνο.
Πέρυσι το βραβείο είχε λάβει ο Φινλανδός αρχιτέκτονας Μάρκο Καζαγκράντε.