Επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής που παραπέμπει τον Χρήστο Τριαντόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο τοποθετείται η Ολομέλεια.
Με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, τις αντικρουόμενες απόψεις των ειδικών για την πυρόσφαιρα και την παραίτηση του Χρήστου Παπαδημητρίου να βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, η Βουλή σε ειδική συνεδρίαση αποφασίζει την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο.
Στις 9 το πρωί ξεκινά η συνεδρίαση της Ολομέλειας επί του πορίσματος της πλειοψηφίας που προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος στον πρώην Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ. Το πόρισμα βασίζεται στην εισαγγελική διάταξη που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί κατά την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος αναμένεται να εγκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έφτιαξαν ένα αφήγημα συγκάλυψης που τώρα καταρρέει.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό “κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Βουλή μπορεί να καλέσει εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης”. Εάν το επιλέξει, ο ελεγχόμενος Χρήστος Τριαντόπουλος μπορεί να τοποθετηθεί επί του πορίσματος, χωρίς ωστόσο να έχει δικαίωμα ψήφου. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρώην Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, είχε ζητήσει να οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι «απολύτως αθώος».
Τι στάση θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Αρχικά θα τοποθετηθούν οι εισηγητές των κομμάτων με την Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από τη Νέα Δημοκρατία και την Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ να σηκώνουν το βάρος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Μετά τους εισηγητές, θα τοποθετηθούν σε κύκλους ομιλητές και θα ακολουθήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Με δεδομένο ότι στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής την περασμένη Δευτέρα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία επί του πορίσματος της πλειοψηφίας, κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξουν και σήμερα. Προκειμένου να μην «νομιμοποιήσουν την διαδικασία» που, όπως λένε, «παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», θα καταγγείλουν οργανωμένη διαδικασία συγκάλυψης με τη συμβολή της πλειοψηφίας και θα αποχωρήσουν πριν από την ψηφοφορία. Στην καταγγελία αυτή θα επιδιώξει να προχωρήσει πρώτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ώστε να ακολουθήσουν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες.
Η μαραθώνια συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας. Για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία της Ολομέλειας, δηλαδή 151 βουλευτές. Το επόμενο βήμα θα είναι η κλήρωση των πέντε μελών του δικαστικού συμβουλίου.