Τα πρώτα θετικά σημάδια για την κυβέρνηση, ύστερα από ένα εξαιρετικά δύσκολο δίμηνο, καταγράφουν πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο.
Κοινός παρονομαστής είναι το σταμάτημα της πτωτικής πορείας των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο καταγράφει και οριακή άνοδο.
Στην έρευνα της Metron Analysis, για το Μega, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει σχεδόν μία μονάδα και ανεβαίνει στο 27,3%, από το 26,4% της προηγούμενης μέτρησης. Η PRORATA, για λογαριασμό του Attica, στην πρόθεση ψήφου βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία στο 25,5%, έναντι 25% στην προηγούμενη μέτρηση του Φεβρουαρίου. H MRB για το ΟΡΕΝ στη δική της εκτίμηση δίνει 26,9%, έναντι 26,7% τον προηγούμενο μήνα. Στην έρευνα της Real Polls για το Protagon, στην πρόβλεψη αποτελέσματος η ΝΔ μετρήθηκε στο 29,7%, σημαντικά πάνω από το 27% της προηγούμενης μέτρησης. Η εταιρεία Interview για την εφημερίδα Political δίνει στην εκτίμηση ψήφου 27%, έναντι 25,5% τον Μάρτιο.
Τα αποτελέσματα απέχουν πολύ από τον στόχο της κυβέρνησης, αφού δεν προσεγγίζει καν το 30%, ωστόσο η σταδιακή αντιστροφή του κλίματος που αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες δημιουργεί αισιοδοξία για τη συνέχεια και έφερε τα πρώτα χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από αρκετό καιρό. Ένα σημαντικό ποσοστό της ανόδου της ΝΔ πιστώνεται, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της συνωμοσιολογίας γύρω από τα Τέμπη». Η εκτίμησή τους είναι πως όσο θα ξετυλίγεται το κουβάρι «της συγκάλυψης της αλήθειας» τόσο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη με το εκλογικό σώμα. Όπως καταγράφει η μέτρηση της MRB, έχει υποχωρήσει το ποσοστό όσων βλέπουν συγκάλυψη (71,8%, από 75,2% που ήταν τον Μάρτιο) και, αντιστοίχως, το ποσοστό όσων βλέπουν διαφάνεια ανέβηκε στο 21,2%, από το 17,8%.
Αναδυόμενες αντισυστημικές φωνές και «καμπανάκι» Μητσοτάκη για τον κίνδυνο του λαϊκισμού
Δεύτερη κοινή συνισταμένη των μετρήσεων είναι η εδραίωση της Πλεύσης Ελευθερίας στη δεύτερη θέση, απ’ όπου έχει εξοβελίσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, όπως και άλλα αντισυστημικά κόμματα, «παραμένουν οι καλύτεροι υποδοχείς αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για το σύνολο των ακολουθούμενων πολιτικών». Έτσι, χωρίς να έχουν ασκήσει εξουσία, προβάλλονται πιο εύκολα ως αξιόπιστα κόμματα σε σχέση με άλλα που έχουν κυβερνήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν καθόλου τυχαία η αναφορά του κ. Μητσοτάκη από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου αναφέρθηκε σε «...φαντάσματα του λαϊκισμού που είναι πάντα παρών», κρούοντας παράλληλα ένα καμπανάκι κινδύνου, καθώς, όπως είπε, «νιώθω πραγματικά κάποιες φορές ότι δεν εκτιμούμε πόσο κοντά φτάσαμε στην καταστροφή και τείνουμε να ξεχνάμε εύκολα τι συνέβη πριν από δέκα χρόνια», «φωτογραφίζοντας» την κ. Κωνσταντοπούλου.
Σε αντιδιαστολή, ο ίδιος θα επιμείνει στην ανάγκη σταθερότητας, ειδικά εν μέσω παγκόσμιων γεωπολιτικών και οικονομικών αναταράξεων. «Σε μια καλά λειτουργούσα δημοκρατία χρειάζεσαι σταθερά, λογικά κόμματα, που κυβερνούν από το Κέντρο: είτε κεντροδεξιά, είτε κεντροαριστερά. Αν δεις το πολιτικό τοπίο τώρα, έχεις ένα δυνατό κεντροδεξιό κόμμα, που κυριαρχεί στο πολιτικό τοπίο, αλλά οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι κατακερματισμένες, κι αυτό είναι ανισόρροπο σύστημα και δίνει τη δυνατότητα σε νέες λαϊκιστικές φωνές να αναδυθούν», είπε από το ίδιο βήμα.
Η εκτίμηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε η επίδραση της αποκάλυψης των τουλάχιστον αντιφατικών πορισμάτων για τα Τέμπη να περιορίσει τη δημοκοπική εκτίναξη, όχι μόνο της Πλεύσης Ελευθερίας, αλλά και των υπόλοιπων αντισυστημικών κομμάτων.