Το ημερολόγιο έγραφε 29 Ιανουαρίου 2025 όταν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, με συνέντευξή του στην εκπομπή του Φίλιππου Φιλιππακόπουλου στο Ναυτεμπορική TV, έκανε παραλληλισμό των διαδηλώσεων για τα Τέμπη με τις αντίστοιχες στη Σερβία για το δυστύχημα στο σταθμό του Νόβι Σαντ, τονίζοντας ότι εκεί παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Είχαν περάσει μόλις τρεις ημέρες από τις πρώτες ογκώδεις συγκεντρώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις με σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο». Ενώ τα σενάρια για την πυρόσφαιρα και τη μεταφορά παράνομου φορτίου από το εμπορικό τρένο είχαν φουντώσει περισσότερο από ποτέ, ένας από τους κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της χώρας έριχνε κι άλλο λάδι στη φωτιά.
«Εάν αποδειχθεί ότι τελικώς δεν ήταν η φωτιά, η πυρόσφαιρα αυτή, από τα έλαια της σιλικόνης, προφανώς η φωτιά πετάχτηκε εκεί πάνω από θεϊκή δύναμη. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιος θέλει να κρύψει την αλήθεια», είπε ο κ. Βερβεσός, κρύβοντας ο ίδιος την αλήθεια, όπως του καταλογίζεται, μετά τις αποκαλύψεις για την έκθεση του καθηγητή Αναστάσιου Δέδε, την οποία ο ίδιος είχε παραγγείλει, και απέδιδε την ανάφλεξη σε έλαια σιλικόνης. Οι δηλώσεις, όμως, για πυρόσφαιρα και παράνομο υλικό είχαν οδηγήσει, μεταξύ άλλων, τον κόσμο σε μαζικές διαδηλώσεις.
«Γι’ αυτό ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, γι’ αυτό ο κόσμος έχει βγει. Στη Σερβία χθες παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, σκοτώθηκαν 16 άνθρωποι σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό. Κοιτάξτε την πυρόσφαιρα στην εικόνα σας. Πώς έγινε αυτή αν δεν υπήρχε υλικό κι αν δεν είναι τα έλαια σιλικόνης;», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ζητώντας εμμέσως την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τις τελευταίες ημέρες με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του ο Δημήτρης Βερβεσός διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι ουδέποτε αναφέρθηκε σε άλλο υλικό μέχρι το -προβληματικό, όπως αποδεικνύεται πλέον- πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που έκανε λόγο για άγνωστη εύφλεκτη ύλη. Ωστόσο η συνέντευξή του στο Ναυτεμπορική TV είχε δοθεί έναν μήνα πριν από την παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από τον Χρήστο Παπαδημητρίου και τα μέλη της τεχνικής επιτροπής.
Όσο για την έκθεση Δέδε, αυτή είχε τεθεί υπόψη του από το 2024, καθώς παραδόθηκε από τον γνωστό πραγματογνώμονα λίγο πριν από την πρώτη επέτειο της τραγωδίας.
Την πραγματογνωμοσύνη είχε παραγγείλει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην πολύκροτη υπόθεση.
Ο κ. Βερβεσός υποστηρίζει ότι κατέθεσε την έκθεση στον εφέτη ανακριτή κ. Μπακαΐμη και δεν μπορούσε να τη δημοσιοποιήσει, καθώς αποτελούσε μέρος της δικογραφίας και η ανάκριση είναι μυστική. Ωστόσο, δέχεται πυρά από την κυβέρνηση αλλά και χρήστες των social media για την επιλογή του να πολιτικολογεί σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών με εικασίες και σενάρια που δεν συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο. Άλλωστε, κυκλοφορούν φήμες ότι επιθυμεί να πολιτευθεί στο μέλλον με το ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Βερβεσός έλεγε άλλα από αυτά τα οποία γνώριζε. Εγώ δεν λέω ο κ. Βερβεσός να αποκάλυπτε την έκθεση της πραγµατογνωµοσύνης, αλλά, αφού γνώριζε αυτά που γνώριζε, δεν έπρεπε να βγαίνει και να λέει αυτά που έλεγε», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, ζητώντας την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣΑ.
Ο ίδιος ο κ. Βερβεσός πάντως επιμένει ότι η έκθεση μπορούσε να διαρρεύσει ανά πάσα στιγμή. «Λένε ότι το έθαψα. Πώς το έθαψα όταν το κατέθεσα στον ανακριτή; Το έχουν πάρει οι 250 δικηγόροι που είναι στην υπόθεση. Διέρρευσε στη δημοσιότητα, δεν το έδωσα εγώ», ανέφερε σε δηλώσεις του.
Στο πλευρό της Μαρίας Καρυστιανού
Θέση υπέρ της Μαρίας Καρυστιανού, στο πλευρό της οποίας έχει δώσει και το «παρών» σε ημερίδες για τα Τέμπη, είχε πάρει ο κ. Βερβεσός όταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα είχε απαντήσει σε ανάρτησή της για το ανακριτικό έργο.
Η κ. Κλάπα είχε ζητήσει να μην εκφράζεται η όποια διαφωνία με λοιδορία, απειλητικές εκφράσεις, υποτίμηση, προσβολή και καθύβριση των θεσμών.
«Βγάζει μια ανακοίνωση να αντιπαρατεθεί σε δημόσιο λόγο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενός υψηλής σημασίας θεσμού της ελληνικής δημοκρατίας και της ελληνικής Δικαιοσύνης με μια χαροκαμένη μάνα που έχει χάσει το παιδί της. Δεν κρατάει ψηλά το επίπεδο του θεσμού να αντιπαρατίθεται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου με την κ. Καρυστιανού... Μια μάνα που έχει χάσει το παιδί της, θα της πεις τώρα γιατί είπε κάτι;», είχε πει μιλώντας στο Kontra ο κ. Βερβεσός.
Η θύελλα για το «κορωνοπάρτι»
Γεννημένος το 1964 στην Κυνουρία, ο Δημήτρης Βερβεσός είναι μέλος του ΔΣΑ από το 1990 και ειδικεύεται στο Εργατικό Δίκαιο. Εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 2017 και επανεξελέγη το 2021. Κατά την οκταετή θητεία του στη θέση αυτή είναι η δεύτερη φορά που απασχολεί έντονα τα μέσα ενημέρωσης. Η πρώτη ήταν για το αποκαλούμενο στα social media «κορωνοπάρτι» στο γραφείο του τον Νοέμβριο του 2020, όταν η χώρα βρισκόταν σε lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το βίντεο που είχε διαρρεύσει από το γραφείο του με περίπου 10 φίλους και συγγενείς να ανοίγουν σαμπάνιες για τα γενέθλιά του είχε προκαλέσει οργή στην κοινή γνώμη αλλά και παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
«Αναλαμβάνω την ευθύνη στο μέτρο που δεν επέμεινα στη συγκεκριμένη στιγμή κάποιοι εκ των παρευρισκομένων να φορούν μάσκα, παρότι εγώ φορούσα και παρότι ευρισκόμασταν σε χώρο υγειονομικά προστατευμένο λόγω της εγκατάστασης και λειτουργίας συσκευών αποστείρωσης του αέρα για την προστασία από τον κορωνοϊό» είχε γράψει τότε σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας την απορία του για τη διάσταση που είχε πάρει το θέμα.