Μια σειρά που έγραψε ιστορία από τη δεκαετία του ‘90, η «Ανατομία ενός εγκλήματος», εγκαινίασε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση ένα είδος που λάτρεψαν οι τηλεθεατές, τα αστυνομικά θρίλερ που βασίζονται σε αληθινές ιστορίες.
Ήταν Σεπτέμβριος του 1992, όταν ο Πάνος Κοκκινόπουλος ξεκίνησε για πρώτη φορά να αποτυπώνει στη μικρή οθόνη τα δεκάδες εγκλήματα που έχουν στιγματίσει την ελληνική κοινωνία και απασχόλησαν για μήνες το αστυνομικό ρεπορτάζ. Τα σενάρια των επεισοδίων επιμελούνταν αρχικά ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και σεναριογράφος Πέτρος Μάρκαρης.
Η πρώτη σειρά θρίλερ στην ελληνική τηλεόραση
Πέραν του ιδιαίτερα ξεχωριστού θέματος, η σειρά περιελάμβανε όμως και δυο ακόμη καινοτομίες. Από τη μία τα ειδικά εφέ των αδερφών Αλαχούζου, που αποτύπωναν ρεαλιστικά τις σκηνές φόνου και από την άλλη ο αφηγητής, τον ρόλο του οποίου είχε αναλάβει ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Αναφορικά με τις σκηνές βίας, διαβάζουμε πως αυτές είχαν σοκάρει μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού, που δεν ήταν συνηθισμένο να παρακολουθεί τέτοια προγράμματα (τουλάχιστον όχι στα ελληνικά) με αποτέλεσμα ο ΑΝΤ1, ο τηλεοπτικός σταθμός που φιλοξενούσε τη σειρά να λαμβάνει συνεχώς καταγγελίες μέσω ΕΣΡ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο δεύτερος και τρίτος κύκλος (η σειρά ολοκληρώθηκε τον Φλεβάρη του 1995) να «μαλακώσουν» κάπως τις σκηνές βίας.
Η εμβληματική φιγούρα του Γρηγόρη Βαλτινού
Η φιγούρα του Γρηγόρη Βαλτινού με την χαρακτηριστική χροιά της φωνής, πότε σε σκοτεινές άδειες αίθουσες δικαστηρίου και πότε μπροστά από τεράστιες βιβλιοθήκες έχει εντυπωθεί ανεξίτηλη σε όσους θυμούνται εκείνη την εποχή.
Ο ηθοποιός βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην εκπομπή Dot. και μίλησε μεταξύ άλλων για την επιτυχία της σειράς «Ανατομία ενός εγκλήματος». «Ακόμα και τώρα με συναντάει κόσμος και μου λέει “αχ αυτή η Ανατομία”. Τους έλεγα “τόσο αίμα, σας άρεσε”» είπε ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Η παιδική συνήθεια που συνάντησε και πάλι μέσα από τη σειρά
Στα πρώτα επεισόδια της σειράς, οι «σφήνες» του Γρηγόρη Βαλτινού στα επεισόδια της «Ανατομίας ενός εγκλήματος» γυρίζονταν σε μια μεγάλη βιβλιοθήκη, η οποία δεν ήταν στούντιο.
«Ήταν η βιβλιοθήκη του Ευγενιδείου Ιδρύματος. Ήταν μια πραγματική βιβλιοθήκη στην οποία πήγαινα παιδί και διάβαζα. Σε αυτή την βιβλιοθήκη μέσα, που έκανα την “Ανατομία”, εγώ πήγαινα και κατέβαζα από τα ράφια βιβλία και που να ήξερα ότι θα πάω να κάνω σίριαλ το οποίο έγραψε ιστορία».
Βίντεο: Ακόμη μου μιλούν για την Ανατομία
Έκπληκτος ο Γρηγόρης Βαλτινός παρατηρεί πως παρότι η συμμετοχή του στη σειρά ήταν ολιγόλεπτη, όλος ο κόσμος τον μνημονεύει γι’ αυτή. «Ακόμη συναντάω ανθρώπους που μου μιλάνε για την “Ανατομία”. Να έπαιζα 5 λεπτά στο επεισόδιο, έβγαινα τρεις φορές από ενάμιση λεπτό;» σημειώνει.