Νομίζουν οτι τα smartphones είναι παιχνίδια - iefimerida.gr

Νομίζουν οτι τα smartphones είναι παιχνίδια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαθμολογία ... κάτω από τη βάση παίρνουν οι φοιτητές στην Ελλάδα και άλλα εννέα κράτη της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης σε ό,τι αφορά την ασφαλή χρήση των κινητών τους τηλεφώνων, καθώς αν και -υποκειμενικά- νιώθουν (σε μεγάλο ποσοστό) ασφαλείς, όταν χρησιμοποιούν τις σχετικές υπηρεσίες, αντικειμενικά δεν είναι!

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα σε δείγμα 7172 φοιτητών, στην πλειοψηφία τους 18-26 ετών, από 17 πανεπιστήμια σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία).

Μάλιστα, η ολοένα μεγαλύτερη διάδοση και χρήση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones) φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να πολλαπλασιάζει τις απάτες σε βάρος των χρηστών, που έχουν ν' αντιμετωπίσουν απειλές, όπως κακόβουλο λογισμικό, παράνομες χρεώσεις του λογαριασμού τους και υποκλοπή προσωπικών στοιχείων.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Ιωσήφ Ανδρουλιδάκης, της Διεθνούς Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών Jozef Stefan (Γιόζεφ Στέφαν) της Σλοβενίας.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του διπλού διεθνούς συνεδρίου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ηλεκτρονική δημοκρατία, που συνδιοργανώνουν τα πανεπιστήμια Μακεδονίας και Ανατολικού Λονδίνου (University of East London).

"Όσο πιο ασφαλείς νιώθουν, τόσο λιγότερο ασφαλείς είναι..."

«Με άριστα το 10, η αντικειμενική ασφάλεια των χρηστών του δείγματος ήταν 3,55. Ενδεικτικά, αναφέρω ότι σε σημαντικό ποσοστό δεν έχουν βάλει κωδικό ασφαλείας (pin) στην κάρτα SIM, δεν έχουν σημειώσει τον σειριακό αριθμό του κινητού τους, έχουν ανοιχτό διαρκώς το 'μπλου τουθ' (blue tooth) και δεν διαθέτουν λογισμικό προστασίας. Κι, όμως, σε ποσοστό 13% δηλώνουν ότι 'νιώθουν πολύ ασφαλείς' και σε 37% 'μετρίως ασφαλείς' (σ.σ. το υπόλοιπο ποσοστό επιμερίζεται ανάμεσα σ' αυτούς που αισθάνονται 'πάρα πολύ' και 'καθόλου ασφαλείς'). Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι όσο πιο ασφαλείς νιώθουν, τόσο τείνουν να μην λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ανδρουλιδάκης, που μαζί με τον Σλοβένο συνάδελφό του Γκόραζντ Κάντους (Gorazd Kandus) πραγματοποίησαν την έρευνα, στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2010.

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματά τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες τείνουν να βρίσκονται στα δύο άκρα της κλίμακας (καθώς δηλώνουν ότι αισθάνονται είτε «πάρα πολύ» είτε «καθόλου ασφαλείς»), ενώ οι γυναίκες εμφανίζονται πιο συγκρατημένες, προτιμώντας το «μετρίως» και το «πολύ».

Οι πιο νέοι φοιτητές του δείγματος δήλωσαν ότι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, εμπιστοσύνη που τους ...εγκαταλείπει ή μετριάζεται όσο μεγαλώνουν σε ηλικία. Παράλληλα, όσο πιο μεγάλος είναι ο λογαριασμός κινητής τηλεφωνίας της/του χρήστη, τόσο λιγότερο ασφαλής νιώθει, τάση που ενδεχομένως σχετίζεται με ότι αυτή η ομάδα χρησιμοποιεί περισσότερο το κινητό της. Μάλιστα, οι χρήστες με μεγαλύτερο λογαριασμό είναι κι αντικειμενικά πιο ασφαλείς (σ.σ. αφού στην προαναφερθείσα κλίμακα "βαθμολογούνται" με 3,70/10, έναντι μέσου όρου 3,50).

Πιο καλόπιστοι μεταξύ των φοιτητών του δείγματος εμφανίζονται όσες/όσοι φοιτούν σε σχολές ιατρικής, ενώ στο άλλο άκρο βρίσκονται εκείνες/εκείνοι των θετικών επιστημών. Το παράδοξο είναι ότι στο μέσο της κλίμακας εμφανίζονται οι φοιτήτριες και φοιτητές των σχολών μηχανικών πληροφορικής!

Κατά τον κ.Ανδρουλιδάκη, για το χάσμα στην ασφάλεια ευθύνεται κυρίως η έλλειψη ενημέρωσης και η παντελής έλλειψη εκστρατειών για την ασφαλή χρήση της κινητής τηλεφωνίας. Για την αναστροφή αυτής της τάσης, συμπληρώνει, πρέπει να κινητοποιηθεί τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και η βιομηχανία του κλάδου.

"Έξυπνο" λογισμικό ασφαλείας

Στη Σχολή Jozef Stefan, πάντως, οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε ένα έξυπνο λογισμικό, με την επωνυμία «PinePulse», που μπορεί μεν να βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, αλλά υπόσχεται να κομίσει σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο ασφάλειας των επικοινωνιών.

Πρόκειται για μια εφαρμογή που «τρέχει» στο κινητό του χρήστη και ελέγχει ...αυτοβούλως τις ρυθμίσεις της συσκευής του, προειδοποιώντας τον κάθε φορά που εντοπίζει ένα κενό ασφαλείας.

Η εφαρμογή προβλέπεται μάλιστα να αξιοποιήσει και τα δεδομένα από τη μεγάλη έρευνα στο δείγμα των 7172 φοιτητών, εξειδικεύοντας ανάλογα με το προφίλ της/του χρήστη και τα κενά ασφαλείας, στα οποία αυτή ή αυτός είναι επιρρεπής (ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τις σπουδές και το ύψος του λογαριασμού του).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ