Στο Kiku, στο Κολωνάκι, δεν απολαμβάνεις απλώς εξαιρετική ιαπωνική κουζίνα, αλλά περνάς μια απολαυστική βραδιά μέσα σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό.
Τα μπλε και κόκκινα φώτα που φαίνονται από το ματ γυαλί της πόρτας, στο κατάμαυρο διατηρητέο κτίριο επί της Ξενοκράτους, σου δίνουν μια πρώτη γεύση από τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα του Kiku, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σε προϊδεάζουν για το μαγευτικό σκηνικό που θα αντικρίσεις μπαίνοντας στο πιο διαχρονικό ιαπωνικό εστιατόριο της Αθήνας.

Ένα μυστηριακό μπαρ, σαν βωμός που καίγεται ολόκληρος, στεφανωμένος με κλαδιά κατάφορτα με άνθη κερασιάς, γραπώνει κατευθείαν την προσοχή του επισκέπτη, όμως η αληθινή έκπληξη έρχεται από τις δύο συνεχόμενες σάλες στα αριστερά που μοιάζουν με φιλήδονο και σκοτεινό, ατμοσφαιρικό σκηνικό από τη διάσημη ταινία του Γουόνγκ Καρ-βαι «In the mood for love».

Ένας κολασμένος πίνακας με χρυσοκόκκινα λάγνα χείλη, ένας χρυσός κύκλος σαν ήλιος που ανατέλλει μπροστά από μια μαύρη ροτόντα, ένας υποβλητικός φωτισμός, φωτιστικά οροφής που μοιάζουν με κρυστάλλινες φλεγόμενες σφαίρες συνυπάρχουν με ανθισμένα κλαδιά που ίπτανται, με κατάμαυρα στόρια και ένα συμμετρικό μίνιμαλ art de la table που σε περιμένει για ένα απολαυστικό δείπνο.

Κλασική αξία με νέο attitude
Το Kiku, αναμφισβήτητα, μαζί με κάποια ακόμα εστιατόρια, αποτελούν τοπόσημο της σύγχρονης Αθήνας. Aπό το 1993 είναι μια διαχρονική αξία στην ελληνική γαστρονομική σκηνή -με δύο εστιατόρια σε Κολωνάκι και Μύκονο-, επενδύοντας κυρίως στην εξαιρετική πρώτη ύλη, στη νοστιμιά της ιαπωνικής γαστρονομίας, σε ένα premium και υπέρκομψο περιβάλλον.

Το περασμένο φθινόπωρο το Kiku συζητήθηκε πολύ όταν ανακοινώθηκε ότι στο εστιατόριο θα δοκιμαζόταν μια δημιουργική σύζευξη της ιαπωνικής κουζίνας με την ιταλική, ενώ θα τονιζόταν το στοιχείο ενός εξωστρεφούς και μοντέρνου εντυπωσιακού μπαρ. Ο ρωσικής καταγωγής σεφ του εστιατορίου, Sergei Osipov, τηρώντας τις αρχές που έκαναν το Kiku να γίνει συνώνυμο μιας ιαπωνικής γαστρονομίας αξιώσεων στην Αθήνα, πρόσθεσε κάποιες ιταλικές πινελιές στο μενού του, προκαλώντας συζητήσεις.

Πώς είναι το πείραμα αυτό; Επισκεφθήκαμε αυτή την εβδομάδα το εστιατόριο της Ξενοκράτους για να το διαπιστώσουμε στην πράξη.

Η ζεν δύναμη: Μια απολαυστική βραδιά σε ένα εστιατόριο που δικαιώνει τη φήμη του
Οι ιταλικές πινελιές -η Pizza Rucola, το Uni Pasta (με soba noodles, αχινό και χαβιάρι) ή τα Ravioli Bolognaise- είναι τόσο κομψά ενταγμένες μέσα στην ταυτότητα του εστιατορίου που δεν ξενίζουν. Η ρίζα είναι σαφώς ιαπωνική, από τη διακόσμηση μέχρι τη γεύση, όλα μας ταξιδεύουν από την πρώτη κιόλας μπουκιά στο ανθισμένο Τόκιο της άνοιξης, με τη... βροχή από τα ροζ πέταλα των κερασιών και τη ζεν διάθεση που κυριαρχεί στον χώρο να σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Αθήνα. Για δύο-τρεις ώρες είσαι μέσα σε ένα θεατρικό-κινηματογραφικό σκηνικό (που έχει σχεδιάσει το γραφείο Sissy Feida Interiors), είσαι κι εσύ μια φιγούρα ζωγραφισμένη με πενάκι σε κάποιο μάνγκα.

Το ευγενικό και αθόρυβο σέρβις και κυρίως οι γεύσεις που δοκιμάσαμε ήταν φίνες σαν τις ραφές στο χειροποίητο ολομέταξο κιμονό μιας γκέισας. Tα πιάτα ήταν μια ηδονική αλληλουχία γεύσης, χωρίς εξεζητημένες πιρουέτες, με στιβαρές και απλές βάσεις, έχοντας μόνο έναν στόχο: την απόλαυση.

Αν κάτι μου έμεινε ως απόσταγμα από τη βραδιά που πέρασα εδώ, πέρα από τη μαγεία του ντεκόρ, είναι η ισορροπία, η αρμονία και η σημασία της κομψότητας.

Δεν υπάρχουν αιρετικές ακροβασίες, δεν υπάρχουν ακραίοι πειραματισμοί. Η γλώσσα που μιλάει ο Sergei Osipov δεν είναι ούτε τα ιαπωνικά της κουζίνας του, ούτε τα ρωσικά της μητρικής του γλώσσας, ούτε καν τα ιταλικά της φετινής σύζευξης στο μενού - η γλώσσα του σεφ εδώ είναι αυτή της απλότητας. Και είναι τόσο δυνατό αυτό.

Η δική μας εμπειρία: Τι να δοκιμάσετε
Η εκκίνηση, για το καλωσόρισμα, γίνεται με μια μπουκιά από γευστικό ταρτάρ λαβράκι πάω σε ένα λεπτό και τραγανό φύλλο ρυζιού.
Η σως στα spicy edamame που ακολουθούν είναι τόσο εθιστική, που δεν μπορείς να σταματήσεις.
To λαβράκι καρπάτσιο με τη σόγια, το yuzu, τη βινεγκρέτ ρυζιού και το σχοινόπρασο, σβήνει την αψάδα της πικάντικης σάλτσας των edamame, με τις δροσιστικές νότες του yuzu να κυριαρχούν.

Ακολουθεί το Tuna Ssambap, που είναι σαν εικονικό ηλιοτρόπιο μέσα στο πιάτο με τη γύρη φτιαγμένη ερυθρό τόνο και χαβιάρι Oscietra στο κέντρο.

Η βάση του είναι από ρύζι για σούσι, ενώ τα πέταλα είναι μαύρα, από φύκι. Με ένα κουτάλι γεμίζεις το κάθε φύλλο του φυκιού με το ρύζι και τον τόνο, δημιουργώντας ένα τραγανό γευστικό ρολάκι.
Εξαιρετικό finger food είναι το επόμενο ορεκτικό: τα Wagyu Tacos με τα κυβάκια από το τρυφερό μοσχάρι Wagyu Kagoshima A5, με κρεμμυδάκι εσαλότ και μια πολύ νόστιμη avocado oyster sauce. Αυτή την τραγανή μπουκιά της απόλυτης απόλαυσης να μην την παραλείψετε, είναι μια στιγμή που θα θέλετε να επαναλάβετε σύντομα αφού τη δοκιμάσετε.
Από τα sushi rolls δοκιμάσαμε: το Shrimps and Scallops με γαρίδες Τίγρης, χτένια, σπαράγγια, αγγούρι, kimchi και γιούζου σόγια και το Shrimp Tempura με γαρίδες Τίγρης, αβοκάντο, πικάντικη σάλτσα, ikura (κόκκινα αυγά ψαριών) και καραμέλα σόγιας. Και τα δύο ισορροπημένα και απολαυστικά, με το kimchi και τη γιούζου σόγια να δημιουργούν στο πρώτο μια πιο σπιρτόζικη και δυνατή επίγευση.
Το πιάτο Two Ways Prawn Tempura είναι για αυτούς που τα θέλουν όλα: τη γαρίδα τεμπούρα και με σως χαλεπένιο και με spicy mayο. Σε αυτό το διττό παιχνίδι του Kiku, στο οποίο δεν υπάρχει ισοπαλία. Για εμένα δεν τίθεται καν δίλημμα. Η σως χαλεπένιο μακράν υπερέχει.
Το πιο ωραίο πιάτο είναι το τελευταίο ιαπωνικό της βραδιάς και αυτό για το οποίο θέλω να έρθω ξανά σύντομα εδώ: το Black Cod - ο μαύρος μπακαλιάρος με θεϊκά καραμελωμένο miso που απογειώνει το εξαιρετικής ποιότητας φιλέτο ψαριού.
Από μη ιαπωνικά εξαιρετικές επιλογές είναι τα άπαιχτα sliders - mini burgers με αμερικάνικο μοσχαρίσιο κιμά από black angus.
Είναι από αυτά που τα δαγκώνεις, τα μασάς και κλείνεις αυθόρμητα τα μάτια. Επικά!
Επίσης, η Pizza Rucola -με ρόκα, παρμεζάνα και φρέσκια τρούφα- έχει μια ζύμη σκέτη ζημιά. Λεπτή αλλά απολύτως κριτσανιστή και τραγανή (από αυτές που τις δαγκώνεις και κάνουν ήχο).
Από γλυκά επιλέξτε την τάρτα yuzu, που θα καθαρίσει την παλέτα σας με τη δροσιά και τη φίνα κρέμα της.

Συνολικά η εμπειρία του Kiku είναι μια πραγματική μυσταγωγία. Ο χώρος, με τη φιλήδονη ατμόσφαιρα που πότε είναι ζεν και πότε σέξι, είναι μια συναρπαστική εμπειρία που ολοκληρώνεται με ένα απολαυστικό φαγητό που είναι απλό αλλά όχι απλοϊκό, ανάλαφρο και ταυτόχρονα στιβαρό.

Info: Kiku - kikurestaurants.com
Ξενοκράτους 21, Κολωνάκι, τηλ. 2103647033 | instagram.com/kikuathens
Ωράριο: Δευτέρα - Σάββατο 19:00 - 1:00
Τιμές: 70 με 90 ευρώ το άτομο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ελληνική κουζίνα στην καλύτερη στιγμή της - 21+1 γαστροταβέρνες και εστιατόρια με δοκιμασμένα καλό φαγητό
- «Δώδεκα πιάτα»: Η μεταμοντέρνα ταβέρνα μισελενάτου σεφ που μόλις άνοιξε στο Κουκάκι -Πολυέλαιοι, γύρος, παλιά λαϊκά
- Η λιχούδικη, μπρουτάλ μπολονέζ που έχει γίνει viral φέτος στην Αθήνα