Ο Κώστας Τσουρός μάς ξεναγεί στο νησί του, την Σκιάθο- Το ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο με την περιφορά του Επιταφίου τα ξημερώματα - iefimerida.gr

Ο Κώστας Τσουρός μάς ξεναγεί στο νησί του, την Σκιάθο- Το ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο με την περιφορά του Επιταφίου τα ξημερώματα

Ο Κώσρας Τσουρός μάς ξεναγεί στην Σκιάθο
Ο Κώσρας Τσουρός μάς ξεναγεί στην Σκιάθο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ο παρουσιαστής του Mega, Κώστας Τσουρός μάς ξεναγεί στο όμορφο νησί του, την Σκιάθο αποκαλύπτοντας τα ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα του τόπου.

Από την ενημέρωση μεταπήδησε στην ψυχαγωγία και τα τελευταία δύο χρόνια ο Κώστας Τσουρός είναι ο κεντρικός παρουσιαστής της infotainment εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» που προβάλλεται στη μεσημεριανή ζώνη του Σαββατοκύριακου, στο Mega.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο παρουσιαστής ξεναγεί το iefimerida.gr στον τόπο καταγωγής του, τη Σκιάθο, μοιράζεται τα πασχαλινά έθιμα του τόπου με την ιδιαίτερη περιφορά του Επιταφίου που γίνεται τα ξημερώματα, όπως στο Άγιο Όρος, μιλάει για την αγάπη που έχει για τους παραδοσιακούς χορούς έχοντας πάρει και πτυχίο διδασκαλίας και εξομολογείται την πιο δύσκολη επαγγελματική στιγμή της διαδρομής του.

Ο Κώστας Τσουρός μιλάει για το Πάσχα στην Σκιάθο

Περιέγραψέ μου πώς είναι το Πάσχα στην Σκιάθο. Για παράδειγμα υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο έθιμο για τον Επιτάφιο;

Μου αρέσει πάρα πολύ το Πάσχα στην Σκιάθο γιατί είναι παραδοσιακό, ακολουθώ το τελετουργικό και τη μυσταγωγία της Μεγάλης Βδομάδας. Τη Μεγάλη Πέμπτη που διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια βάζουν μπροστά 12 κεριά και με το που τελειώνει κάθε Ευαγγέλιο σβήνουν από ένα κερί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχει ένα μοναδικό έθιμο στο Αιγαίο που γίνεται μόνο στην Σκιάθο: ο Επιτάφιος βγαίνει στις 4 ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, δε βγαίνει, όπως παντού, στις 21.00 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Είναι ένα πολύ ωραίο έθιμο, μοναδικό θα έλεγα σε όλη την Ελλάδα, αλλά κάποια στιγμή που το είχα αναφέρει στην εκπομπή μάς είχαν στείλει μήνυμα ότι γίνεται και κάπου στο Ιόνιο.

Όλο το νησί είναι στο πόδι, από τους μικρότερους μέχρι τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, με τα κεριά στα χέρια, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα όπου ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου. Υπάρχουν δύο ενορίες όπου συναντιούνται οι Επιτάφιοι και είναι όλο το νησί μαζί.

Η λειτουργία ξεκινάει στη 1.00 τα ξημερώματα και στις 4.00 το πρωί γίνεται η περιφορά που διαρκεί μιάμιση ώρα, δηλαδή επιστρέφουμε στις 5.30 πίσω στην ενορία μας. Απ’ ότι γνωρίζω γίνεται αναλογία με το Άγιος Όρος γιατί η Σκιάθος είναι η σκιά του Άθως. Βλέποντας τον χάρτη, το Άγιο Όρος είναι από πάνω και κάτω βρίσκεται η Σκιάθος κι αφού στο Άγιος Όρος ο Επιτάφιος βγαίνει στις 4.00 το πρωί στο νησί κρατάνε αυτό το έθιμο.

Επιπλέον, ακολουθεί ένα ακόμα έθιμο μετά την επιστροφή της περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία: Ο ιερέας χτυπάει την πόρτα του ναού, η οποία είναι κλειδωμένη και συνομιλεί με κάποιον που βρίσκετε μέσα λέγοντας το «Άρατε πύλες». Να ανοίξουν οι πύλες, έχει έρθει ο Χριστός και πρέπει να ανοίξει η Εκκλησία να μπει μέσα. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο, επίσης, έθιμο που ειδικά αν βρεθείς δίπλα στην πύλη κι ακούσεις όλη τη συνομιλία είναι ανατριχιαστικό. Δηλαδή, ο Χριστός είναι ο νικητής της ζωής επί του Άδη και μπαίνει μέσα στο ναό περιμένοντας την Ανάσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μεγάλη Παρασκευή έχει αυτή την πένθιμη ατμόσφαιρα στο νησί, ηχούν οι καμπάνες παντού, γίνεται η πρωινή λειτουργία. Ωστόσο, υπάρχει και εναλλακτική πρόταση για κάποιους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου τα ξημερώματα, να πάνε στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής της Ευαγγελίστριας που είναι στο βουνό. Εκεί η περιφορά γίνεται κανονικά στις 21.00 το βράδυ μέσα στο δάσος σε μια πολύ κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Πώς κυλά η ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου; Ποια τα έθιμα της Αναστάσιμης ημέρας που ακολουθείτε στο νησί;

Το πρωί γίνεται η πρώτη Ανάσταση, μετά ο κόσμος είναι έξω και το βράδυ συγκεντρώνονται όλοι για να πάρουν το Άγιο Φως. Παλαιότερα, ερχόταν με ειδική πτήση -είχαμε έναν εφοπλιστή στο νησί, ο οποίος ναύλωνε αεροπλάνο, αλλά από όταν πέθανε το Άγιο Φως έρχεται κανονικά με την πτήση της Aegean.

Κι αυτό το τελετουργικό είναι πολύ ωραίο γιατί πηγαίνει κουστωδία στο αεροδρόμιο να πάρουν το Άγιο Φως με την Φιλαρμονική του δήμου, το κυκλοφορούν στον παραλιακό δρόμο και στο λιμάνι μέχρι να το μεταφέρουν στις εκκλησίες. Υπάρχει μια μυσταγωγία που όποιος τη βιώσει είναι μοναδική. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι τις εκκλησίες γίνεται με φαναράκια και όταν το Άγιο Φως μπαίνει μέσα στην εκκλησία κουνάνε έντονα τους πολυελαίους -σα να γίνεται σεισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρόλο που μετά την Ανάσταση ο κόσμος φεύγει από την εκκλησία θέλω να σου πω ότι η λειτουργία που ακολουθεί για την επόμενη μιάμιση με δύο ώρες είναι από τις ωραιότερες. Έχω καθίσει μια φορά μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργία και ένιωσα μεγάλη αγαλλίαση στη ψυχή μου. Έχει ύμνους και χαρμόσυνες μελωδίες που μεταδίδουν την Αγάπη. Αν έχετε τη δυνατότητα να παραμείνετε θα είναι πολύ όμορφο να ακούσετε τη συγκεκριμένη λειτουργία και φυσικά, όποιος επιθυμεί, να κοινωνήσει με την κοινωνία που είναι γνωστή ως κοινωνία «του ληστή».

Πώς περνάς την Κυριακή του Πάσχα με την οικογένεια σου; Θα βοηθήσεις στο ψήσιμο του αρνιού;

Επιστρέφω στο σπίτι τα ξημερώματα και ο πατέρας μου έχει βάλει ήδη το αρνί στη σούβλα. Αυτό είναι και το μόνιμο παράπονο του: ότι δε σηκώνομαι να τον βοηθήσω στο ψήσιμο. Όμως, όταν θα ξυπνήσω βοηθάω πάρα πολύ. Βάζει το αρνί ο πατέρας μου και εγώ το ολοκληρώνω. Ακολουθούμε όλα τα έθιμα της ημέρας: σούβλιασμα, φτιάχνουμε κοκορέτσι, τσουγκρίζουμε αυγά και τρώμε οικογενειακά. Δυστυχώς, έχω χάσει τη γιαγιά και τον παππού μου οπότε είναι λίγο διαφορετικό το Πάσχα από όταν ζούσαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές φορές φιλοξενώ φίλους μου οπότε κάνουμε ωραία παραδοσιακά γλέντια.

Ο Κώστας Τσουρός έχει πτυχίο διδασκαλίας παραδοσιακών χορών

Χορεύεις παραδοσιακούς χορούς;

Μου αρέσει πάρα πολύ να χορεύω παραδοσιακούς χορούς -έχω πτυχίο διδασκαλίας. Το οφείλω σε μια γυμνάστρια στο σχολείο που είχα, η οποία ασχολιόταν με τους παραδοσιακούς χορούς, μάς έβαλε το μικρόβιο και δίναμε παραστάσεις. Έμενα με ενδιέφερε τόσο πολύ που θέλησα να το εξελίξω πηγαίνοντας στο Λύκειο Ελληνίδων όπου πήρα πτυχίο διδασκαλίας.

Ασχολήθηκα πάρα πολύ με τους παραδοσιακούς χορούς, αλλά με τα χρόνια το έχω παρατήσει. Θυμάμαι τους χορούς για να χορέψω, αλλά το κομμάτι της διδασκαλίας το αφήνω πλέον σε άλλους.

Από τους αγαπημένους μου χορούς είναι τα κρητικά -Πεντοζάλης, Μαλεβιζιώτης, Χανιώτικο συρτό -, τα νησιώτικα, απλά είναι πιο τετριμμένα, οι χοροί της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας -ζοναράδικος, τσέτος. Γνωρίζω τους χορούς από κάθε μέρος της Ελλάδας -μόνο ποντιακά δεν ξέρω γιατί δεν ασχολήθηκα ποτέ. Πρέπει να με δεις να χορεύω τσάμικο…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικότερα, μου αρέσει η παράδοση, έχω μάθει έτσι από παιδί και συνειδητοποιώ πόσο σημαντικό είναι να κρατάς τις παραδόσεις. Φρόντισα να είμαι κοντά στην παράδοση παρόλο που δεν είμαι πολύ παραδοσιακός τύπος στη ζωή μου.

Ποιες είναι οι πιο δυνατές αναμνήσεις που έχεις από το νησί σου;

Όλες μου οι παιδικές αναμνήσεις είναι από το νησί: ξενύχτια, ατυχήματα -ότι σημάδι έχω στο σώμα μου το έχω κάνει στο νησί. Θυμάμαι υπήρξε χρονιά που η γιαγιά μου είχε πει στους γονείς μου ότι δεν θα με ξανα κρατήσει μόνη της γιατί φοβόταν. Βγαίναμε όλα τα παιδιά να παίξουμε και εγώ πάντα τραυματιζόμουν -οτιδήποτε παιχνίδι και να ήταν έπεφτα, χτυπούσα κι επέστρεφα στη γιαγιά μου με αίματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια περίμενα να μεγαλώσω για να αρχίσω τα ξενύχτια στο νησί. Έχω μια μεγαλύτερη αδερφή, η οποία τα έκανε όλα αυτά πρώτη, εμένα δεν με άφηναν γιατί ήμουν πολύ πιτσιρίκι και περίμενα να έρθει η σειρά μου. Μετά άρχισα να βγαίνω, αλλά ας μείνουμε εδώ τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στο νησί.

Τα αξιοθέατα της Σκιάθου

Ποια αξιοθέατα και ποιες παραλίες αξίζει να δουν οι επισκέπτες;

Αγαπημένη μου παραλία είναι η Αγία Ελένη -την έχω συνδυάσει με φίλους που είχαν beach bars -, τα Λαλάρια -που είναι φανταστικά κι έχουν πάρει το όνομα τους από τη λευκή πέτρα που υπάρχει μόνο εκεί. Πλέον, έχουν μειωθεί οι πέτρες γιατί οι επισκέπτες έφευγαν από την παραλία κουβαλώντας πέτρες Απέναντι από τη Σκιάθο είναι ένα νησάκι ο Τσουγριάς με απίστευτα νερά, ενώ ο επισκέπτης θα βρει παραλίες για όλα τα γούστα: οργανωμένες ή μη ανάλογα τις προτιμήσεις του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα αξιοθέατα του νησιού είναι η Αρχαία Πόλη, ένα μέρος με ιστορικό ενδιαφέρον, το σπίτι που γεννήθηκε και πέθανε ο Αλέξης Παπαδιαμάντης, είναι επισκέψιμο για το κοινό, η σπηλιά της Φόνισσας. Η συγκεκριμένη σπηλιά βρίσκεται λίγο πριν τα Λαλάρια κι αν νοικιάσετε σκάφος μπορείτε να μπείτε μέσα. Εγώ έχω πάει, είναι λίγο τρομακτική η σπηλιά, αλλά αν αποσυνδέσεις το τι έγινε, είναι ένα πολύ όμορφο μέρος με φανταστικά γαλάζια νερά. Επιπλέον, αξίζει να επισκεφτείτε την Μονή της Ευαγγελίστριας, που έχω προαναφέρει, με τον ηγούμενο να το κρατάει με πολλή αγάπη και μεράκι με εντυπωσιακό εσωτερικό χώρο. Μέσα στη μονή θα βρείτε και την πρώτη σημαία του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με την ιστορία είχε έρθει ο Κολοκοτρώνης και είχαν υφάνει τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης. Να σημειώσει ότι ανοιχτά του νησιού είχε βυθιστεί το υποβρύχιο «Παπανικολής» και τιμάται κάθε χρόνο.

Κώσρας Τσουρός: Από την ενημέρωση στην ψυχαγωγία

Φέτος, διανύεις τη δεύτερη χρονιά σου ως κεντρικός παρουσιαστής. Πώς ήταν η μετάβαση αυτή για σένα; Είσαι από τους λίγους παρουσιαστές που γνωρίζουν εξίσου την ενημέρωση και τη ψυχαγωγία.

Μέσα από την εκπομπή προσπαθώ να συνδυάζω την ενημέρωση με τη ψυχαγωγία, δεν θα μπορούσα να κάνω μια εκπομπή παραλείποντας ένα από τα δύο. Προς το παρόν, μου αρέσει να τα συνδυάζω. Αν με ρωτήσεις τι θέλω περισσότερο θα σου πω την ενημέρωση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μου αρέσει και το life style κομμάτι. Πιστεύω ότι κάνω μια προσπάθεια με αξιοπρέπεια, μου αρέσει το τελικό αποτέλεσμα και πάντα δοκιμάζουμε πράγματα. Ως δημοσιογράφος δεν θα έκανα εκπτώσεις, με ενδιαφέρει να κάνω μια ποιοτική εκπομπή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν έγινες κεντρικός παρουσιαστής κάποιοι το σχολίασαν πολλά αρνητικά. Έχεις αποκτήσει γερό στομάχι για τις αρνητικές κριτικές;

Το λες πολύ ευγενικά, οι περισσότεροι το σχολίασαν αρνητικά, όχι κάποιοι. Φέτος συμπληρώνω 21 χρόνια στη δημοσιογραφία κι έχουν περάσει τα χρόνια που με επηρέαζαν τα αρνητικά σχόλια. Παλαιότερα, υπήρξαν περίοδοι που τα έβλεπα και έκλαιγα, δεν μπορούσα να το χωνέψω -συνέβη τα πρώτα χρόνια που ασχολήθηκα με την ψυχαγωγία.

Όταν μεταπήδησα από την ενημέρωση στη ψυχαγωγία άκουγα πολλούς να με βρίζουν και με ενοχλούσε μέχρι που συνειδητοποίησα ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι κι έτσι σταμάτησα να το παίρνω όλα τόσο προσωπικά.

Με ενδιαφέρει η άποψη των συναδέρφων τους οποίους εκτιμώ, ωστόσο επειδή έχω όραμα για αυτό που κάνω ακολουθώ αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Η δύσκολη περίοδος που πέρασε

Απ’ όσα έχουν γραφτεί για σένα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει υπάρξει κάτι που σε ενόχλησε περισσότερο; Και τι μάθημα πήρες;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με είχε πειράξει πάρα πολύ όταν με είχαν μπλέξει σε μια ιστορία με ξυλοδαρμό συναδέρφου κάτι που φυσικά και δεν ίσχυε. Ήταν ένα πολύ σοβαρό θέμα, κι επειδή υπήρξε μια διένεξη, που σε καμία περίπτωση δεν έγιναν αυτά που μου καταλόγισαν, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία και προσπάθησαν να πουν πράγματα που δε συνέβησαν. Για μένα, ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος.

Δεν θέλω να το επαναφέρω ως θέμα, αλλά ήταν μια περίοδος που δεν πέρασα καλά, ήταν ένα πολύ δυνατό χαστούκι για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Αυτά τα πράγματα είναι πολύ μακριά από τη δική μου ιδιοσυγκρασία. Διενέξεις και τσακωμοί υπάρχουν πάνω στη δουλειά, άλλο όμως να τσακωθείς ή να μιλήσεις άσχημα κι άλλο να χτυπήσεις κάποιον -αυτό δεν επιτρέπεται να γίνει σε καμία περίπτωση, ούτε καν εκτός εργασίας πόσο μάλλον μέσα στο εργασιακό περιβάλλον.

Το μάθημα που πήρα ήταν να καταλάβω ότι δεν είναι τα πράγματα τόσο ρόδινα στο χώρο μας κι ότι αν κάποιος θέλει μπορεί εύκολα να σου κάνει κακό. Εγώ αποφάσισα να πορευτώ με τη δουλειά μου και τελικά η ιστορία έδειξε ότι, επί της ουσίας, δεν ίσχυε τίποτα απ’ όλα αυτά.

Κώστας Τσουρός: Οι επερχόμενες συζητήσεις με το Mega

Φέτος πρωταγωνιστείς στις τηλεοπτικές ειδήσεις. Κατά καιρούς έχει γραφτεί ότι φεύγεις από το κανάλι, ότι θα γίνεις δίδυμο με τη Δανάη Μπάρκα και ότι η εκπομπή μετακινείται σε άλλη ζώνη. Ισχύει κάτι;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν ίσχυε ότι γραφόταν θα έπρεπε από το πρωί μέχρι το βράδυ να ήμουν στην τηλεόραση. Ο καθένας που κάνει ρεπορτάζ γράφει κάτι δικό του. Εγώ δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κάτι απ’ όλα αυτά γιατί πολύ απλά δεν έχω κάνει συζητήσεις με το κανάλι για του χρόνου. Κάποια είναι και σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι γνωστό ότι λήγει το συμβόλαιο μου τη φετινή σεζόν, οπότε μέσα στο Μάιο θα γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις με το κανάλι. Προς το παρόν, δίνω έμφαση μόνο στην εκπομπή μου.

Προσωπικά, είμαι ανοιχτός στα πάντα, θα συζητήσω ότι μου προταθεί -νομίζω ότι επειδή υπάρχει μια πολύ καλή επαφή με το κανάλι κάπως θα τα βρούμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχω κάτι πιο συγκεκριμένο να σου απαντήσω.

Κάνοντας μια αναδρομή στη φετινή τηλεοπτική σεζόν, αλήθεια τι γεύση σου αφήνει;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φέτος, περισσότερο από ποτέ η τηλεόραση έσπασε όλα τα ρεκόρ με τη θεματολογία να έχει να κάνει για το τι είπε μια άλλη εκπομπή για τους ίδιους. Στηρίζεται μια ολόκληρη εκπομπή σε μια σκαλέτα με το τι απανταει η κάθε εκπομπή. Εμένα δεν με ενδιαφέρει όλο αυτό κι όταν αναφέρονται σε εμάς φροντίζω να μην απαντάω από τον τηλεοπτικό αέρα -εκτός αν είναι κάτι πολύ σοβαρό. Δεν είμαι της φιλοσοφίας να ασχολούμαι με το το κάνουν οι άλλοι και να απαντάω δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Ως δημοσιογράφος με ενδιαφέρει να παράγω θέματα. Πάντως φταίει και ο τηλεθεατής αν υπάρχουν θέματα σε εκπομπές και προτιμούν να επιβραβεύουν αυτές που ακολουθούν άλλες πρακτικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ