Η κρατική τηλεόραση προβάλλει σήμερα, ημέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου, ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, το οποίο έχει ελληνική υπογραφή. Η δημιουργός του μιλάει στο iefimerida.gr.
Σάββατο 6 Μαΐου. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αγγλία, καθώς σήμερα είναι η ημέρα που ο βασιλιάς Κάρολος αναλαμβάνει επισήμως το στέμμα σε μια μοναδική τελετή, η οποία έχει σχεδιαστεί με κάθε λαμπρότητα.
Ανήμερα της ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου θα προβληθεί σε 17 χώρες ένα ντοκιμαντέρ ζωής, το οποίο έχει ελληνική υπογραφή. Η Ανδριάνα Μανέττα είναι η project manager και η κειμενογράφος του ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει διάρκεια 45 λεπτών και θα προβληθεί από την κρατική τηλεόραση.
Η Ελληνίδα που συνεργάζεται με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αναλαμβάνοντας πολλά projects, μεταξύ άλλων τα διαφημιστικά των βασιλικών ιπποδρομιών και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ, μίλησε στο iefimerida.gr δίνοντας μια μικρή γεύση για τον άνθρωπο πίσω από το στέμμα, τον Κάρολο, που πλέον είναι επίσημα ο νέος μονάρχης.
Επί 6 μήνες η Ανδριάνα Μανέττα ήταν πάνω από το συγκεκριμένο project, το οποίο περιέχει πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τη γέννηση του μονάρχη μέχρι σήμερα, και εστιάζει στον άνθρωπο και τις απόψεις του που παραμένουν σταθερές εδώ και δεκαετίες.
«Ο Κάρολος είναι ο πιο μοντέρνος βασιλιάς που έχει υπάρξει»
Κυρία Μανέττα, στο ντοκιμαντέρ που έχετε ετοιμάσει θα δούμε τη ζωή του βασιλιά Καρόλου;
Το στοίχημα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ντοκιμαντέρ που θα ξεχωρίσει σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν, να φύγουμε από αυστηρούς κανόνες και πλαίσια, έχοντας όμως τη σοβαρότητα που αρμόζει προς το πρόσωπο του βασιλιά, αλλά δείχνοντας κι άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του.
Στο ντοκιμαντέρ εστιάσαμε στο να προβάλουμε τον άνθρωπο πίσω από το στέμμα, να δούμε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από ολόκληρη τη ζωή του και να εμβαθύνουμε σε σημαντικά γεγονότα που απασχόλησαν τη δημόσια γνώμη διεθνώς.
Μέσα από την αφήγηση θα δείξουμε τον συναισθηματικό κόσμο του βασιλιά, τις πεποιθήσεις του απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, τι αισθανόταν για τις δύο γυναίκες της ζωής του, την Νταϊάνα και την Καμίλα, θα τον δούμε ως πατέρα και θα μάθουμε τις απόψεις του ως αρχηγού του κράτους, της εκκλησίας και του στρατού, καταλήγοντας με το πώς θέλει να ηγηθεί ως ο νέος μονάρχης της Αγγλίας.
Στο τέλος θα υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να αναφέρω κάτι παραπάνω. Πρόκειται για ένα γρήγορο ντοκιμαντέρ, με εναλλαγές και τελειώνοντας αφήνει στον τηλεθεατή ένα ωραίο συναίσθημα. Ότι αυτός ο νέος μονάρχης είναι πρωτοπόρος, διαφορετικός από άλλους μονάρχες που είχαν τη θέση του, ένας άνθρωπος που έχει πονέσει, έχει κάνει λάθη...
Μέσα από την έρευνα που κάνατε για τη ζωή του βασιλιά Καρόλου φαντάζομαι πως ίσως τον είδατε και με μια διαφορετική ματιά. Τι θα κρατήσετε από τον μονάρχη της Αγγλίας;
Κρατάω ότι ο Κάρολος από μικρή ηλικία υπήρξε ευφυής, με πολλά ταλέντα -θα τα δούμε και στο ντοκιμαντέρ- και είχε πολύ σταθερές και πρωτοπόρες απόψεις για πολλά θέματα. Ο ίδιος έχει παραμείνει σταθερός στις απόψεις του, αν και πέρασαν πολλές δεκαετίες για να φτάσει σήμερα να είναι μονάρχης, κατάφερε να υλοποιήσει πολλά πράγματα και αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο. Είναι πολύ σημαντικό ο ηγέτης μιας χώρας να εκπέμπει ασφάλεια και σταθερότητα.
Κάνοντας την έρευνά μου παρατήρησα πως από τα νεαρά του χρόνια είχε μιλήσει για το περιβάλλον, έβλεπε πιο μπροστά από την εποχή του. Παρόλο που πρόκειται για έναν κλειστό χαρακτήρα και αυστηρό, ο ίδιος είναι ριζοσπαστικός στην ουσία του πράγματος. Ο Κάρολος είναι ο πιο μοντέρνος βασιλιάς που έχει υπάρξει και ο μοναδικός που σπάει πρωτόκολλα χιλιετιών χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις.
Ο Κάρολος μετά τη στρατιωτική του θητεία αποφάσισε να επενδύσει τα χρήματα του και να φτιάξει το «The Prince’s Trust», που είναι πρόγραμμα που βοηθάει τους νέους να βρουν δουλειά, να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση -και τότε το κράτος τον πολέμησε πάρα πολύ. Ο ίδιος πίστευε πως ήταν τυχερός που μπορούσε να έχει όποια εκπαίδευση επιθυμούσε και ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει τους λιγότερο τυχερούς και το έβλεπε ως επένδυση για το μέλλον. Η χώρα, από τα χρόνια που ο Κάρολος ήταν πρίγκιπας, έχει δημιουργήσει χιλιάδες ευκαιρίες επενδύσεων και επιχειρήσεων και εισέφερε στο κράτος πολλά εκατομμύρια. Αυτό το έργο του δεν έχει τονιστεί όσο του αξίζει, γιατί πάντα υπήρχε κάτι άλλο που το επισκίαζε.
«Ο πατρικός του ρόλος άλλαξε σίγουρα μετά τον θάνατο της Νταϊάνα»
Ο μονάρχης πώς είναι στον ρόλο του ως μπαμπάς;
Επιμείναμε αρκετά στο κεφάλαιο πατρότητα και μέσα από το ντοκιμαντέρ θα δούμε τις απόψεις και πώς ήταν ο ίδιος ως πατέρας.
Η προσωπική μου άποψη είναι πως παραμένει ένας πολύ στοργικός πατέρας, με τον ρόλο και τον χρόνο που μπορούσε να διαθέσει. Καταλαβαίνω πως εστίαζε πολύ στον ποιοτικό χρόνο με τους γιους του, τους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι. Ενδεχομένως, ο Κάρολος να μην ήξερε να διαχειριστεί τα παιδικά χρόνια των γιων του και περίμενε να μεγαλώσουν, να έχουν ενσυναίσθηση, για να μπορεί να τους διδάξει ηθικά μαθήματα και μέσα από τα κοινά χόμπι και τις δραστηριότητες να έχουν τα παιδιά τη δυνατότητα να αντιληφθούν αυτά που τους έλεγε. Ο πατρικός του ρόλος κυριάρχησε και άλλαξε σίγουρα μετά τον θάνατο της μητέρας τους. Τότε ο βασιλιάς Κάρολος βρέθηκε πιο κοντά στους πρίγκιπες, όχι όμως ότι δεν ήταν και πριν.
Πώς νιώθετε που το ντοκιμαντέρ σας «King Charles III: The Real Me» θα προβληθεί σε 17 χώρες και που μέσα στην ομάδα υπάρχουν δύο ακόμα Έλληνες;
Για μένα είναι από τα highlights της καριέρας μου! Αναμφισβήτητα είμαι ευγνώμων και είναι πολύ τιμητικό που ο μονάρχης αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του για την Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έχω στην ομάδα μου δύο ακόμα ταλαντούχους Έλληνες, τον σκηνοθέτη Γιάννη Πλασταργιά και τον Γιώργο Μυστίλογλου που έκανε το μοντάζ.
Είμαι πραγματικά ευγνώμων που το ντοκιμαντέρ αγκαλιάστηκε από τα στελέχη κρατικών καναλιών και το ενέταξαν στο πρόγραμμά τους.
Αν ο Θεός με αξιώσει να κάνω οικογένεια, θα είναι από τις εμπειρίες που θα λέω στα παιδιά μου με περηφάνια. Πιστεύω πολύ στον Θεό και με έχει βοηθήσει να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Επίσης, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου που έχω λείψει από κάθε προσωπική στιγμή. Δεν είναι εύκολο να καταλάβει κανένας τι δουλειά χρειάζεται και πόσες ώρες για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ.