Σκληρό ελληνοτουρκικό πόκερ ανοιχτά της Κάσου -Oι δύσκολες ισορροπίες με το «καλώδιο» και η NAVTEX εν αναμονή - iefimerida.gr

Σκληρό ελληνοτουρκικό πόκερ ανοιχτά της Κάσου -Oι δύσκολες ισορροπίες με το «καλώδιο» και η NAVTEX εν αναμονή

greece turkey
Photo: Shutterstock

Η ένταση με την οποία απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση η επικείμενη επιστροφή του ιταλικού ερευνητικού πλοίου ανοιχτά της Κάσου για την επανέναρξη των εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ έχει αναγκάσει την ελληνική διπλωματία να σχεδιάσει προσεκτικότερα τα επόμενα βήματα, καθώς η επιστροφή στην ένταση στα ελληνοτουρκικά μπορεί να αποτελέσει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως φόβος. Βεβαίως πάντοτε μετράμε τα γεγονότα και τις πιθανές αντιδράσεις Και αυτό πάντοτε σε συνάρτηση για το πως θα προκύψει μεγαλύτερη ωφέλεια για την δική μας εξωτερική πολιτική. Επαναλαμβάνω το έργο θα προχωρήσει θα γίνει σε χρόνο όποιος είναι ο κατάλληλος, καταλαβαίνουμε πάντως όλοι ότι από τη στιγμή που πρόκειται να υπάρξει έρευνα και πόντισή σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί και υπάρχουν διεκδικήσεις εκ μέρους και της Τουρκίας είναι προφανές ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει τριβή».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του έλληνα υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σήμερα στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» αποδίδει , εν πολλοίς, και την αντίληψη που επικρατεί στην Αθήνα για την διαχείρηση της δύσκολης εξίσωσης που έχει διαμορφωθεί με την ενδεχόμενη αντίδραση της Άγκυρας στην επικείμενη επιστροφή του ιταλικού ωκεανογραφικού που εκτελεί τις εργασίες για την πόντιση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας -Κύπρου-Ισραήλ. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές επιμένουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία έκδοσης της απαιτούμενης NAVTEX που θα σηματοδοτήσει την έξοδο του πλοίου. Αιτία της συγκεκριμένης τακτικής αποτελεί το γεγονός πως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ένθεν κακείθεν , κυρίως εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαμορφώθηκε η δημόσια συζήτηση γύρω απο τα ζήτημα , προμηνύει πως η στιγμή έκδοσης της NAVTEX και η επιστροφή του ερευνητικού στην επίμαχη περιοχή, θα αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για την επιστροφή σε φάση έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Μάλιστα, έμπειροι αναλυτές που συνομίλησαν με το iefimerida , προεξοφλούσαν πως εάν υπάρξει η συγκεκριμένη εξέλιξη τη δεδομένη στιγμή, Αθήνα και Άγκυρα είναι αδύνατο να μην βρεθούν σε τροχιά αντιπαράθεσης, καθώς τα ΜΜΕ και στις δυο πλευρές του Αιγαίου έχουν φροντίσει να σηκωθεί ψηλά ο πήχης των προσδοκιών προδιαθέτοντας αρνητικά την κοινή γνώμη των δύο χωρών για τις εξελίξεις , ανάγοντας παράλληλα το ζήτημα της εξόδου του πλοίου σε κρίσιμο εθνικό ζήτημα και για τις δύο χώρες. Ειδικότερα , ο τρόπος που διεξήχθη ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα επανέφερε τη σκληρή ρητορική της Άγκυρας που θεωρεί πως κανένα ενεργειακό έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή ή την έγκριση της Τουρκίας και συνεπώς τα περιθώρια ελιγμών και απο τις δυο πλευρές έχουν στενέψει επικίνδυνα. Συνεπώς, εναπόκειται στην Αθήνα να επιλέξει το χρόνο έκδοσης και τα γεωγραφικά όρια της NAVTEX που θα προσδιορίσουν και το βαθμό της κλιμάκωσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πάντως , ο Γ.Γεραπετρίτης στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη τόνισε σε ο,τι αφορά τη NAVTEX πως «ο χρονισμός είναι πολυπαραγοντικός δεν εξαρτάται μόνο από τον προγραμματισμό της εταιρείας ο οποίος θα πρέπει να γίνει, εξαρτάται και από τις τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες καθορίζουν το ζήτημα της εξόδου προς έρευνα και πόντιση γιατί υπάρχει και η ανάγκη να εκδοθούν οι αναγκαίες NAVTEX. Είναι ένα ζήτημα χρονισμού υπό την έννοια ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα αλληλένδετα. Θα προχωρήσει η πόντισή του καλωδίου, να θυμίσω ότι πρόκειται για ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο προστατεύεται από την από το διεθνές δίκαιο» θα καταλήξει με νόημα .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί ενοχλήθηκε η Άγκυρα

Όπως είχε γράψει το iefimerida πριν απο μερικές ημέρες η ελληνική διπλωματία αναγνωρίζει πως οι κινήσεις της Αθήνας το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν την πίεση προς την Άγκυρα , προεξοφλώντας πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στη λίστα με τις εξελίξεις που «στριμώχνουν» την τουρκική διπλωματία θα πρέπει να προστεθούν εκτός από την υπόθεση με το «καλώδιο» και οι προθέσεις με της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει η έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη χάραξη του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού τον οποίο έχει επικρίνει και αμφισβητήσει η Άγκυρα , ενώ ακόμη δεν θα πρέπει να λησμονείται πως και το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Chevron για έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης έχει ενοχλήσειτην Άγκυρα , καθώς στα οικόπεδα περιλαμβάνονται περιοχές οι οποίες απεικονίζεται στους χάρτες του τουρκολιβυκού μνημονίου , το οποίο θεωρείται ως «τοτέμ» για την τουρκική διπλωματία. Σε αυτό το πλαίσιο διπλωματικές δήλωναν με νόημα πως «έχουν μαζευτεί πολλά» τα οποία εντείνουν την πίεση προς την Άγκυρα και συνεπώς κανένα σενάριο τουρκικής αντίδρασης δεν πρέπει να αποκλείεται a priori.

Η δύσκολη εξίσωση της Αν. Μεσογείου και οι στρατηγικές συμμαχίες της Αθήνας που αναθερμένονται

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η Αθήνα επενδύει στην ευρωπαϊκή υποστήριξη , καθώς υπάρχει έντονο γαλλικό ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής της γαλλικής εταιρείας NEXANS, η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή και την πόντιση του υποβρυχίου ηλεκτρικού καλωδίου και τις εργασίες βυθομέτρησης και κάτοψης του βυθού. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται και η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Ντε Γκολ» στην περιοχή θα βρίσκεται , σύμφωνα με πληροφορίες, στα ανοικτά της Κρήτης γύρω στα μέσα Απριλίου.

Διπλωματικές και αμυντικές πηγές επεσήμαναν ακόμη στο iefimerida πως η εν εξελίξει πολυεθνική άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του Ισραήλ αποδεικνύει τη σημασία των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές αποκλείουν πως θα υπάρξει άμεση εμπλοκή του Τελ Αβίβ στο πλευρό της Ελλάδας σε επιχειρησιακό επίπεδο σε μια ενδεχόμενη παρενόχληση των πλοίων που θα εκτελέσουν τις εργασίες της ηλεκτρικής διασύνδεσης, επισημαίνοντας όμως παράλληλα πως ο κομβικό ρόλος που παίζει το Ισραήλ στην πορεία και των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας και για την τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.

Επιπρόσθετα η ελληνική διπλωματία πιστεύει πως η προνομιακή σχέση που έχει διαμορφώσει το Ισραήλ με τον Λευκό Οίκο μπορεί να λειτουργήσει θετικά και για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και για την αποτροπή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ