Για όλους και για όλα μίλησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.
Για τη δημοσκοπική άνοδο της Πλεύσης
«Ό,τι κάνει η Πλεύση το κάνει επειδή το πιστεύει, και όλη μου η πορεία δείχνει αυτό. Δεν επέλεξα τα σίγουρα, ούτε πόνταρα σε δημοσκοπήσεις, πάντοτε είχα γνώμονα όσα πιστεύω».
Στην ερώτηση αν περίμενε την άνοδο, η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας «παλεύω για να φτιάξουμε τη χώρα μας, και όταν κάτι το παλεύω δεν το παλεύω για πλάκα. Παλεύουμε για κάτι πιο σημαντικό από τη δημοσκοπική άνοδο, αλλά ο απογοητευμένος κόσμος να πιστέψει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και ο καθένας να συμβάλει. Το παλεύω γιατί το πιστεύω και γιατί νομίζω ότι στη ζωή κρινόμαστε από την προσπάθειά μας».
Όσον αφορά για τη δική της ερμηνεία για τη δημοσκοπική της άνοδο, η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας ανέφερε: «Η δική μου προσέγγιση είναι ότι σαν να έχει βγει ένα πέπλο πάνω από την κοινωνία, σαν να έχει φωτιστεί η αλήθεια, ότι δηλαδή και τα πράγματα αλλάζουν και ο άνθρωπος μπορεί να παρεμβαίνει στην Ιστορία».
Στην ερώτηση για το πού κοιτά, «αριστερά ή δεξιά;», η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε:
«Η Πλεύση από το 2019 έχει ένα σύνθημα, "δεν κοιτάμε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, κοιτάμε μπροστά". Σκοπός μας δεν είναι να περιχαρακώσουμε την κοινωνία και να τους βάψουμε στα χρώματά μας. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε την κοινωνία και να πάμε μπροστά, να φύγουν από τη μέση διαχωρισμοί που δεν αποτυπώνουν πραγματικές διαφορές.
Έχω αριστερή διαδρομή, είμαι ένας άνθρωπος αριστερός. Και πολλοί που έρχονται σε εμάς είναι από όλο το κοινωνικό φάσμα. Ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο κανενός κόμματος, τη Συμφωνία των Πρεσπών την έφερε ο Τραμπ, που έχει τον Μασκ να κάνει ναζιστικές χειρονομίες. Ο Τραμπ και το ΝΑΤΟ έφεραν τη συμφωνία και τη διαπραγματεύτηκαν στα κρυφά. Για τα χωρικά ύδατα, το δικαίωμα της χώρας μας να τα επεκτείνει στα 12 μίλια είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα».
Στην ερώτηση αν το κόμμα της μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και αν έχει τα στελέχη, η αρχηγός της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε:
«Η Πλεύση ένα πράγμα που έχει κατακτήσει είναι μια σχέση μεγάλης ειλικρίνειας. Δεν είπαμε ψέματα το 2023 όταν άλλα κόμματα που ήταν χαμηλά ανακοίνωναν κυβερνητικά προγράμματα, εμείς δεν είπαμε "πάμε να κυβερνήσουμε". Εμείς είπαμε "πάμε να δείξουμε ποιο είναι το υπόδειγμα της αντιπολίτευσης". Κι αυτό το δείξαμε, το χτίσαμε, ο κόσμος το βλέπει, καταλαβαίνει τι θα πει μαχόμενη αντιπολίτευση και το αναγνωρίζει και το αναζητά. Τώρα που βλέπουμε ότι ο κόσμος μάς αναζητά και μας εμπιστεύεται, εννοείται ότι ετοιμαζόμαστε για τα περισσότερα. Δεν παριστάνουμε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε πανέτοιμοι, η δική μου δέσμευση είναι να δουλέψουμε σκληρά για να προτείνουμε κυβερνητικές προτάσεις αυτά με τα οποία θα προσκαλέσουμε τον κόσμο, και έχω ανακοινώσει και ένα μεγάλο κάλεσμα και επιφυλάσσομαι ως προς το πρόγραμμα».
Στην ερώτηση για το αν είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι δεν πιστεύει πως κάποιο νόμισμα είναι πανάκεια.
«Ποτέ δεν έχω πει "καλή η δραχμή", ποτέ μα ποτέ δεν έχω πει για επιστροφή στη δραχμή. Ούτε και πιστεύω στην επιστροφή στη δραχμή. Δεν πιστεύω σε κανένα νόμισμα ως πανάκεια. Κανένα δεν είναι ιερό. Πιστεύω ότι όταν έγινε ο εκβιασμός της χώρας, ο λαός να είναι κυρίαρχος. Αν με ρωτάς, αν δεχόταν η χώρα μια ανάλογη επίθεση που είναι τεχνικής κρίσης, πιο πολύ θα θεωρούσα ότι θα πρέπει να έχουμε ως εφεδρεία το ψηφιακό νόμισμα, μια ψηφιακή δυνατότητα, παρά βεβαίως όλες τις θεωρίες και τους δογματισμούς των νομισμάτων».
«Αν είχαμε πάει στη δραχμή, θα ήταν καλύτερα»
«Πώς θα ήταν αν είχαμε πει "όχι" στο μνημόνιο;», ρωτήθηκε στη συνέχεια η κυρία Κωνσταντοπούλου, με την ίδια να απαντά:
«Η χώρα έχει πολύ σοβαρά επιχειρήματα για τη διαγραφή του χρέους. Είμαστε σε μια χώρα όπου δεν λειτουργεί τίποτα, όπου τα τρένα πάνε 12 λεπτά στην ίδια γραμμή, έχουν ξοδευτεί πακτωλοί χρημάτων, έχουν πλουτίσει κομματικά στελέχη διορισμένα και στην κρίσιμη θέση βρίσκεται ένα κομματικό ρουσφέτι. Όταν πάλεψα κατά του τρίτου μνημονίου, πάλεψα κατά όλων των ιδιωτικοποιήσεων.
Αν είχαμε πάει στη δραχμή, πιστεύω ότι θα ήμασταν καλύτερα. Θα είχαμε περάσει μια μεγάλη δυσκολία, αλλά θα ήμασταν καλύτερα, γιατί τώρα είμαστε σε μια πολύ κακή κατάσταση, με τον λαό εξουθενωμένο».
«Ο Τσίπρας να πάει στο λαγούμι του»
«Στη θέση της προέδρου της Βουλής μπήκα γιατί αρνήθηκα να μπω στην κυβέρνηση. Εγώ είχα αντίρρηση για τη συνεργασία με τον Καμμένο και φάνηκε ότι (σ.σ.: ο Τσίπρας) δεν ήθελε να αναλάβω τον τομέα της Δικαιοσύνης, που είχα δουλέψει πάρα πολύ.
Τον Τσίπρα τον υπερασπίστηκα ως δικηγόρος του όταν έκανε τις πρώτες του δηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, υπερασπίστηκα τη σύντροφό του όταν συγκρούστηκε με το κατεστημένο του Πανεπιστημίου Πατρών, τον στήριξα πιστεύοντας ότι είναι ένας άνθρωπος της γενιάς μου και υπήρξα η πρώτη σε ψήφους βουλευτίνα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μου έκανε χάρη, δεν με ανέδειξε, δεν του χρωστάω. Θα έπρεπε να απολογηθεί αν δεν μου ανέθετε θέση.
Να μείνει στο λαγούμι του. Έχουμε καλύτερα πρόσωπα στην κοινωνία. Τι να προσφέρει; Πήρε την εμπιστοσύνη λέγοντας ότι θα συγκρουστεί και έκανε τα εντελώς αντίθετα και έκανε κάτι που δεν έχει κάνει ο χειρότερος δεξιός πρωθυπουργός: παραβίασε την εντολή δημοψηφίσματος. Τι να τον κάνουμε;, Κυβέρνησε με τρόπο αντικοινωνικό, εφάρμοσε καταστολή και στους πλειστηριασμούς και στις κοινωνικές διεκδικήσεις».
Στην ερώτηση «Υπάρχει στο μυαλό σου το ενδεχόμενο να είσαι πρωθυπουργός;», η κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησε:
«Το συζητάω με τον εαυτό μου, κυρίως το δέχομαι, ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα από πολλούς πολίτες, νέα παιδιά, γυναίκες και κορίτσια, γιατί, αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είμαι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει μια τέτοια ευθύνη. Φυσικά, αντιλαμβάνονται ότι θα είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη που θα είμαι σε θέση να ανταποκριθώ. Ετοιμάζομαι κάθε μέρα και θα συνεχίσω να ετοιμάζομαι και δεν θα σταματήσω». Στην ερώτηση αν φοβάται την ευθύνη να αναλάβει τη χώρα, απάντησε με μια φράση του Καζαντζάκη «να αγαπάς την ευθύνη».
«Δεν δηλώνω έτοιμη, δηλώνω ετοιμαζόμενη και ότι θα συνεχίσω να ετοιμάζομαι. Αυτό προϋποθέτει λαό και κοινωνία στις επάλξεις» κατέληξε.