Ο playboy γιος ενός δισεκατομμυριούχου που έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο με το ιδιωτικό τζετ του πατέρα του, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία μιας Νορβηγίδας φοιτήτριας στο Λονδίνο πριν από 15 χρόνια, τελικά παραδέχτηκε ότι τη σκότωσε -λέγοντας σε ντοκιμαντέρ του BBC ότι ο θάνατός της ήταν «σεξουαλικό ατύχημα».
Ο 35χρονος Farouk Abdulhak παραμένει κρυμμένος στην Υεμένη και αρνήθηκε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κατηγορείται για τον βιασμό και τη δολοφονία της 23χρονης Martine Vik Magnussen μετά από μια βραδινή έξοδο στο νυχτερινό κέντρο Maddox στο Mayfair το 2008.
Στην πρώτη του συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης, παραδέχτηκε ότι τη σκότωσε, αλλά είπε ότι δεν θα επέστρεφε στη Βρετανία για να δικαστεί «επειδή δεν του αρέσει ο καιρός» και ισχυρίστηκε ότι το δικαστικό σύστημα θα έκανε διακρίσεις εναντίον του επειδή ήταν «ο γιος ενός πλούσιου Άραβα».
Ο 35χρονος -του οποίου ο πατέρας Shaher Abdulhak ήταν ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους άνδρες της Υεμένης- μέχρι στιγμής είχε μιλήσει μόνο μέσω του δικηγόρου του, για να αρνηθεί ότι είναι ένοχος στην κατηγορία της δολοφονίας της Magnussen.
Ωστόσο, τον εντόπισε η δημοσιογράφος Nawal Al-Maghafi για το ντοκιμαντέρ του BBC «Murder In Mayfair», με τη δημοσιογράφο να ανταλλάσσει ένα σωρό μηνύματα με τον Abdulhak προτού του μιλήσει επίσης στο τηλέφωνο.
Νωρίς στη συνομιλία τους, ο Abdulhak είπε στη δημοσιογράφο: «"Έκανα κάτι όταν ήμουν νεότερος. Ήταν λάθος". Αφού συνειδητοποίησε ότι εκείνη γνώριζε την ιστορία του, ο δραπέτης είπε ότι δεν θα πήγαινε στην αστυνομία γιατί ήταν πολύ αργά».
Το θύμα βιάστηκε και στραγγαλίστηκε
Η Μάγκνουσεν βρέθηκε νεκρή κάτω από ερείπια σε ένα υπόγειο στην οδό Γκρέιτ Πόρτλαντ, στο Γουέστμινστερ, μετά από μια βραδινή έξοδο με φίλους για να γιορτάσει την καλύτερη επίδοση στις εξετάσεις από όλη την τάξη της.
Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης την έδειξε να φεύγει από το νυχτερινό κλαμπ Mayfair Maddox στις 2 το πρωί της 14ης Μαρτίου με τον Abdulhak, έναν συμφοιτητή της στο Regent's Business School με δίδακτρα 10.000 λίρες ετησίως, με τον οποίο είχε βγει στο παρελθόν.
Ο φερόμενος δολοφόνος -με το παρατσούκλι «DP» από φίλους, για την αγάπη του για τη σαμπάνια Dom Perignon- κατονομάστηκε ως καταζητούμενος από την αστυνομία και διέφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο λίγες ώρες μετά τη δολοφονία της νεαρής κοπέλας.
Η αστυνομία είπε ότι η άτυχη φοιτήτρια είχε στραγγαλιστεί και βιαστεί. Πέρυσι συνέλαβαν μια γυναίκα περίπου 60 ετών με την υποψία ότι βοηθούσε έναν δράστη, αλλά έκτοτε την άφησαν υπό έρευνα.
Ο πατέρας της Magnussen, Odd Petter Magnussen, χαρακτήρισε τον Abdulhak δειλό και του έκανε έκκληση να επιστρέψει, προσθέτοντας: «Δεν μπορείς να κρύβεσαι για πάντα».
Μιλώντας στο BBC, είπε ότι ήταν «έξαλλος» με τον ισχυρισμό του Abdulhak ότι η Magnussen πέθανε σε συναινετική σεξουαλική πράξη.
«Προσπάθησε να το παρουσιάσει ως μια τυχαία έκβαση μιας σεξουαλικής πράξης. Ήταν σίγουρα μια σεξουαλική πράξη, αλλά επιβλήθηκε στη Martine -όπως μπορώ να καταλάβω μέσα από τις πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια», είπε.
Η Al-Maghafi, η οποία έχει φίλους και συγγενείς στην Υεμένη, βρήκε έναν αριθμό κινητού του δραπέτη πριν του στείλει μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όταν ρώτησε τον Abdulhak, ο οποίος τώρα εργάζεται στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, αν είχε μετανιώσει, είπε: «Θλίβομαι βαθιά για το λυπηρό ατύχημα που συνέβη. Λυπάμαι που ήρθα εδώ [Υεμένη]. Έπρεπε να μείνω και να πληρώσω το τίμημα».
Ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν τη νύχτα του θανάτου της Magnussen, λέγοντας ότι ήταν «όλα μια θολούρα», αλλά είπε ότι έχει αναδρομές στο παρελθόν και νιώθει άβολα όταν μυρίζει «ένα συγκεκριμένο γυναικείο άρωμα».
Είπε ότι ο θάνατός της ήταν «απλώς ένα σεξουαλικό ατύχημα που πήγε στραβά», προσθέτοντας: «Κανείς δεν ξέρει, γιατί μετά βίας μπόρεσα να συνενώσω τι συνέβη».
Ο Abdulhak είπε ότι είχε πάρει κοκαΐνη εκείνο το βράδυ και «δεν μπορούσε να θυμηθεί» γιατί μετακίνησε το σώμα της Magnussen.
Η Al-Maghafi μίλησε αργότερα τηλεφωνικά στον δραπέτη και τον ρώτησε αν ήθελε να βοηθήσει την οικογένεια της φοιτήτριας «να πάρει απαντήσεις».
Τότε, εκείνος είπε: «Δεν ξέρω τι απαντήσεις θέλουν να πάρουν. Τίποτα δεν πρόκειται να φέρει πίσω την κόρη τους. Δεν υπάρχει τίποτα που θα αλλάξει αυτό που συνέβη».
Ερωτηθείς αν θα σκεφτόταν να επιστρέψει, απάντησε: «Ίσως. Κάνει πολύ κρύο εκεί. Δεν μου αρέσει ο καιρός. Δεν νομίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης εκεί είναι πολύ προκατειλημμένο. Πιστεύω ότι θα θέλουν να με χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα, επειδή είμαι γιος ενός Άραβα. Το να είσαι πλούσιος γιος...».
Όταν ρωτήθηκε αν θα μιλούσε με τον πατέρα της Magnussen, είπε: «Δεν ξέρω. Δεν ξέρω καν αν θα μπορούσα να του μιλήσω. Θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα».
Και πρόσθεσε: «Έχουν περάσει 14 χρόνια. Τι είναι άλλο ένα ή δύο χρόνια; Δεν με νοιάζει πραγματικά. Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό. Προχωρήστε παρακαλώ. Με κάνει να νιώθω άβολα».
Όταν του επισημάνθηκε ότι η δολοφονία της Magnussen έχει στιγματίσει τη ζωή του πατέρα της, απάντησε «αυτή είναι η επιλογή του» και είπε ότι «δεν σκέφτεται» αυτό που συνέβη.
Ο πατέρας του κατηγορούμενου, «ο βασιλιάς της ζάχαρης»
Ο πατέρας του φερόμενου δολοφόνου, Shaher Abdulhak, ήταν γνωστός ως ο «βασιλιάς της ζάχαρης», με περιουσία περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων λιρών και στενές επαφές με την κυβέρνηση της Υεμένης.
Είχε προηγουμένως επενδύσεις σε εργοστάσια εμφιάλωσης της Coca-Cola, αλλά τις εγκατέλειψε το 2012 μετά από πιέσεις από ακτιβιστές. Πέθανε στη Γερμανία το 2020, ενώ λάμβανε θεραπεία για ασθένεια.
Τι κάνει σήμερα ο φερόμενος ως δολοφόνος
Πέρυσι, ένα ντοκιμαντέρ στο Discovery+ αποκάλυψε ότι ο Abdulhak έμενε κλεισμένος σε ένα σπίτι με σωματοφύλακες και είχε λίγους φίλους.
Το πρόγραμμα περιείχε επίσης την πρώτη ενημερωμένη φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο της Magnussen.
Ένας συγγενής είπε: «Ολόκληρη η ζωή του Φαρούκ είναι να μένει στο σπίτι. Δεν υπάρχει κοινωνικοποίηση. Δεν υπάρχει μετάβαση σε δημόσιους χώρους. Ως στενό μέλος της οικογένειας, γνωρίζω τον Φαρούκ όλη του τη ζωή και μιλάω μαζί του σχεδόν κάθε μέρα. Κανείς δεν πάει εκεί. Δεν έχει πραγματικά φίλους. Έχει, νομίζω, έναν σωματοφύλακα, μερικές φορές δύο. Αυτοί είναι βασικά οι φίλοι του».
«Τα πάντα τα φέρνουν στο σπίτι. Παράδοση ή παραλαβή. Αλλά έχει αίθριο. Είναι ως επί το πλείστον απλώς ένα μέρος για να πάρει λίγο ήλιο και αέρα. Εκτός από αυτό, έχει τον υπολογιστή του και τις ταινίες του. Περνά τη ζωή του στο διαδίκτυο».