Η Τσικνοπέμπτη έρχεται και εμείς βρήκαμε εστιατόρια και παραδοσιακά ταβερνάκια που επιλέγουμε ξανά και ξανά για να γευτούμε καλά ψημένα κρέατα.
Λίγες ημέρες μάς χωρίζουν πλέον από την Τσικνοπέμπτη και τα μαγαζιά έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για αυτή την ημέρα του χρόνου που το τσίκνισμα έχει την τιμητική του. Είτε προτιμάτε αυθεντικά παραδοσιακά ταβερνάκια, είτε μοντέρνες χασαποταβέρνες και γαλλικές rotisserie οι επιλογές στην Αθήνα και τις γειτονιές είναι πολλές και ευτυχώς καλές.
Ζουμερά παϊδάκια (αρνίσια και προβατίνας), σουβλιστές πανσέτες, κοντοσούβλι (χοιρινό και κοτόπουλο), ταλιάτα και γουρουνοπούλα είναι μόνο μερικές κλασικές επιλογές σε κρέας για να επιλέξετε την Τσικνοπέμπτη.
Εμείς επιλέξαμε κλασικά και δοκιμασμένα μαγαζιά που σερβίρουν καλό και ζουμερό κρέας, νόστιμα ορεκτικά και δροσερές σαλάτες για ένα ολοκληρωμένο μενού το βράδυ της Τσικνοπέμπτης -μην παραλείψετε να κάνετε έγκαιρα την κράτηση σας και να μην το αφήσετε για την τελευταία στιγμή.
Τσικνοπέμπτη: Οι καλύτερες διευθύνσεις για καλό κρέας
Aρνί στη σούβλα και κοντοσούβλι στον «Μπάρμπα -Χαράλαμπο» / Βάρη
Στα «Βλάχικα» κάθε μέρα είναι σαν Τσικνοπέμπτη, αλλά ανήμερα πάντα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να πάμε στη παραδοσιακή ταβέρνα ο «Μπαρμπά- Χαράλαμπος», που τα κρέατα έχουν την τιμητική τους.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι σούβλες δεν σταματούν να γυρνούν με αρνί, κοκορέτσι και κοντοσούβλι που είναι από τα best sellers της ταβέρνας και αυτά που θέλουμε περισσότερο να απολαύσουμε τη συγκεκριμένη ημέρα. Στα plus είναι ότι ακόμα και τις ώρες αιχμής το φαγητό θα φτάσει στην ώρα του κατευθείαν από τη φωτιά.
Ο κατάλογος εμπλουτισμένος με ορεκτικά και σαλάτες χωρίς να λείπουν τα κλασικά, πατάτες τηγανιτές, τζατζίκι και ζεστό ψημένο ψωμάκι με ρίγανη, για να συνοδέψουν τα κρεατικά.
Πανός 18, Βάρη
Xοιρινή πανσέτα και κοτόπουλο στη σούβλα στο «Spit Jack»
Η πρώτη rotisserie της Αθήνας, το Spit Jack, βρίσκεται στο Σύνταγμα και σερβίρει νόστιμα κρέατα στη σούβλα με best seller την πορκέτα με την τραγανή πέτσα και το ζουμερό κρέας να λιώνει στο στόμα.
Το Spit Jack δεν είναι σε καμία περίπτωση η κλασική ψησταριά με τσίκνα και ποικιλία κλασικών κρεάτων, άλλωστε μιλάμε για rotisserie -δηλαδή σιγοψήνονται στις σούβλες ζουμερά κοτόπουλα, τραγανιστές πάπιες, κρατσανιστές πορκέτες και μοσχαρίσιες πικάνιες.
Το μενού είναι μικρό με τα ορεκτικά και τις σαλάτες να στηρίζονται γύρω από το κρέας, Σε ό,τι αφορά στο κρέας, θα βρεις πέντε επιλογές: κοτόπουλο σούβλας, πάπια ψητή, πορκέτα, blanck-angus πικάνια και μοσχαρίσια μάγουλα.
Σκούφου 10, Σύνταγμα
Παϊδάκια στον «Σήφη»/ Άγιος Δημήτριος
Η ταβέρνα ο «Σήφης» βείσκεται σε ένα πολύ μικρό στενό του Αγίου Δημητρίου κι όμως καταφτάνει κόσμος από κάθε γειτονιά της Αθήνας για τα ζουμερά, καλοψημένα παϊδάκια που ψήνει με μαεστρία η γιαγιά της οικογένειας -στα plus βάζουμε και τα μπιφτέκια.
Χόρτα εποχής, φρέσκιες πατάτες τηγανιτές, χειροποίητο τζατζίκι ή τυροκαυτερή, αμανίτες είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που θα βρείτε στον κατάλογο του κτητικού μαγαζιού που μετράει πάνω από σαράντα χρόνια ζωής και εξακολουθεί να σερβίρει νόστιμο και αυθεντικό φαγητό. Να σημειώσουμε πως ο κατάλογος αλλάζει κι αν βρείτε αυτή τη περίοδο σαλιγκάρια ή λαχανοντολμάδες προτείνουμε να τα δοκιμάσετε χωρίς σκέψη.
Ρεθύμνης 4, Άγιος Δημήτριος
Πικάνια στον «Τηλέμαχο»/ Κηφισιά
Στον «Τηλέμαχο», στην Κηφισιά, το κρέας είναι τέχνη και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το εστιατόριο είναι γευστικός προορισμός. Τα ηνία της χασαποταβέρνας που ξεκίνησε ο παππούς των ιδιοκτητών έχει αναλάβει πλέον η τρίτη γενιά και το μαγαζί έχει μεταμορφωθεί σε έναν κρεατικό μοντέρνο προορισμό με επιλεγμένα κρέατα και πιο φίνα σερβίτσια.
Το μενού παραμένει ο πρωταγωνιστής στον καλά ενημερωμένο κατάλογο, που δίνει μεγάλη βάση στις κοπές, και αν το βράδυ της Τσικνοπέμπτης θέλετε να ξεφύγετε από τις κλασικές επιλογές (δηλαδή τα παϊδάκια και το κοντοσούβλι) η Τηλέμαχος Art Grill, στα βόρεια προάστια, είναι μονόδρομος.
Βοδινή σπαλομπριζόλα, ταλιάτα, πικάνια και T-bone είναι μερικές από τις ενδιαφέρουσες κοπές που θα βρείτε στον κατάλογο του μαγαζιού -όπως θα σας ενημερώσουν προτιμήστε να τα δοκιμάσετε σε medium/rare ψήσιμο -, ενώ μην παραλείψετε τη πιατέλα με τα λαχανικά σχάρας για να συνοδέψετε το κρέας σας.
Φραγκοπούλου 19, Κηφισιά
Κλασικά και γεμιστά μπιφτέκια στην «Κυρά Ουρανία»/ Ηλιούπολη
Το μικρό ταβερνάκι της «κυρά-Ουρανίας» στην Ηλιούπολη, άνοιξε τη δεκαετία του 1960, και μέχρι σήμερα σερβίρει αυθεντικό χειροποίητο μπιφτέκι που παρασκευάζεται μέσα στο μαγαζί. Τα τελευταία χρόνια τα ηνία της ταβέρνας έχει η Σοφία με τον σύζυγο της, η κόρη της Ουρανίας που κρατά πιστά τις παραδόσεις.
Προσπαθώντας να μάθω τα υλικά για τα νόστιμα, ζουμερά μπιφτέκια που καταφτάνουν στη πιατέλα το μυστικό είναι η απλότητα της πρώτης ύλης, το καλό ζύμωμα και το μεράκι. Φυσικά, στο ψήσιμο παραμένουν ζουμερά και αφράτα, ενώ προτείνουμε να δοκιμάσετε και τα γεμιστά με τυρί που έχουν πλέον προστεθεί στο μενού.
Ζεστή φάβα, πατάτες κομμένες στο χέρι και τζατζίκι χειροποίητο συνοδεύον τέλεια τα κρεατικά -φυσικά υπάρχουν κι άλλες επιλογές, ωστόσο εμείς επιμένουμε σε αυτά που αγαπάμε να τρώμε ξανά και ξανά
Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη
Φρυγαδέλι και παϊδάκια προβατίνας στο «Γίδι»/ Μεταμόρφωση
Από τα πιο γνωστά στέκια για κρέας είναι η μοντέρνα χασαποταβέρνα το «Γίδι», στη Μεταμόρφωση, που παντρεύει κλασικές γεύσεις με πιο σύγχρονες τεχνικές δημιουργώντας ένα γευστικό αποτέλεσμα που συναρπάζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Στο μενού θα βρείτε από μοσχαρίσιο καρπάτσιο και προσούτο προβατίνας μέχρι αντικριστό και φρυγαδέλι που είναι από τα κρέατα που γίνονται ανάρπαστα στο μαγαζί- ειδικά την Τσικνοπέμπτη είναι από τα must taste πιάτα, αν φυσικά είναι μέσα στις γευστικές σας επιλογές.
Το φρυγαδέλι είναι συκώτι μοσχαρίσιο με μπόλιες, ενώ τα παϊδάκια προβατίνας είναι τόσο καλοψημένα, γευστικά και ζουμερά που δεν πρέπει να παραλείψετε να τα δοκιμάσετε.
Τατοϊου 17, Μεταμόρφωση
Μπριζόλες στη «Μυρτιά»/ Νέα Σμύρνη
Από τα πιο γνωστά στέκια, στη Νέα Σμύρνη, η ταβέρνα «Μυρτιά» είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις χορταστικές και πληθωρικές μερίδες που σερβίρει στους πελάτες και τα χειροποίητα ορεκτικά που όλα ετοιμάζονται μέσα στην κουζίνα του μαγαζιού από την οικογένεια.
Για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης προτείνουμε την κλασική μπριζόλα, ψημένη στα κάρβουνα, που φτάνει στο τραπέζι σωστά ψημένη και ζουμερή στο εσωτερικό της χωρίς να έχει χάσει κάτι από τη νοστιμιά της, και το χειροποίητο μπιφτέκια κι αυτό ψημένο στη φωτιά -το ίδιο νόστιμο και χορταστικό.
Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη
Γουρουνοπούλα στον «Καλαματιανό»/ Αιγάλεω
Ο «Καλαματιανός», στο Αιγάλεω, φημίζεται για τη γουρουνοπούλα που ψήνεται όλο το χρόνο, αλλά την Τσικνοπέμπτη από το πρωί μέχρι το βράδυ έχει την τιμητική της και θα την πάρετε σε πακέτο για το σπίτι.
Γουρουνοπούλα Καλαμάτας, σύγκλινο, λουκάνικο με πράσο ή πορτοκάλι, πατάτες τηγανιτές με σφέλα -τοπικό καλαματιανό τυρί – τυροκαυτερή και τζατζίκι είναι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα που θα βρείτε στον κατάλογο του ψητοπωλείου.