Οι καλύτερες διευθύνσεις για καφέ, φαγητό, γλυκό και ποτό στο Παγκράτι, τη γειτονιά που πάντα έχεις λόγους για να επιστρέφεις κάθε ώρα της ημέρας.
Μέχρι τα Εξάρχεια να πάρουν το σκήπτρο της πιο «cool γειτονιάς της Αθήνας», σύμφωνα με τη φετινή λίστα του «Time Out», το Παγκράτι ήταν η επιλογή της προηγούμενης χρονιάς, παραμένοντας ένα μέρος με ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για φαγητό και ποτό.
Το Παγκράτι, τα τελευταία χρόνια, με την ανεπιτήδευτη γοητεία κι έχοντας άρωμα παλιάς Αθήνας έχει καταφέρει να προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο που το προτιμάει για πρωινή/μεσημεριανή και φυσικά βραδινή έξοδο στη πόλη. Κλασικά και καινούργια στέκια οι επιλογές, για όλες τις ώρες της ημέρας, είναι πολλές και ενδιαφέρουσες στο Παγκράτι -άλλωστε ποτέ δε βαριόμαστε να βρισκόμαστε σε μια γειτονιά που αφήνει έντονα το αποτύπωμα της στην αθηναϊκή σκηνή.
Το πιο ενδιαφέρον είναι η πολυμορφία που έχει το Παγκράτι και είναι ο λόγος που πάντα έχετε λόγους να επιστρέφεται ξανά και ξανά. Γουστόζικα all day μαγαζιά, εναλλακτικά σουβλατζίδικα, ιταλικές τρατορίες, εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας που έχουν μια θέση στη λίστα του οδηγού Michelin, σύγχρονα καφενεία και πολλά street food.
Πού βγαίνουμε στο Παγκράτι
Το Λούβρον: Ένα μοντέρνο καφενείο με νόστιμα παραδοσιακά φαγητά
Στην Αθήνα όλο και λιγοστεύουν τα καφενεία -τουλάχιστον όπως τα γνωρίζαμε μερικά χρόνια πριν. Η αλλαγή στο γαστρονομικό χάρτη, οι νέες τάσεις στην κουζίνα και τους χώρους άλλαξαν λίγο τις επιλογές μας, αλλά πάντα εκτιμάμε τα μαγαζιά που συνδυάζουν τη παράδοση με τη σύχρονη πραγματικότητα.
Ένα τέτοιο μαγαζί είναι το Λούβρον -το γουστόζικο μοντέρνο καφενείο με το ζεστό, ατμοσφαιρικό περιβάλλον που θα επιστρέψει ο πελάτης μόλις γευτεί κάποια από τα νόστιμα πιάτα που κρατούν την παράδοση της ελληνικής κουζίνας. Το μενού ανανεώνεται τακτικά, βάση και της εποχικότητας, ωστόσο παραμένει πιστό σε αυθεντικές γεύσεις όπως είναι τα ντολμαδάκια, το απάκι σχάρας, τα λεμονάτα ρεβίθια και μοσχαρίσια κεφτεδάκια σχάρας.
Το Λούβρον σερβίρει από νωρίς το πρωί καφέ και πρωινό: δοκιμάστε το «Βρετανικόν» με αυγά μάτια, φασόλια και χειροποίητο λουκάνικο και τις αλμυρές τηγανίτες με τριμμένη φέτα και χωριάτικο λουκάνικο -Αγγλία, Ελλάδα σημειώστε Χ.
Ερατοσθένους 6, Παγκράτι
Frater and Soror: Για cocktails και κεφτεδάκια πάνω στη πλατεία
Από τα κλασικά στέκια στο Παγκράτι για να απολαύσετε δροσερά cocktails, στα best seller όσα έχουν βάση το τζιν, και να τσιμπολογήσετε κάτι μαζί με το ποτό σας είναι το Frater and Soror. Ειδικά όταν ο καιρός το επιτρέπει μάς αρέσει να απολαμβάνουμε ένα από τα signature cocktails πάνω στη πλατεία.
Το Frater and Soror λειτουργεί ως all day μαγαζί -το πρωί εκτός από τον καφέ σας μπορείτε να απολαύσετε από acai bowl μέχρι λευκή ομελέτα και club sandwitch, ενώ από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ θα βρείτε διαφορετικές επιλογές, πιο ψαγμένες γεύσεις, στο μενού, το οποίο αλλάζει. Προτείνουμε τα κεφτεδάκια -σταθερή αξία στον κατάλογο -με τηγανιτές πατάτες και γιαούρτι, τα ραβιόλια και πιτσέτα. Αν θέλετε κάτι πιο κλασσικό με το κρασί σας επιλέξτε τη διαχρονική πιάτελα με διάφορες επιλογές σε αλλαντικά και τυριά.
Green Garden, Negroni, Forest Paloma και Peach Mai- Tai είναι από τις επιλογές που προτείνουμε να δοκιμάσετε -ανάλογα πάντα με τις αγαπημένες σας γεύσεις. Πάντως, ανάλογα το τι cocktail θα πάρετε ρωτήστε τον σερβιτόρο με ποιο πιάτο από το μενού ταιριάζει να το συνδυάσετε για να έχετε μια ολοκληρωμένη εμπειρία με τα σωστά αρώματα.
Αμύντα 6, Παγκράτι
Cupola: Η φίνα ιταλική τρατορία για πίτσα και carbonara
Η μοντέρνα τρατορία Cupola μάς ταξιδεύει γευστικά στη γειτονική Ιταλία μέσα από τις φίνες γεύσεις και τα αρώματα που ξεπροβάλλουν από κάθε πιάτο. Η ιταλική τρατορία άνοιξε πριν περίπου 7 χρόνια και έχει καταφέρει να γίνει τόπος συνάντησης για όσους αναζητούν αυθεντικές γεύσεις, όπως πίτσα Ναπολιτάνα και carbonara. Οι κλασσικές γεύσεις παντρεύονται με πιο μοντέρνες εκδοχές δημιουργώντας ένα γευστικό αποτέλεσμα που συναρπάζει τον ουρανίσκο.
Από τα antipasti προτείνουμε το Vitello tonatto, το παστό λεμόνι και το ραπανάκι δίνουν μια έξτρα δροσιά στο συγκεκριμένο πιάτο, το arancini bolognese και από σαλάτες τη κλασική Burrata -φυσικά στο κατάλογοθα βρείτε κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές, όπως melanzana alla parmigianna, σούπα ημέρας κ.α.
Στα κυρίως θα βρείτε επιλογή σε πίτσες, ζυμαρικά, κρεατικά και ριζότο -προτείνουμε τα πιάτα με τα φρέσκα ζυμαρικά και από πίτσα αν δεν θέλετε την κλασική Μαργαρίτα τότε δοκιμάστε τη Marinara με αντζούγια -για κάτι πολύ διαφορετικό – τη Bismarcj με καπνιστή πανσέτα και ποσέ κρόκος αυγού, και την Parma με προσούτο και φύλλα ρόκας.
Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
Borghese: Το ιταλικό street food στην Αρχελάου
Μπαίνοντας στον εσωτερικό χώρου του Borghese έχετε την αίσθηση πως βρίσκεστε σε ιταλικό μπακάλικο με πιο μοντέρνες πινελιές τόσο στη διακόσμηση όσο και στα προϊόντα που βρίσκονται πίσω από τη βιτρίνα.
Το Borghese είναι από τις πιο νέες αφίξεις στο Παγκράτι στη κατηγορία του street food μετη φήμη του να εκτοξεύεται κάνοντας το μαγαζί meeting point για όσους επιθυμούν φρέσκο λαχταριστό σάντουιτς. Πιο συγκεκριμένα, θα βρείτε πάνω από 20 διαφορετικές επιλογές σε σάντουιτς έχοντας ως βάση το φρυγανισμένο ψωμί από προζύμι και στρώσεις από ιταλικά τυριά και αλλαντικά.
Soil: Degustation menu στο μισελινάτο εστιατόριο του Παγκρατίου
Σε ένα ήσυχο στενό στο Παγκράτι βρίσκεται το Soil το εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας που έχει καταφέρει δύο χρονιές να διατηρήσει το αστέρι Michelin, αλλά και να αλλάξει τα γαστρονομικά δεδομένα της περιοχής. Το νεοκλασικό κτίριο του 1925 έχει μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης με τη φιλοσοφία του «farm to table» και την υπογραφή του μενού από τον έμπειρο σεφ Τάσο Μαντή.
Αυτή τη περίοδο στο εστιατόριο θα βρείτε το «Winter Menu» που έχει ετοιμάσει ο βραβευμένος σεφ με λαχανικά και βότανα που έρχονται κατευθείαν από τη φάρμα που έχει η οικογένεια του στο Αλεποχώρι. Όλη η διαδικασία του δείπνου στο Soil είναι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία -μια παράσταση άρτια χορογραφημένη με πιάτα που σερβίρονται μπροστά στον πελάτη σαν μικρά έργα τέχνης.
Καραβίτης: Η παραδοσιακή ταβέρνα για παϊδάκια και μπριζολάκια
Η ταβέρνα του Καραβίτη είναι σαν ο πελάτης να κάνει βουτιά στο παρελθόν και να εισέρχεται σε ένα κόσμο διαφορετικό. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από το παλιό μαγειρείο που ξεκίνησε ως καρβουνάδικο για να καταλήξει να γίνει μια από τις ταβέρνες σήμα -κατατεθέν της Αθήνας που βρίσκεται μια ανάσα πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής και στα τραπέζια του έχουν καθίσει καλλιτέχνες και πολιτικοί -μάλιστα ο Μάνος Χατζιδάκης ήταν σταθερός πελάτης. Από την άλλη πάλι, έχετε την αίσθηση πως βρίσκεστε στη ταβέρνα κάποιου χωριού και ας απέχετε μόλις δέκα λεπτά από την καρδιά της Αθήνας.
Στον Καραβίτη θα πάτε για να γευτείτε παϊδάκια, μπριζολάκια -από τα κρεατικά που έγινε διάσημη η ταβέρνα, όπως και τα κεφτεδάκια -πατάτες τηγανιτές και αν θέλετε κάτι πιο μερακλίδικο με αυθεντική συνταγή της παλιάς Αθήνας τότε ζητήστε το κοκκινιστό στάμνας.
Παυσανίου 4, Παγκράτι
Elvis: Καλαμάκι χοιρινό και πανσέτα μερίδα κλασικά και αγαπημένα
Ο Elvis πριν λίγα χρόνια άνοιξε δεύτερο μαγαζί στο Παγκράτι αλλάζοντας τις συνήθειες της περιοχής -η ουρά καθημερινά έξω από το συγκεκριμένο εναλλακτικό σουβλατζίδικο δείχνει τη δυναμική του μαγαζιού. Και γράφουμε «εναλλακτικό» γιατί δεν θα βρείτε το κλασικό σουβλάκι με γύρο τυλιγμένο σε πίτα, αλλά ένα μικρό κατάλογο που περιλαμβάνει καλαμάκια με χοιρινό, κοτόπουλο, κεμπάπ, πρόβειο και λουκάνικο με πράσο.
Άλλωστε, ο Elvis έχει το δικό του φανατικό κοινό που περιμένει υπομονετικά για να απολαύσει ζουμερό χοιρινό σε καλαμάκι -συνοδεύεται από πατάτες τηγανιτές και ψωμί – και τις best seller πανσέτες σε μερίδα. Η σως γιαουρτιού είναι ανάλαφρη, δροσερή και τη προτείνουμε να συνοδέψεις τις πατάτες ή το καλαμάκι σας.
Αρχιμήδους 1-5 Παγκράτι
Τριανταφύλλου: Για ζεστό αθηναϊκό γαλακτομπούρεκο
Το γαλακτομπούρεκο Τριανταφύλλου είναι ένα από τα καλύτερα που θα βρείτε γενικότερα στην Αθήνα με παχύρρευστη, βελούδινη κρέμα και τραγανά φύλλα ποτισμένα με σιρόπι που σε κάθε μπουκιά βγαίνει ένα γλυκό επιφώνημα από τον ουρανίσκο.
Στο ζαχαροπλαστείο με το αθηναϊκό γαλακτομπούρεκο βρέθηκα μετά από παρότρυνση και φτάνοντας στο μαγαζί το άρωμα της κρέμας μου άνοιξε την όρεξη. Γαλακτομπούρεκο ατομικό, σε μικρό και μεγάλο ταψάκι και φυσικά με φύλλο κανταΐφι που έχει γίνει από τα αγαπημένα μου.
Στον Τριανταφύλλου θα βρείτε, μεταξύ άλλων, ραβανί, σοκολατόπιτα, καρυδόπιτα και μπακλαβά -σε μικρό και μεγάλο μέγεθος ανάλογα τι προτιμάτε.
Ευτυχίδου 2, Παγκράτι
Marbella Gastro Bar: Το νέο all day μαγαζί με την εντυπωσιακή μπάρα
Το Marbella Gastro Bar είναι λίγο κρυμμένο μέσα στο στενό, αλλά μόλις το ανακαλύψετε θα σας τραβήξει η προσεγμένη εντυπωσιακή μπάρα, ο εσωτερικός του χώρος με την αρχοντική διακόσμηση στο πίσω μέρος -τα μπροστινά τραπέζια είναι ψηλά σαν να κάθεστε στο μπαρ και σίγουρα το φαγητό με τις προσεγμένες γεύσεις. Κλασικά πιάτα με σύγχρονες τεχνικές φτιάνουν στο τραπέζι σαν να είναι μικρά κομψοτεχνήματα.
Ουσιαστικά είναι ένα νέο μαγαζί, λειτουργεί περίπου ενάμισι χρόνο, το Marbella Gastro Bar και είναι ιδανικό τόσο για γεύμα όσο και για ποτά μετά το γραφείο -μια τάση που ήρθε για να μείνει και μάς αρέσει πολύ. Προτείνουμε να δοκιμάσετε το μενού, οι επιλογές είναι λίγες και πολύ καλές, και προτείνουμε για κυρίως το λαβράκι με ριζότο παντζαριού και μους από κατσικίσιο τυρί που είναι απαλή δίνοντας ενδιαφέρουσα γεύση και τις ταλιατέλες με μοσχαρίσια σκαλοπίνια. Στον κατάλογο θα βρείτε επιλογές για πρωινό και για ορεκτικά, όπως bao buns και καρπάτσιο, που μπορείτε να τα συνοδέψετε με το ποτό σας.
Ιβύκου 8, Παγκράτι
Baba Ganoush: Φαλάφελ και vegeterian/vegan menu
Από το Παγκράτι δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μαγαζί που ειδικεύεται στη vegeterian και vegan κουζίνα έχοντας ως βάση την ανατολίτικη κουζίνα.
Στο κατάλογο μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων φαλάφελ σε πίτα, ζεστές σούπες και burger για vegeterian και vegan. Αν δεν τρώτε κρέας καυτό το ανατολίτικο μαγαζί είναι ότι πρέπει με γεύσεις που θα σας συναρπάσουν.