H Tρόικα το παράκανε - Οδηγεί λαό και κυβέρνηση σε απόγνωση - iefimerida.gr

H Tρόικα το παράκανε - Οδηγεί λαό και κυβέρνηση σε απόγνωση

H Tρόικα το παράκανε -Οδηγεί λαό και κυβέρνηση σε απόγνωση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ακόμη άγρια νύχτα πέρασε η Τρόικα με υπουργούς της κυβέρνησης σπρώχνοντας τις διαπραγματεύσεις σε ακραίες απαιτήσεις και οδηγώντας ουσιαστικά τις συνομιλίες για το πακέτο μέτρων σε ναυάγιο.

Για πρώτη φορά η Τρόικα ζητάει θυσίες και περικοπές που δεν προβλέπονται καν από το Μνημόνιο 2 και τα θέτει ως προαπαιτούμενα προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της και να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Ανήσυχος ο Πρωθυπουργός

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η τακτική της Τρόικα να ανοίξει το θέμα των εργασιακών σχέσεων που δεν ήταν στην ατζέντα για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του και θα συναντηθεί στις 5 το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δυο κυβερνητικούς εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Ο πρωθυπουργός που θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς το νέο σκληρό πακέτο μέτρων, αναμένεται να μεταβεί μεθαύριο στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς η κυβέρνηση να έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα, δίνοντας έτσι λαβή για ποικίλες ερμηνείες όσον αφορά τις πραγματικές διαθέσεις των εκπροσώπων των πιστωτών.

Η κυβέρνηση χάθηκε στο τρίγωνο της Τρόικα, η οποία με τις καθυστερήσεις που κράτησε και τη σκληρή γραμμή που επέδειξε πέτυχε το στόχο της ακυρώνοντας την διαπραγματευτική γραμμή που είχε υιοθετήσει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα ακυρώθηκε και ο σχεδιασμός του κ. Σαμαρά που πίστευε ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης θα είχαν κλειδώσει τα μέτρα, θα τα είχαν εγκρίνει οι εκπρόσωποι των πιστωτών και θα τα επικύρωναν οι πολιτικοί αρχηγοί. Στα σχέδια μάλιστα της κυβέρνησης ήταν να ψηφιστούν τα μέτρα ως τη Σύνοδο Κορυφής ώστε οι εταίροι δανειστές μας να ανοίξουν την κάνουλα των 31,5 δισ.

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργικός προγραμματισμός ανατρέπεται και όπως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, τα μέτρα φαίνεται ότι θα ψηφισθούν στις αρχές του Νοεμβρίου, όπως δήλωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ ήδη αρχίζει και προβληματίζει τα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων η στάση των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και υπάρχει αγωνία για τις κοινωνικές αντιδράσεις.

ΔΗΜΑΡ: Οχι στις απαιτήσεις της Τρόικα για τα εργασιακά

Στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς αναμένεται να «κάνουν σημαία τους την αντίθεση με τις «αλλαγές-σοκ στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί η Τρόικα και οδηγούν σε μισθούς πείνας και κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων». Αυτό που τονίζουν τα επιτελεία του Φώτη Κουβέλη είναι ότι η Τρόικα το παράκανε και θέτει καθημερινά στο τραπέζι ζητήματα τα οποία δεν είχαν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση στο Μνημόνιο ΙΙ που είχαν ψηφίσει πριν τις εκλογές του Ιουνίου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Βέβαια, στελέχη της ηγετικής ομάδας απαντούν κατηγορηματικά ότι η διαφωνία τους δεν θα φθάσει ως τη ρήξη που θα οδηγούσε με τη σειρά της και σε κυβερνητική κρίση. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της Τρόικα δεν έχουν πάτο και φοβούνται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων ώστε η ελληνική πλευρά με την πλάτη στον τοίχο να κάνει δεκτές τις πιο παράλογες απαιτήσεις.

Αγρίεψε η Τρόικα

Χθες πραγματοποιήθηκαν μαραθώνιες συσκέψεις μέχρι αργά το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, κλείστηκαν αιφνιδιαστικά έκτακτα ραντεβού με αρμόδιους υπουργούς και το διαπραγματευτικό παιχνίδι σκλήρυνε, καθώς οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς δεν έκαναν βήμα πίσω από τις απαιτήσεις τους για απολύσεις στο Δημόσιο, επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά και δραστική μείωση «εδώ και τώρα» στη φαρμακευτική δαπάνη.

Τρείς ήταν οι υπουργοί που μπήκαν στο στόχαστρο της Τρόικα ο Αντώνης Μανιτάκης, ο Ανδρέας Λυκουρέτζος και ο Γιάννης Βρούτσης.

Εντονο προβληματισμό αποτελεί η αιφνίδια τακτική της τρόικας να θέτει ξαφνικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα που δεν ήταν στην ατζέντα των προαπαιτούμενων ενεργειών για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, όπως τα εργασιακά. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η απόφαση για τη δόση θα καθυστερήσει και θα ληφθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου.

Τι ζητά η Τρόικα

Στο φλέγον θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο η Τρόικα εμμένει στη θέση της και ζητά να της γνωστοποιηθεί το ακριβές πλάνο που θα οδηγήσει σε αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων ενώ απορρίπτει τις προτάσεις του Αντώνη Μανιτάκη τις οποίες θεωρούν μεσοβέζικες και ημίμετρα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος το οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη «λίστα» με τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν εκτός Δημοσίου μέσα στο 2012, την υπηρεσία από την οποία θα αποχωρήσουν, καθώς και το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει ανά υπάλληλο.

Παρόμοιες πιέσεις ασκεί η Τρόικα και στον Γιάννη Βρούτση για άμεσες ανατροπές στα εργασιακά, και επιμένει ότι αυτές πρέπει να αποτελέσουν προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Ας σημειωθεί ότι στο Μνημόνιο 2 οι υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει η χώρα μας και είχαν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αφορούσαν τη νομοθέτηση του κατώτατου μισθού και τις απολύσεις 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο ως το τέλος του 2012.

Αιφνιδίως η Τρόικα προσθέτει σε αυτά το «ψαλίδισμα» των αποζημιώσεων και την κατάργηση των τριετιών προκαλώντας έτσι τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και βουλευτών της ΝΔ.

Το μόνο ίσως δικαιολογημένο μέτωπο που προέκυψε χθες με την Τρόικα και το υπουργείο Υγείας ήταν αυτό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις στον χώρο του φαρμάκου κρίνονται αναποτελεσματικές από την τρόικα, η οποία ζητά λεπτομερέστερη κοστολόγησή τους και μεγαλύτερες μειώσεις στις δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων. Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη λίστα με τις τιμές των φαρμάκων αλλά παρουσιάζει και τρύπα 1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΠΥ!

Εμπλεξαν τις στρατηγικές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ψηφιστούν τα μέτρα, όπως δήλωσε στην ομιλία του τη Δευτέρα στο Greece Investment Forum Moving Forward και σήκωσε ανάχωμα κατά της πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Αυτή η διαφαινόμενη νέα τακτική δεν σημαίνει ότι το ΠαΣοΚ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα ή ότι θα θέσει σε κίνδυνο την κυβερνητική συνοχή. «Στηρίζουμε σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση στην προσπάθεια της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

Ωστόσο, οι πιέσεις της τρόικας για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης και για τις ωριμάνσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή για το ΠΑΣΟΚ. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό είναι πολύ μεγάλες», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του. «Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε αισθητά. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε επίσης κατά τα δυο τρίτα από την άποψη αυτή. Οι τιμές όμως ανθίστανται και άλλοι συντελεστές του κόστους παραγωγής, όπως η ενέργεια, παραμένουν ακριβοί λόγω αγκυλώσεων, αλλά και υψηλής φορολογίας που οφείλεται στη πίεση για γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή».

«Το να εστιάζεται συνεπώς και πάλι η συζήτηση στις εργασιακές σχέσεις και το κόστος εργασίας είναι μια εμμονή που δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα ανταγωνιστικότητάς τους», πρόσθεσε.

Ανησυχία για την ψήφιση από τους βουλευτές

Είναι προφανές ότι αν τα σκληρά μέτρα της Τρόικα περάσουν ως έχουν για εργασιακά και κόστος εργασίας τότε θα υπάρξουν παρατράγουδα από βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ηδη μεγαλώνει ο κατάλογος των επίδοξων «ανταρτών» που δυσκολεύονται να στηρίξουν με την ψήφο τους στη βουλή μισθούς Βουλγαρίας και εργασιακές σχέσεις που ανατρέπουν πλήρως τα κεκτημένα και δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ