Οι έρευνες δείχνουν ότι ο χρόνος ανταπόκρισης στα μηνύματα συνδέεται με προσωπικά χαρακτηριστικά, ακόμη και με συγκεκριμένες συναισθηματικές ανάγκες.
Στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο που ζούμε, όπου οι άμεσες απαντήσεις αποτελούν σχεδόν κοινωνικό κανόνα, υπάρχουν και εκείνοι που αψηφούν αυτή την προσδοκία, κάνοντας ώρες -ή ακόμη και ημέρες- για να απαντήσουν σε ένα μήνυμα.
Αυτή η καθυστέρηση, που συχνά ερμηνεύεται ως αδιαφορία ή αγένεια, μπορεί στην πραγματικότητα να αποκαλύψει βαθιά ψυχολογικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, όπως αποδεικνύεται από διάφορες μελέτες.
1. Είναι εσωστρεφείς
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cognitive Neuroscience δείχνει ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι επεξεργάζονται τα κοινωνικά ερεθίσματα με διαφορετικό τρόπο από τους εξωστρεφείς. Ενώ οι εξωστρεφείς παρουσιάζουν μεγαλύτερη νευρική ευαισθησία στα ανθρώπινα πρόσωπα και τις αλληλεπιδράσεις, οι εσωστρεφείς τείνουν να δίνουν λιγότερη προσοχή σε αυτά τα ερεθίσματα.
Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί εσωστρεφείς μπορεί να αργούν περισσότερο να απαντήσουν σε μηνύματα, καθώς δεν δίνουν τόσο μεγάλη προτεραιότητα στην ψηφιακή επικοινωνία.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι η καθυστερημένη ανταπόκριση δεν είναι απαραίτητα αδιαφορία, αλλά μάλλον μια αντανάκλαση του τρόπου με τον οποίο οι εσωστρεφείς διαχειρίζονται την κοινωνική τους συμπεριφορά. Προτιμούν πιο μελετημένες αλληλεπιδράσεις και επιλέγουν προσεκτικά πότε και πώς θα εμπλακούν.
Το χαρακτηριστικό αυτό συνδέεται με χαμηλότερη ενεργοποίηση της συνιστώσας P300 στον εγκέφαλο, δείκτη της προσοχής και της εργασιακής μνήμης.
2. Ακούνε τους άλλους σε βάθος
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Listening, τα άτομα που αργούν να απαντήσουν μπορεί να ακούνε τους άλλους σε βάθος. Η δεξιότητα αυτή περιλαμβάνει την απορρόφηση και τον προβληματισμό σχετικά με το περιεχόμενο του μηνύματος πριν από την αντίδραση, εξασφαλίζοντας πιο διεκδικητικές απαντήσεις.
Οι άνθρωποι που υιοθετούν αυτή τη στάση γίνονται αντιληπτοί ως πιο ενσυναισθητικοί και αφοσιωμένοι, ακόμη και αν η καθυστέρησή τους προκαλεί αρχικά παραξενιά.
Η μελέτη έδειξε ότι στις διαδραστικές αλληλεπιδράσεις εκείνοι που λαμβάνουν απαντήσεις βασισμένες στην ενεργητική ακρόαση αναφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση κατανόησης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις άμεσες και επιφανειακές απαντήσεις, οι οποίες συχνά αποτυγχάνουν να μεταδώσουν μια γνήσια σύνδεση. Η καθυστέρηση, σε αυτή την περίπτωση, αντανακλά τη δέσμευση για την ποιότητα της επικοινωνίας.
3. Δεν επιδιώκουν να ικανοποιούν τους πάντες
Μια μελέτη που είναι διαθέσιμη στο Journal of Economic Behavior and Organization αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται λιγότερο για την ικανοποίηση τείνουν να δίνουν προτεραιότητα στην αυθεντικότητά τους έναντι των άμεσων απαντήσεων. Δεν βλέπουν το επείγον της απάντησης σε μηνύματα ως μια μορφή κοινωνικής επικύρωσης, επιλέγοντας να αλληλεπιδρούν μόνο όταν το επιθυμούν πραγματικά. Αυτή η στάση συνδέεται με μια χαμηλότερη ανάγκη για εξωτερική έγκριση.
Αυτή η συναισθηματική ανεξαρτησία έχει ως αποτέλεσμα πιο αυθεντικές αλληλεπιδράσεις, ακόμη και αν είναι λιγότερο άμεσες, ενισχύοντας ότι η καθυστέρηση δεν είναι αμέλεια, αλλά συνειδητή επιλογή.
4. Μετατρέπουν την πλήξη σε δημιουργικότητα
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Academy of Management διαπίστωσε ότι η πλήξη μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τη δημιουργικότητα.
Οι άνθρωποι που δεν φοβούνται τις στιγμές αδράνειας τείνουν να τις χρησιμοποιούν για να επεξεργάζονται τις πληροφορίες πιο αντανακλαστικά, γεγονός που δικαιολογεί τις καθυστερημένες απαντήσεις σε μηνύματα.
Η έρευνα υπογράμμισε ότι τα άτομα με υψηλό άνοιγμα στις εμπειρίες και ανάγκη για γνώση μετατρέπουν την πλήξη σε δημιουργικές σκέψεις. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο, όπου η πίεση για γρήγορες απαντήσεις είναι συνεχής. Όσοι αντιστέκονται σε αυτή τη δυναμική συχνά καλλιεργούν έναν υγιέστερο εσωτερικό ρυθμό, που ευνοεί την ποιοτική σκέψη.
Ως εκ τούτου, η αναβλητικότητα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το άτομο εκτιμά την ενδοσκόπηση και τη δημιουργικότητα, χρησιμοποιώντας τον «νεκρό» χρόνο για να δημιουργήσει πιο ουσιαστικές συνεισφορές.