Η πλειοψηφία των επιστημόνων σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για άλλες, πιο φιλικές ως προς το επιστημονικό κομμάτι, χώρες.
Καθώς η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να αποψιλώνει την επιστημονική χρηματοδότηση και να μειώνει όλο και περισσότερο τον ρόλο της έρευνας -ενώ ταυτόχρονα διορίζει κάτι... τρελές αντιεμβολιαστικές φιγούρες για να ηγηθούν ομοσπονδιακών οργανισμών-, οι απανταχού στις ΗΠΑ επιστήμονες αρχίζουν να αναζητούν πιο... πράσινα βοσκοτόπια έρευνας και επιστημοσύνης.
Τρεις στους 4 θέλουν... να την «κάνουν»
Σύμφωνα με μια προ ημερών δημοσκόπηση του Nature σε περισσότερους από 1.200 επιστήμονες, ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξης του 75% δήλωσε ότι σκέφτεται πλέον να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ευρώπη και ο Καναδάς αναδείχθηκαν ως κορυφαίες επιλογές για μια πιθανή μετεγκατάσταση.
Και αν αυτό δεν ήταν αρκετό ως σημάδι που πρέπει να λάβει υπόψη της η νυν ηγεσία των ΗΠΑ, ένα επιβλητικό 79% των μεταπτυχιακών ερευνητών και 255 από τους 340 διδακτορικούς φοιτητές δήλωσαν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να φύγουν οριστικά από τις ΗΠΑ.
«Οπουδήποτε αλλού που υποστηρίζει την επιστήμη» έγραψε ένας, ερωτηθείς για το πού θα πήγαινε.
«Αυτό είναι το σπίτι μου και αγαπώ πραγματικά τη χώρα μου», έγραψε ένας άλλος μεταπτυχιακός φοιτητής σε κορυφαίο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. «Αλλά πολλοί από τους μέντορές μου μού λένε να φύγω και μάλιστα σύντομα».
Πρόκειται για μια θλιβερή πραγματικότητα για τους ερευνητές, οι οποίοι όλο και περισσότερο δεν βλέπουν κανένα μέλλον με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της χώρας.
Η δημοσκόπηση αναδεικνύει την απειλή ενός μαζικού brain drain, καθώς οι επιστήμονες αναγκάζονται να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό.
Πολλοί εντός της κυβέρνησης Τραμπ έχουν προειδοποιήσει ότι η φήμη της χώρας ως κορυφαίο παγκοσμίως μέρος για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα υπό την τρέχουσα διοίκηση, το οποίο θα μπορούσε επίσης να έχει καταστροφικές μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ενώ χιλιάδες επιστήμονες έχουν επαναπροσληφθεί μετά τις μαζικές απολύσεις σε ομοσπονδιακές κυβερνητικές υπηρεσίες, οι ανησυχίες για μελλοντικές απολύσεις εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες εντός του επιστημονικού προσωπικού.
Το λεγόμενο «Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας» του Elon Musk εξακολουθεί να καταστρέφει τη μία υπηρεσία μετά την άλλη. Πριν από μερικά 24ωρα, εκατοντάδες ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ενημερώθηκαν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Οι μαζικές περικοπές στις επιχορηγήσεις και τις υποτροφίες, ειδικότερα, έχουν κάνει τους επιστήμονες που εδρεύουν στις ΗΠΑ να... παραπαίουν. Οι μελέτες και οι κλινικές δοκιμές έχουν σταματήσει και αμέτρητα ερευνητικά έργα ακυρώνονται.
«Το να βλέπεις όλη τη δουλειά σου να σταματάει είναι πραγματικά σπαρακτικό», έγραψε ο μεταπτυχιακός φοιτητής που αναφέρθηκε παραπάνω. «Ψάχνω για ευκαιρίες στην Ευρώπη, την Αυστραλία και το Μεξικό. Αν θέλω να δουλέψω σε αυτόν τον χώρο, θα πρέπει να βρω κάπου αλλού που να δίνει προτεραιότητα σε αυτό», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, τα ιδρύματα εκτός των ΗΠΑ αναμένουν μαζική εισροή επιστημονικών ταλέντων.
«Απ' ό,τι ακούω από τα μέρη με τα οποία μιλάμε και από άλλους ανθρώπους που αναζητούν διεθνείς θέσεις εργασίας, πολλά πανεπιστήμια σε αυτές τις χώρες το βλέπουν αυτό ως μια ευκαιρία που πραγματικά δίνεται... μία φορά στα χρονικά» δήλωσε στο Nature ένας άλλος ερευνητής, ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με ένα καναδικό πανεπιστήμιο μετά τη διακοπή της επιχορήγησής του από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Το πλήγμα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ιδίως όταν πρόκειται για τομείς υψηλού ενδιαφέροντος όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
«Τα πανεπιστήμια είναι τρομερά σημαντικές μηχανές καινοτομίας και έρευνας» δήλωσε στους New York Times η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Sabrina Howell.
Εν ολίγοις, η επίθεση της διοίκησης Τραμπ στην επιστήμη θα μπορούσε να είναι μια καταστροφική και ενδεχομένως πρωτοφανής αυτοεξόντωση.
«Είχαμε μια αρκετά καλή πορεία τα τελευταία 60 με 80 χρόνια», δήλωσε τις προάλλες στους NYT ο οικονομολόγος Daniel Gross του Πανεπιστημίου Duke.
Για να καταλήξει με νόημα: «Μερικές φορές δεν αντιλαμβάνεσαι την αξία κάποιου πράγματος μέχρι να χαθεί».