Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο απομόνωσης της Ελλάδας, με την επιβολή αυστηρών ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times, για σχέδιο που προκαλούσε φόβους για εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα και το οποίο θα έθετε ουσιαστικά τη χώρα μας εκτός της ζώνης Σένγκεν.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας πως υπάρχει η στήριξη της Ευρώπης, ενώ η ΠΔΓΜ δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
«Οσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», σημείωσε ακόμη, διαβεβαιώνοντας ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση για Grexit».
Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος άσκησε κριτική στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, καθώς υπενθύμισε ότι ενώ έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους ότι θα υποδεχτούν 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 277 άτομα.
«Δεν γίνεται να βάζουν υπογραφές και μετά να μην τις τηρούν, ήλθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας μάλιστα πως η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να «λάβει μέτρα» σε βάρος των παραβατών.
«Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο, τα κράτη πρέπει να τον ακολουθήσουν [...] Είμαστε εδώ, για να το παρακολουθούμε και να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί», είπε, καλώντας τα κράτη-μέλη να σταματήσουν να πετούν το μπαλάκι της ευθύνης.
Τέσσερις εβδομάδες περιθώριο για τα hot spots
Σε άλλη συνέντευξή του, στη «Real News», ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποιεί ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, για τη λειτουργία των hot spots, όπως και η Ιταλία.
«Αν η Ελλάδα κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της ζώνης Σένγκεν», τόνισε.
Σε ερώτηση για το Grexit, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι θέλει να πιστεύει πως απομακρύνθηκε αυτός ο κίνδυνος, αλλά πρόσθεσε ότι αυτός πάντα υπάρχει. «Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων», πρόσθεσε.