Σοβαρές αντιδράσεις στον ναυτιλιακό και τουριστικό κλάδο των Σπετσών, έχει προκαλέσει η απόφαση του Λιμεναρχείου να απαγορευτεί η πρόσδεση ιδιωτικών και επαγγελματικών θαλαμηγών στο παλιό λιμάνι του νησιού.
Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, όπου κάθε χρόνο δεκάδες θαλαμηγοί, αλλά και σκάφη αναψυχής προσεγγίζουν το νησί της Μπουμπουλίνας για τις διακοπές η κατάσταση είναι έκρυθμη με την Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) να καταγγέλλει παράνομα ρεμέντζα, ενώ -άγνωστο πώς- κόπηκαν και δέστρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγκυροβολήσουν θαλαμηγοί την ώρα, όμως, που άλλα επαγγελματικά σκάφη, κυρίως νερουλάδικα και οι γνωστές «παντόφλες», δεν εμποδίζονται να δέσουν από την απόφαση του λιμενάρχη.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιώργος Βάλλης πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ αναφέρει ότι «βρισκόμαστε πλέον στο κατώφλι της Μεγάλης Εβδομάδας και, ενώ το νησί των Σπετσών προετοιμάζεται, υποτίθεται, να υποδεχθεί την εορταστική και τουριστική περίοδο, τα προβλήματα στα λιμάνια παραμένουν άλυτα και επιδεινούμενα. Παρά τις επανειλημμένες αναφορές και επισημάνσεις, τα παράνομα ρεμέτζα στο παλαιό λιμάνι δεν έχουν απομακρυνθεί. Οι μπίντες και οι δέστρες, κομμένες εδώ και μήνες, παραμένουν χωρίς να έχουν φτιαχτεί οι νέες, καθιστώντας αδύνατη την πρόσδεση σκαφών. Οι λιμενικές υποδομές που εξυπηρετούν τον θαλάσσιο τουρισμό και το ελληνικό yachting έχουν πρακτικά καταρρεύσει. Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε καταιγισμό τηλεφωνημάτων από τοπικούς φορείς του παλαιού λιμανιού, ιδιοκτήτες, πληρώματα, επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και ιδιώτες σκαφών, οι οποίοι ρωτούν εύλογα τι πρόκειται να γίνει ενόψει της έναρξης της σεζόν. Η αγωνία τους κορυφώνεται: πώς θα δέσουν τα σκάφη στις Σπέτσες; Πώς θα υποδεχθεί το νησί πελάτες υψηλού επιπέδου; Η σημερινή κατάσταση αποτρέπει ακόμα και τη στοιχειώδη προσέγγιση θαλαμηγών και σκαφών αναψυχής. Την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται ότι έχουν διασφαλιστεί θέσεις μόνο για ferryboat και υδροφόρες, αφήνοντας ακάλυπτο τον βασικό κορμό του θαλάσσιου τουρισμού. Σε ένα νησί τόσο εμβληματικό όσο οι Σπέτσες, η τρέχουσα εικόνα δεν είναι απλώς απογοητευτική και μη ασφαλή είναι επικίνδυνη για την τουριστική φήμη του νησιού και για τη γενικότερη εικόνα του ελληνικού yachting. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και τη διασφάλιση του ελλιμενισμού των σκαφών, οι επιπτώσεις θα είναι ανεπανόρθωτες. Η τουριστική περίοδος ξεκινά και η αδυναμία φιλοξενίας σκαφών στις Σπέτσες θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του νησιού ως προορισμού, τα έσοδα τοπικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών και τη συνολική εικόνα του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού. Αναμένουμε την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις. Οι Σπέτσες πρέπει να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους επισκέπτες που δικαιούνται — και αξίζουν».

Η απόφαση του λιμενάρχη για την απαγόρευση πάρθηκε μεταξύ άλλων, για την «ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της πρόληψης και της αποφυγής ατυχημάτων, την ασφαλή ναυσιπλοΐα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στη θαλάσσια περιοχή του παλαιού λιμένα της νήσου Σπετσών, λόγω του περιορισμένου χώρου εντός αυτού». Όπως αναφέρεται, αποφασίστηκε η «απαγόρευση πρόσδεσης στα ναύδετα (77 ρεμέντζα) στο παλαιό λιμάνι Σπετσών του Δήμου Σπετσών, κάθε είδους σκάφους, ανεξαρτήτως σημαίας και τεχνικών χαρακτηριστικών».
Από την απαγόρευση δεν επηρεάζεται, όπως αναφέρεται, η διέλευση Ε/Γ-Τ/Ρ πλοίων, Ε/Γ-Τ/Ρ θαλάσσιων ταξί και σκαφών αναψυχής. Για τους παραβάτες, προβλέπεται υπαγωγή στις αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες ενός νόμου του 1974 (του άρθρου 157 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε από το Ν.Δ. 187/1973) κατά την ισχύουσα νομοθεσία ανεξαρτήτως από τις τυχόν συντρέχουσες συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από την απόφαση στο παλιό λιμάνι μπορούσαν να δέσουν τουλάχιστον 50 θαλαμηγοί ενώ τώρα ο αριθμός δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 15.