Η Αλίκη, με ισλαμική μαντήλα, αντί να ταξιδεύει στη χώρα των θαυμάτων, βρέθηκε στην Αραβία μετά από «έμπνευση» Αμερικανών να κάνουν τηλεοπτική σειρά, για το κανάλι ABC Family.
Ο τίτλος και η περίληψη, όπως δημοσιοποιήθηκαν από το κανάλι, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και σχολίων οι οποίοι έκριναν ότι η επανάληψη της σειράς του Γουόλτ Ντίσνεϊ, με αυτό το περιεχόμενο, είναι «ρατσιστική και ισλαμόφοβη».
Σύμφωνα με το σενάριο, η Αλίκη στη χώρα των Αράβων δείχνει μια νεαρή Αμερικανίδα σε κινούμενα σχέδια να έχει απαχθεί από μέλη της οικογένειάς της και να ζει στη Σαουδική Αραβία. Το κανάλι έδωσε μάλιστα και λεπτομέρειες λέγοντας ότι η έφηβη είχε χάσει τους δύο γονείς της και την απήγαγαν μέλη της οικογένειας που ζούσαν στην Σαουδική Αραβία. Η Αλίκη βρίσκεται, λοιπόν, ξένη σε έναν καινούριο κόσμο. Φυλακισμένη στο βασιλικό παλάτι του παππού της παλεύει να δραπετεύσει και να επιβιώσει κάτω από τη μαντήλα της.
Μόλις έγινε γνωστό το σενάριο, δημιουργήθηκε το hashtag #AliceInArabia στο twitter από την Πακιστανο-αμερικανίδα συγγραφέα Αϊσα Σαίντ και έγινε σλόγκαν για εκατοντάδες χρήστες. Ο επικεφαλής της Αμερικανο-Αραβικής Επιτροπής κατά των φυλετικών διακρίσεων Αμπέντ Αγιούμπ δήλωσε στο σάιτ BuzzFeed ότι οι Αραβες αναπαριστώνται πάντοτε με βάση τρία Β: «billionaires, bellydancers or bombers» -δισεκατομμυριούχοι, χορεύτριες κοιλιάς και βομβιστές. «Αλλά πάει καιρός που δεν είχαμε δει μια τόσο μεγάλη κακοήθεια» πρόσθεσε.
Πίσω από την τηλεοπτική σειρά βρίσκεται η πένα της Μπρουκ Εκμέγιερ, πρώην γλωσσολόγος απόκρυφων κειμένων της αραβικής γλώσσας, στέλεχος του αμερικανικού στρατού με ειδική εμπειρία σε αποστολές της μυστικής υπηρεσίας ασφάλειας NSA στη Μέση Ανατολή! Αυτό το στοιχείο έβαλε επίσης φωτιά στο ίντερνετ και η Εκμέγιερ αναγκάστηκε να απαντήσει στο facebook:
«Κάνετε υποθέσεις και αδειάζετε το μίσος σας για κάτι που δεν ξέρετε, πράγμα που είναι ταυτόσημο με τη στάση που οι ίδιοι καταδικάζετε. Ανοίξτε το πνεύμα και τις καρδιές σας σας παρακαλώ. Αυτή η τηλεοπτική σειρά έχει σαν στόχο να δώσει φωνή στους Αραβες και μουσουλμάνους μέσω της τηλεόρασης. Οι προθέσεις της είναι ευγενείς».
Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις, η σειρά πάγωσε.