Αν σχεδιάσουμε σωστά τα ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας και την δική μας στρατηγική, οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν λιγότερες δαπάνες, τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η Λευκή Βίβλος θέλει πολύ μεγάλες αλλαγές και επειδή το κουστούμι θα είναι στενό πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες ο καθένας απ' το δικό του πολιτικό μετερίζι» για να βελτιωθεί αυτό το κείμενο, διότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και δυστυχώς επώδυνη συμβιβασμοί μειώνουν τις δυνατότητες που μπορεί να έχει η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη της περιφέρειας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.
Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει εθνική νίκη στη Λευκή Βίβλο -Η ρήτρα είναι κομμένη και ραμμένη για ισχυρούς
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι δεν πήρε από τον πρωθυπουργό τις απαντήσεις για τα ζητήματα που έχει θέσει και τόνισε ότι είναι πολύ κρίσιμο ο καθένας, σε όποια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα κι αν ανήκει, να καταλάβει ότι είναι μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές. «Αν τώρα σχεδιάσουμε σωστά τα ζητήματα της ευρωπαΐκής άμυνας και την δική μας στρατηγική μέσα σε αυτά, οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν λιγότερες δαπάνες και θα έχουν καλύτερη άμυνα και καλύτερη ασφάλεια από ό,τι οι προηγούμενες», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πρόκειται συνεπώς για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «δεν υπάρχει εθνική νίκη στη Λευκή Βίβλο, δεν είναι εθνική νίκη η ρήτρα, η ρήτρα είναι κομμένη και ραμμένη για ισχυρούς και οφείλετε να διαπραγματευτείτε». «Πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις για τα κράτη όπως η Ελλάδα, έχουμε δώσει δισεκατομμύρια για την δική μας αλλά και για την ευρωπαΐκή ασφάλεια, γιατί τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά. Δεν θα μας βάλει ξανά στην μέγγενη να παίρνουμε δάνεια, να εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος και μετά από 10 χρόνια να λέμε γιατί. Τώρα είναι το μομέντουμ που καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο εδώ και 20 χρόνια που μιλούσαμε για αυτά τα θέματα. Επιδοτήσεις κύριε Μητσοτάκη, αυτό πρέπει να διαπραγματευτείτε».
Ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε πως το ότι η Ευρώπη ήταν υπνοβάτης και δεν πήρε αποφάσεις την ώρα που έπρεπε αφορά σε ευθύνες της ηγετικής ομάδας της, του ΕΛΚ. «Διαβάστε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πάρτε μετά το κείμενο της Λευκής Βίβλου για την άμυνα και κάνετε σύγκριση για να καταλάβετε τι σημαίνει ΕΛΚ και πώς οι συμβιβασμοί με την ακροδεξιά τους οδηγούν σε πολιτικές επιλογές αποδόμησης ενός οράματος κοινής άμυνας, κοινής εξωτερικής πολιτικής, ευρωστρατού και εντέλει της ουσίας της αλληλεγγύης των λαών», υπογράμμισε.
Είπε ότι το άρθρο 42 ήταν επιτυχία της κυβέρνησης Σημίτη, αναρωτήθηκε τι έγινε μετά, για να σχολιάσει: «Μεγάλες επιτυχίες που σιγά-σιγά έχασαν την δυναμική τους. Υπάρχουν ευθύνες και εδώ μέσα στο δικό σας χώρο». Σημείωσε ότι «αυτό που ζούμε αυτή τη φορά να καταρρέει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ, να υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση προηγμένων κρατών, του Καναδά, της Δανίας, χωρών της ΕΕ και αντί να τρέχουμε με ταχύτητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προτείνει με ευρύτατες συναινέσεις και να μένει εμμονική η Ευρωπαΐκή Επιτροπή σε ένα σχέδιο πέρα από κάθε λογική, ε, σε αυτό υπάρχει πολιτική ευθύνη που σας βαρύνει και εσάς γιατί η κ. Φον Ντερ Λάιεν στο κόμμα σας ανήκει».
Ανδρουλάκης: Το άνοιγμα της Αμερικής σε βιομηχανίες της Ευρώπης θα δημιουργήσει μεγαλύτερες εξαρτήσεις
Είπε ότι ως προς την αμυντική βιομηχανία στο ReArm Europe απουσιάζει το κριτήριο από τη ρήτρα διαφυγής και πως με το να υπάρχει μόνο σύσταση και όχι δέσμευση, τα κράτη-μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δισεκατομμύρια όπως θέλουν, αγοράζοντας ακόμα και τουρκικά και αμερικανικά όπλα. «'Αρα με τα ευρωπαϊκά χρήματα της ρήτρας κανένα ο όφελος ή δεσμευτικό όφελος για την ευρωπαΐκή οικονομία».
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι πρέπει να θέσουμε όπως μπορούμε το θέμα της εξαγωγής όπλων σε τρίτες χώρες. «Το άνοιγμα της Αμερικής σε βιομηχανίες της Ευρώπης θα δημιουργήσει μεγαλύτερες εξαρτήσεις. Τώρα πρέπει να μπει το πλαίσιο. Δεν μπορεί ο καθένας να πουλάει όπλα όπου θέλει. Δηλαδή θα μπορούσε μια χώρα της Ευρώπης να πουλάει όπλα στη Ρωσία σε αυτές συνθήκες, ενώ πολεμάνε οι Ουκρανοί με ευρωπαϊκά όπλα; Γιατί να μπορεί να το κάνει αυτό με τη χώρα του Αττίλα και του casus belli;». Είπε ότι πρέπει να γίνει πανευρωπαϊκή εκστρατεία «για το δικαίωμά μας στην πραγματική αλληλεγγύη και όχι να αγοράζουμε εμείς όπλα και από τον ίδιο πυλώνα και η Τουρκία. αλλά να λέμε μετά γιατί δεν μπορούμε να τους συναγωνιστούμε». «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολιτική ατζέντα στην της πατρίδας μας σε όλη αυτή τη διαδικασία του διαλόγου της άμυνας», σημείωσε. Επιπλέον, ανέφερε ότι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει ξεκάθαρα την γραμμή του ευρωστρατού, στην Λευκή Βίβλο δεν υπάρχει.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων ζήτησε ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων για να υπάρχει κατανόηση και συνεχιζόμενος έλεγχος στην πρόοδο όλων των συμβάσεων. «Αυτό σημαίνει ‘διαφάνεια' και αυτό πρέπει να γίνει», είπε.
«Μάλλον απευθύνεστε στους υπουργούς σας που συναγωνίζονται ποιος είναι ο πιο φιλολαϊκός», είπε σχολιάζοντας τις αναφορές που έκανε στην πρωτολογία του ο κ. Μητσοτάκης για τις αυξήσεις των ενστόλων. «Δεν έχουν καταλάβει τι είναι η ρήτρα, νομίζουν ότι είναι κανένα λεφτόδεντρο και πάνε να καρπωθούν πολιτικά τις εξαγγελίες. Λέτε ‘υπομονή, όλα στην ώρα τους'. Ποια είναι η ώρα τους; Προεκλογικά; Σε ομηρία οι άνθρωποι εξαγγελιών και φιλολογιών και παρεμβάσεων των υπουργών σας; Ωραία πολιτική», είπε.
Ανδρουλάκης: Καμία συγγνώμη από τον κ. Τσάφο
Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχουν θέματα μόνο για τον υπουργό Νίκο Τσάφο, «εδώ υπάρχει υπουργός που έχει μιλήσει ξεκάθαρα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν τον άκουσα να πει καμία συγνώμη…».
Δείτε την δευτερολογία Ανδρουλάκη:
Δευτερολογία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση για την Άμυνα
Κύριε Πρόεδρε,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ο Πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να στηρίζει την κυβέρνηση. Ο ρόλος αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση. Να προτείνει, να ασκεί κριτική και όταν υπάρχει ένα πλαίσιο συναινέσεων να υπάρχει θάρρος και γενναιότητα.
Εγώ δεν πήρα απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει.
Για το γεγονός ότι η Ευρώπη ήταν υπνοβάτης και την ώρα που έπρεπε δεν πήρε τις αποφάσεις ενώ υπήρχαν τα μηνύματα δέκα και δεκαπέντε χρόνια πριν, δεν είναι ουδέτερες οι ευθύνες. Υπήρχε μια ηγετική ομάδα με συγκεκριμένο χρωματισμό, με συγκεκριμένη ιδεολογία, με συγκεκριμένη αντίληψη. Αυτή του Λαϊκού Κόμματος.
Υπάρχει το συγκεκριμένο και απτό παράδειγμα: Διαβάστε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εσείς που δεν το ψηφίσατε, διαβάστε το.Και πάρτε μετά το κείμενο της Λευκής Βίβλου για την άμυνα και κάντε σύγκριση για να καταλάβετε τι σημαίνει Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και πως οι αναγκαίοι συμβιβασμοί με την Ακροδεξιά τούς οδηγούν σε πολιτικές επιλογές αποδόμησης ενός οράματος κοινής άμυνας, κοινής εξωτερικής πολιτικής ευρωστρατού και εν τέλει της ουσίας της αλληλεγγύης των λαών.
Δεν είναι μόνο τα ταμεία γιατί είναι οικονομικό το ζήτημα της ασφάλειας είναι να νιώθει ο πολίτης από την Εσθονία μέχρι την Κύπρο ότι έχει την ίδια γεωπολιτική ασφάλεια που έχει ένας πολίτης στη Δανία. Αυτό είναι το όραμα της ΕΕ αλλά αυτή η ηγεσία δεν το υπηρετεί.
Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός στο άρθρο 42. Ποια είναι η επιτυχία του άρθρου 42; Ελληνική ρήτρα την έλεγαν τότε. Δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης Σημίτη σε εκείνες τις δύσκολες διαπραγματεύσεις; Όπως μεγάλη επιτυχία ήταν και το Ελσίνκι και τι έγινε μετά; Ούτε εδώ έχουμε χρώμα; Πάλι ουδέτερα είναι τα πράγματα;
Μεγάλες επιτυχίες που σιγά σιγά έχασαν τη δυναμική τους και υπάρχουν και εδώ μέσα ευθύνες στον δικό σας χώρο, διότι προετοιμάζεις μία στρατηγική και αυτή η στρατηγική βρίσκει χώρο υλοποίησης όταν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες. Να οι κατάλληλες συνθήκες. Φανταζόταν κανείς πριν από είκοσι χρόνια ότι θα ερχόταν η στιγμή που θα έλεγαν η Φινλανδία και η Σουηδία “εξοπλίστε μας ή βάλτε μας στον ΝΑΤΟ”; Κανείς στην Ευρώπη δεν το φανταζόταν.Κάποιοι όμως όφειλαν να σχεδιάσουν βάσει των δικών μας αναγκών, ώστε όταν θα έρθει η στιγμή οι κίνδυνοι για εκείνους να ταυτιστούν με τους δικούς μας, να αποκτήσει σάρκα και οστά το όραμα της ΕΕ και στα θέματα της ασφάλειας.
Για όλα αυτά καλώς ή κακώς η παράταξη που εκπροσωπείτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν τροχοπέδη. Μόνο ο Γιούνκερ έκανε κάποια βήματα μπροστά με πολύ μεγάλες δυσκολίες σε οικονομικό επίπεδο. Αλλά αυτό που ζούμε αυτή τη φορά να καταρρέει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ, να υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση προηγμένων κρατών όπως ο Καναδάς, η Δανία και χώρες της ΕΕ, αλλά αντί να τρέχουμε με ταχύτητα και ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει με ευρύτερες συναινέσεις, η εμμονική Ευρωπαϊκή Επιτροπή μένει σε ένα σχέδιο πέρα από κάθε λογική. Αυτό ως πολιτική ευθύνη σας βαρύνει. Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν στο κόμμα σας ανήκει.
Όπως έχω πει και στο παρελθόν και το πιστεύω, δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί η Ένωση, όταν η παραγωγή της βάση είναι στα χέρια των Κινέζων, η άμυνα στα χέρια των Αμερικανών και η ενέργεια στα χέρια των Ρώσων. Πέρα από φιλικά κράτη και συμμαχίες. Γιατί αυτή η ιστορική συγκυρία αποδεικνύει ότι τελικά υπάρχουν και επικίνδυνες εκπλήξεις. Και αυτοί που τρέχουν μπροστά, είναι όσοι σχεδιάζουν και έχουν πραγματικά το βλέμμα προς το μέλλον.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε πλήρη αναφορά στο άρθρο 42, με περιγραφή τι πρέπει να γίνει ως αμοιβαία συνδρομή υψίστης σημασίας για να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη όλων των κρατών μελών σε όποια γεωγραφική θέση κι αν βρίσκονται, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Αυτή η πρόνοια όπως ακριβώς ήταν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν υπάρχει πουθενά στη Λευκή Βίβλο.
Γενικά για τη Λευκή Βίβλο το ΝΑΤΟ παραμένει ο εγγυητής της ασφάλειας της Ευρώπης και όλα τα υπόλοιπα είναι διακρατικά. Να τα πούμε αυτά για να τα καταλάβει ο ελληνικός λαός για τι μιλάμε.
Δεν υπάρχει εθνική νίκη στη Λευκή Βίβλο, δεν είναι εθνική νίκη η ρήτρα. Η ρήτρα είναι κομμένη και ραμμένη για τους ισχυρούς και οφείλετε να διαπραγματευτείτε. Πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις για κράτη όπως η Ελλάδα που έχουμε δώσει δισεκατομμύρια για τη δική μας αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια γιατί τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά.
Δεν θα μας βάλουν ξανά στη μέγγενη να παίρνουμε δάνεια, να εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος και μετά από δέκα χρόνια να αναρωτιόμαστε «γιατί;».
Τώρα είναι το μομέντουμ. Πάρα πολλοί λαοί καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο όταν μιλούσαμε εδώ και είκοσι χρόνια για αυτά τα θέματα. Για τα κράτη της περιφέρειας και ειδικά για κράτη όπως η Ελλάδα με εξοπλιστικά προγράμματα που βαραίνουν τον ελληνικό λαό εις βάρος του κοινωνικού κράτους, επιδοτήσεις κ. Μητσοτάκη. Αυτό πρέπει να διαπραγματευτείτε.
Αγοράζουμε -λέει- ευρωπαϊκά. Αυτό που είπατε, δεν υπάρχει στη Λευκή Βίβλο. Υπήρχε στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως προς την αμυντική βιομηχανία απουσιάζει το κριτήριο «αγοράζουμε ευρωπαϊκά», καθώς στο ReArm EU για τα χρήματα από τη ρήτρα διαφυγής 650 δισεκατομμυρίων, υπάρχει μόνο σύσταση!Σύσταση, καμία δέσμευση δηλαδή τα κράτη-μέλη μπορούν να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν αγοράζοντας τουρκικά και αμερικανικά όπλα. Άρα με τα ευρωπαϊκά χρήματα της ρήτρας κανένα όφελος επί της ουσίας ή δεσμευτικό όφελος για την ευρωπαϊκή οικονομία. Όλα αυτά είναι επικίνδυνες εμμονές.
Πρέπει να θέσετε -και να θέσουμε όπως μπορούμε- το θέμα της εξαγωγής οπλών στις τρίτες χώρες. Tο άνοιγμα της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης θα δημιουργήσει μεγαλύτερες εξαρτήσεις. Τώρα πρέπει να μπει το πλαίσιο, δεν μπορεί ο καθένας να πουλάει όπλα όπου θέλει. Δηλαδή θα μπορούσε μία χώρα της Ευρώπης να πουλάει όπλα στη Ρωσία σε αυτές τις συνθήκες ενώ πολεμούν οι Ουκρανοί με ευρωπαϊκά όπλα; Θα μπορούσε; Γιατί να μπορεί να το κάνει αυτό με τη χώρα του Αττίλα και του casesbelli; Τώρα είναι το μομέντουμ και μπορεί κάποιες κυβερνήσεις να έχουν μεγάλες δεσμεύσεις και τις γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά με φαραωνικά εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά οι λαοί καταλαβαίνουν.
Πολλά κόμματα καταλαβαίνουν ότι έχουμε δίκιο και πρέπει να το επικοινωνήσουμε και να γίνει πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το δικαίωμά μας στην πραγματική αλληλεγγύη. Και όχι να αγοράζουμε εμείς όπλα, και από τον ίδιο πυλώνα και η Τουρκία όπλα αλλά να λέμε μετά γιατί δεν μπορούμε να τους συναγωνιστούμε. Μα, δεν μπορούμε γιατί η χώρα οικονομικά έχει άλλες δυνατότητες. Άρα δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν η πολιτική ατζέντα της πατρίδας μας στη διαδικασία του διαλόγου της άμυνας.
Ευρωστρατός: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βάζει ξεκάθαρα τη γραμμή του ευρωστρατού. Στη Λευκή Βίβλο δεν υπάρχει ευρωστρατός. Μα είναι δυνατόν να έχουν γίνει όλα αυτά που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και δεν αναφέρομαι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στο Σαχέλ με την τρομοκρατία και αντί να έχουμε πυλώνες ασφάλειας, να έχουμε αποχωρήσει από παντού και να περιμένουμε από ποιους την ασφάλεια μας; Να μην υπάρχει κανένα στρατηγικό σχέδιο ευρωστρατού με ηγεσία, μα αυτός είναι ο χαρακτήρας του ευρωπαϊκού πατριωτισμού. Ο καθένας έχει εθνική συνείδηση. Ο ευρωπαϊκός πατριωτισμός θα είναι η κατανόηση ότι έχουμε κοινούς φόβους, κοινά συμφέροντα, κοινή ατζέντα ασφάλειας. Αυτά πρέπει να γίνουν πολιτική, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Σας είπα για τα ζητήματα που αφορούν το στρατηγικό σχέδιο των επόμενων δώδεκα ετών.
Δεν υπάρχει προγραμματισμός. Όλα είναι ad hoc. Σας είπαμε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία μαραζώνει. Από τον Φεβρουάριο του 2022 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, υπήρξε τεράστια αύξηση της ζήτησης για πυρομαχικά 155 χιλιοστών κι εμείς το ίδιο έτος κλείσαμε τη γραμμή παραγωγής με εντολή του υπουργού Οικονομικών, χάνοντας έτσι μια τεράστια ευκαιρία τα ΕΑΣ να ανακάμψουν.
Θέλω μια απάντηση σε αυτό. Μια απάντηση στην τριτολογία σας, τι εξυπηρετούσε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών;
Ενώ πρέπει βάσει της Λευκής Βίβλου να αναπληρώσουμε αυτά που έχουμε στείλει στην Ουκρανία.
Σας είπαμε ότι υπάρχουν προγράμματα που έρχονται στη Βουλή και η τύχη τους αγνοείται. Άλλα έχουν ταχεία εξέλιξη χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία. Παραδείγματα λοιπόν, για να απαντήσετε συγκεκριμένα:
Η προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλιοστών για τα άρματα μάχης που είναι βασικό στοιχείο αποτροπής, έχει περάσει από την επιτροπή εξοπλισμών εδώ και πολλούς μήνες χωρίς να υπάρχει πρόοδος. Αντίθετα, άλλα πυρομαχικά όπως τα λεγόμενα «περιφερόμενα» μπήκαν σε άμεση προτεραιότητα. Θέλουμε άμεση απάντηση.
Ο δικός σας νόμος 4782 του 2021, προβλέπει μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό δώδεκα ετών και κυλιόμενο προγραμματισμό τριών ετών. Αυτοί οι προγραμματισμοί δεν έχουν εγκριθεί ακόμα. Αλλά για ποιο σχέδιο μιλάμε; Δικός σας νόμος είναι, σεβαστείτε τον.
Ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων: Για να υπάρχει κατανόηση και συνεχιζόμενος έλεγχος στην πρόοδο όλων των συμβάσεων. Όχι μόνο η έγκριση. Εμείς θέλουμε να υπάρχει διαδικασία ελέγχου σε όλη τη διαδικασία προόδου των συμβάσεων. Αυτό σημαίνει διαφάνεια και αυτό πρέπει να γίνει. Διότι θα έρθουν πολύ μεγάλα οικονομικά πακέτα, θα καταναλώσει πολλά χρήματα και ίδιους πόρους η χώρα, πρέπει να υπάρχουν καθαρές διαδικασίες διαφάνειας.
Σας άκουσα να λέτε για τις αυξήσεις στους ένστολους. Μάλλον απευθύνεστε στους υπουργούς σας, που συναγωνίζονται ποιος είναι ο πιο φιλολαϊκός. Δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι είναι η ρήτρα, νομίζουν ότι είναι κανένα «λεφτόδεντρο» και πάνε να καρπωθούν πολιτικά τις εξαγγελίες.
Και λέτε υπομονή, όλα στην ώρα τους. Ποια είναι η ώρα τους, προεκλογικά; Έτσι πάτε; Οι άνθρωποι σε ομηρία εξαγγελιών, φιλολογιών, παρεμβάσεων των υπουργών σας αλλά προεκλογικά; Ωραία πολιτική.
Και για τον κ. Τσάφο αλλά και για άλλο υπουργό σας, υπάρχουν θέματα. Τα είπαμε, δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο. Και δεν μιλώ μόνο για τον κ. Τσάφο. Εδώ υπάρχει υπουργός σας που έχει μιλήσει ξεκάθαρα για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Δεν τον άκουσα να πει μια συγγνώμη. Για φανταστείτε να ήταν υπουργός άλλης κυβέρνησης τι θα κάνατε εσείς, στο Σύνταγμα θα τους κυνηγούσατε, θα τους είχαν λιώσει τα media. Κι έχουν κάνει τέτοιες ακραίες δηλώσεις εις βάρος της πατρίδας μας αλλά δεν τρέχει κάστανο.
Επίσης, είπα προηγουμένως στην πρωτολογία μου για τα ΕΛΚΑΚ. Είναι πολύ κρίσιμο, πρέπει να επενδύσουμε σε startups για εθνική παραγωγή, όπως έκαναν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Για να υπάρχει συντονισμός στη δημόσια και την ιδιωτική παραγωγή, την έρευνα και την ανάπτυξη.
Διότι εμείς είμαστε πολύ πίσω. Υπερτριπλάσιο ποσοστό στον μέσο όρο της Ευρώπης, 0,07 – 0,02 η Ελλάδα. Άρα τι πετύχατε; Τρεις φορές κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης, ποια λοιπόν είναι η επιτυχία; Χρειάζεται μια άλλη πολιτική.
Η «Λευκή Βίβλος» θέλει πολύ μεγάλες αλλαγές. Κι επειδή το κουστούμι θα είναι στενό, πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες, ο καθένας από το δικό του πολιτικό μετερίζι για να βελτιωθεί αυτό το κείμενο. Διότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία και δυστυχώς επώδυνοι συμβιβασμοί, μειώνουν τις δυνατότητες που μπορούν να έχει η Ελλάδα και άλλα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Είναι πολύ κρίσιμο ο καθένας, απ’ όποια πολιτική ομάδα κι αν είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να καταλάβει ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές, αν τώρα σχεδιάσουμε σωστά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας και τη δική μας στρατηγική μέσα σε αυτά, οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν λιγότερες δαπάνες και θα έχουν καλύτερη άμυνα και ασφάλεια απ’ ότι οι προηγούμενες γενιές. Κι αυτό αφορά όλα τα κόμματα, είναι ένα μείζον εθνικό ζήτημα.
Ωραίοι είναι οι «συνδικαλισμοί» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι δεν ψηφίζουμε γιατί δεν το λέει καθαρά, ενώ το έλεγε. Αλλά τι καταφέρατε; Ήρθε κάτι τρισχειρότερο μετά. Διότι αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αν υπάρξει μια συμμαχία λογικής με τα κόμματα που θέλουν να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα –και στα οικονομικά και στα θέματα ασφάλειας και στα θέματα αλληλεγγύης- θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό. Δυστυχώς κι εδώ είμαστε πάρα πολύ πίσω και το ξέρουμε όλοι μας. Χιλιάδες οικογένειες είναι σε ομηρία, χιλιάδες παιδιά περιμένουν συμπερίληψη, καλύτερη αντιμετώπιση, εργασιακή προοπτική. Και πραγματικά το λέω αυτό από την ψυχή μου: ό,τι χειρότερο έχω συναντήσει είναι να βλέπω γονείς σαράντα ετών να λένε τι θα γίνουν τα παιδιά μας, αν φύγουμε απ’ τη ζωή. Φανταστείτε έναν άνθρωπο σαράντα ετών να σκέφτεται το τέλος της ζωής του και τι θα κάνουν τα παιδιά του. Για αυτό πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
Σας ευχαριστώ