Προειδοποίηση για τη «συντέλεια του κόσμου» αναμένεται να στείλει προς τη Δύση ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δευτέρα, κατά τους εορτασμούς της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, θα προειδοποιήσει τη Δύση για τη «συντέλεια του κόσμου».
Ο Πούτιν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βαθιά απομόνωση που του έχει επιβάλει η Δύση από τότε που έδωσε εντολή για την εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της, θα μιλήσει στην Κόκκινη Πλατεία πριν αρχίσει η παρέλαση του στρατού, των αρμάτων μάχης, των ρουκετών και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Και το «ιπτάμενο Κρεμλίνο» στην παρέλαση του Πούτιν
Πάνω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου θα πετάξουν τα υπερηχητικά μαχητικά, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και για πρώτη φορά από το 2010 το αεροσκάφος τύπου Il-80, το οποίο προορίζεται να μεταφέρει την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το αεροσκάφος Il-80 είναι σχεδιασμένο να μετατραπεί σε κέντρο διοίκησης για τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι εξοπλισμένο με πλήθος τεχνολογιών, αλλά οι ειδικές λεπτομέρειες εξακολουθούν να είναι κρατικά μυστικά της Ρωσίας.
Το Κρεμλίνο συνεχίζει να μιλά για «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας»
Ο 69χρονος ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επανειλημμένα συσχετίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση όταν ο ναζιστής Αδόλφος Χίτλερ επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση το 1941.
«Η προσπάθεια να κατευνασθεί ο επιτιθέμενος την παραμονή του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος, που κόστισε ακριβά στο λαό μας», δήλωσε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκάλεσε.
«Δεν θα κάνουμε ένα τέτοιο λάθος για δεύτερη φορά, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα».
Ο Πούτιν παρουσιάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια μάχη για να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους που ζουν εκεί από τις διώξεις των ναζί και να τους προφυλάξει από αυτό που ο ίδιος ορίζει ως αμερικανική απειλή για τη Ρωσία, που προέρχεται από την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Η Ουκρανία και η Δύση χαρακτηρίζουν «ανοησίες» τους ισχυρισμούς περί ναζισμού και λένε πως ο Πούτιν διεξάγει έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο.
Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27.000.000 ανθρώπους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, περισσοτέρους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Πούτιν καταφέρεται τα τελευταία χρόνια εναντίον της Δύσης, καθώς η Μόσχα θεωρεί ότι η Δύση προσπαθεί να αναθεωρήσει την ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για να υποβαθμίσει τη σοβιετική νίκη.
Εκτός από την ήττα που υπέστη ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης το 1812, η ήττα της ναζιστικής Γερμανίας είναι ο πιο σεβαστός στρατιωτικός θρίαμβος των Ρώσων, αν και οι δύο καταστροφικές εισβολές που έγιναν από τη Δύση, έκαναν τη Ρωσία να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη όσον αφορά στα σύνορά της.
Η σκιά της Ουκρανίας στην παρέλαση της Ρωσίας για την 9η Μαΐου
Ο πόλεμος της Ουκρανίας θα επισκιάσει σε μεγάλο βαθμό την Ημέρα της Νίκης.
Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή έχει ως συνέπεια χιλιάδες άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περίπου 10.000.000 Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Επίσης, έχει οδηγήσει τη Ρωσία στην μέγγενη των σκληρών κυρώσεων της Δύσης και έχει ενισχύσει τους φόβους για μια ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο.
Η εισβολή στην Ουκρανία έδειξε την αδυναμία του στρατού του Πούτιν
Αν και οι 11.000 στρατιωτικοί που θα παρελάσουν στην Κόκκινη Πλατεία μαζί με 131 είδη όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιάσουν ένα μεγάλο θέαμα, η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει καταδείξει την αδυναμία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρά την προσπάθεια του Πούτιν κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς θητείας του να ανακόψει την αποδυνάμωσή τους μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το Κρεμλίνο δεν πέτυχε μια γρήγορη νίκη στην Ουκρανία και η ρωσική οικονομία -που πιέζεται σκληρά από τις κυρώσεις- βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη συρρίκνωση από τα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Δεν θα παραστούν ξένοι ηγέτες στην παρέλαση της Ρωσίας
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος, λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν, είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου προσκεκλημένος του προέδρου Πούτιν. Εφέτος ξένοι ηγέτες δεν έχουν προσκληθεί, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ενισχύσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία και ο Πούτιν καλείται από κάποιους Ρώσους στρατιωτικούς να εξαπολύσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός στην Ουκρανία, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις. Η Μόσχα έχει διαμηνύσει στη Δύση ότι θεωρεί τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία ως νόμιμους στόχους.
Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο Πούτιν την 9η Μαΐου
Στη Μόσχα και τις δυτικές πρωτεύουσες κυκλοφορούν φήμες που λένε ότι ο Πούτιν ετοιμάζεται να κάνει μια σύντομη ανακοίνωση ειδικά για την Ουκρανία, ίσως μια ρητή κήρυξη πολέμου ή ακόμη και να κηρύξει γενική επιστράτευση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις εικασίες αυτές την Τετάρτη, κάνοντας λόγο για «ανοησίες».
Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε, όταν ρωτήθηκε για το τι θα πει στην ομιλία του ο Πούτιν, την οποία θα απευθύνει από το βήμα της Κόκκινης Πλατείας που θα βρίσκεται μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν.
Πέρυσι ο Πούτιν στην ομιλία του καταφέρθηκε κατά της επιλεκτικότητας της Δύσης και κατά των τάσεων της ανόδου του νεοναζισμού και της ρωσοφοβίας, στις οποίες επανέρχεται ξανά και ξανά όταν αναφέρεται στο θέμα της Ουκρανίας.
Γερμανία: Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ' όψιν, εκτιμά η ΥΠΕΞ Μπέρμποκ
Την ίδια ημέρα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε πως οι απειλές του Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ' όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου».
Η Αναλένα Μπέρμποκ αναφέρθηκε στην ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο πυρηνικής σύγκρουσης.
«Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση» δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ σε συνέντευξή της στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο, και εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των πολιτών «μιας χώρας η οποία μπόρεσε για τόσο καιρό να ζήσει ειρηνικά».
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη».
Ζελένσκι: Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη με τα πυρηνικά όπλα της
Την ίδια περίπου ώρα βγήκαν στη δημοσιότητα δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που μίλησε στο think tank Chatham House, κάνοντας λόγο για «πυρηνικό εκβιασμό» εκ μέρους της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, μιλώντας για αποτρόπαιες πράξεις τρομοκρατίας και για ιδιαίτερα βάναυση μεταχείριση από τις ρωσικές δυνάμεις, που «βασανίζουν μέχρι θανάτου» τους ανθρώπους της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου στη χώρα του, εξαιτίας του «πυρηνικού εκβιασμού».
«Η Ρωσία μιλά ανοιχτά για πυρηνικά όπλα. Για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι ρωσικοί πύραυλοι να φτάσουν στις ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό το κάνουν επειδή έχουν το αίσθημα της ατιμωρησίας. Η Ρωσία εκβιάζει την Ευρώπη μέσω απειλών» είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα στη δεξαμενή σκέψης του βρετανικού Chatham House.
«Αυτή είναι η 72η ημέρα πολέμου και δεν μπορούμε να δούμε το τέλος του ακόμα και δεν μπορούμε να διακρίνουμε καμία προθυμία της ρωσικής πλευράς να τον τερματίσει», πρόσθεσε.
«Η Ρωσία θα μείνει για πάντα στη νότια Ουκρανία», λέει συνεργάτης του Πούτιν
Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία.
Ο Αντρέι Τουρτσάκ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους από τον Μάρτιο.
«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό» δήλωσε ο Τουρτσάκ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν. Θα ζήσουμε μαζί, θα αναπτύξουμε αυτή την πλούσια περιοχή, την πλούσια ιστορική της κληρονομιά, τους ανθρώπους της που ζουν εδώ», είπε ο Τουρτσάκ.