Ανήσυχος για τις δευτερογενείς επιπτώσεις που μπορεί να ακολουθήσουν την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, εμφανίστηκε στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «η επίδραση αυτή είναι περιορισμένη για τη χώρα μας», γιατί οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική είναι κάτω του 5%, ποσοστό που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ και αφορούν ελαιόλαδο, ελιές, τσιμέντο και πετρελαιοειδή.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, προειδοποίησε ότι οι δασμοί μπορεί να προκαλέσουν διεθνή αβεβαιότητα, με συνέπειες στις επενδύσεις. Δεύτερον, όπως σημείωσε «το ενδεχόμενο να υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γερμανία, αυτονόητα θα επηρεάσει και εμάς».
Ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στη συζήτηση για τους δασμούς
Ο κ. Πιερρακάκης φάνηκε προβληματισμένος για το ποια θα είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στη συζήτηση για τους δασμούς. Όπως σημείωσε, «οι ευρωπαϊκοί δασμοί εκ των πραγμάτων μας επηρεάζουν. Μια πρώτη δέσμη δασμών 21,2 δις ευρώ ανακοινώθηκαν χθες για το 6,5% των συνολικών εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων - σταθμισμένη αντίδραση που είχε ουσιαστικά προεξοφληθεί».
«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί στο πώς ζητούμε την αξιοποίηση αυτού του εργαλείου γιατί είναι έξω από το ευρωπαϊκό dna. Θέλουμε μια λύση win win με τις ΗΠΑ» υπογράμμισε, ενώ σχολίασε «πως ιδανικά θα πρέπει να είμαστε σε περιβάλλον μηδενικών δασμών ΕΕ - ΗΠΑ. Πρέπει να χτίζεις δεσμούς, παρά να βάζεις δασμούς, αυτή είναι η αρχή μας».
Όσον αφορά στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, ενημέρωσε πως «συντασσόμαστε θεσμικά και πολιτικά με τις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων», τονίζοντας την ανάγκη «να αθροίσουμε και να πολλαπλασιάσουμε δυνάμεις». Ειδικότερα για τις ελληνικές εξαγωγές ανέφερε πώς «θα πρέπει να στοχεύσουμε πιο συστηματικά την αγορά της Ινδία και της Μ. Ανατολής».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του για τις τεκτονικές αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο, υπογράμμισε πώς για να μπορέσουμε να έχουμε «πιο δυνατή φωνή στην Ευρώπη», η χώρα μας πρέπει να επιμείνει στη δημοσιονομική σταθερότητα και να τολμήσει μεταρρυθμίσεις, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια που «στο τέλος της πενταετίας θα αποδώσουν 0,7% στο ΑΕΠ ετησίως».