Κατασκεύασε το πιο ιδιόμορφο πλοιάριο, ένα τεράστιο βαρέλι, μέσα στο οποίο ταξίδεψε 2.800 μίλια και πέρασε τον Ατλαντικό Ωκεανό σε 122 ημέρες.
Ο Ζαν Ζακ Σαβάν, πρώην αλεξιπτωτιστής, αναχώρησε από το Ελ Χιέρο στα ισπανικά Κανάρια νησιά τον περασμένο Δεκέμβριο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, θα ολοκλήρωνε το ταξίδι του καλύπτοντας μία απόσταση 2.800 μιλίων μέχρι την Καραΐβική σε τρεις μήνες. Τελικά του χρειάστηκε κάτι τις παραπάνω καθώς το βαρέλι κινούνταν με τα... γούστα του καιρού.
Εφτασε την Πέμπτη στη Μαρτινίκα, σχεδόν μετά από τέσσερις μήνες. Ο 72χρονος Γάλλος έφτασε στις 27 Απριλίου. Το ιδιότυπο homemade «σκάφος» - βαρέλι είναι εφοδιασμένο με κουζίνα και ένα στρώμα με ιμάντες, το οποίο τον προστάτευσε από τραυματισμούς όταν το «βαρέλι» παραδιδόταν στο έλεος των κυμάτων του ωκεανού.
Παρακάτω, το γαλλικό πρακτορείο έδωσε τον χάρτη με το ταξίδι του Γάλλου πρώην αλεξιπτωτιστή μέσα στο βαρέλι.
Στην πραγματικότητα, ο Σαβάν έφτασε με το βαρέλι του στο ολλανδικό νησάκι του Αγίου Ευσταθίου και από εκεί ρυμουλκήθηκε στη Μαρτινίκα.
Η ταχύτητα του βαρελιού ήταν 1 με 2 μίλια την ώρα. Ο 72χρονος θαλασσοπόρος υποστήριζε πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του θα μελετήσει τα ρεύματα του ωκεανού.
Η «κάψουλα - βαρέλι» έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια χορηγών και καμπάνιας crowdfunding όπου και συγκέντρωσε 60.000 ευρώ, ποσό ικανό για να πραγματοποιήσει την αποστολή του. Ηθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλου Γάλλου από το 1956, που πραγματοποίησε τον ίδιο διάπλου σε φουσκωτό σκάφος.
Τα επόμενα σχέδια του ταξιδιώτη με το βαρέλι
Τι έκανε ο Γάλλος όσο διέμενε στο βαρέλι; «Απαντούσα e-mail το πρωί, κάτι που μου έπαιρνε τρεις ώρες, στη συνέχεια συμπλήρωνα το δελτίο ταξιδίου. Αυτό θα με απασχολούσε όλο το πρωί και στη συνέχεια, ύπνος το απόγευμα» είπε ο ίδιος. Ο 72χρονος εξήγησε επίσης πως σε αυτές τις 122 ημέρες μοναξιάς είχε πολύ χρόνο να διαβάσει και να γράψει το βιβλίο του.
Ο Σαβάν σκέφτεται τώρα να επιχειρήσει το ίδιο ταξίδι, αυτή τη φορά διασχίζοντας τον ειρηνικό μέσα στο βαρέλι, ιδέα που δεν βρίσκει και ιδιαίτερα σύμφωνους τους δικούς του ανθρώπους. «Ο Ζαν Ζακ έχει το μυαλό στο κεφάλι του. Γνωρίζει τις δυνατότητες και τα όριά του».