Τα έθιμα της Κυριακής του Πάσχα προστάζουν κρεατοφαγία μερακλίδικη και πληθωρική. Γι αυτό και η καλύτερη η επιλογή, αν δεν πάμε χωριό για σπιτικά σουβλίσματα, είναι οι παραδοσιακές ψησταριές.
Αυτές οι ξεχωριστές ημέρες ταυτίζονται με οικογενειακά τραπέζια και παρεΐστικα γλέντια, γεμάτα λαχταριστές μυρωδιές και υπέροχες γεύσεις. Οι περισσότεροι προτιμούν να φεύγουν για την εξοχή δεν είναι λίγοι όμως και εκείνοι που μένουν έχοντας την ευκαιρία να ευχαριστηθούν τη χαλαρή, σχεδόν άδεια, Αθήνα.
Την Κυριακή του Πάσχα, όπως και να χει, οι σούβλες και οι σχάρες είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές γι αυτό αξίζει να επιλέξετε εγγυημένες περιπτώσεις. Αν είστε μεγάλη παρέα, φροντίστε να έχετε κάνει κράτηση ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε με αναμονές και καθυστερήσεις.
Το Βιετνάμ
Αυτή η ψησταριά είναι αφιερωμένη στα 80s και στα 90s υπό όλες τις έννοιες. Το όνομά της είναι εμπνευσμένο από την ταινία «Όλα είναι δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη και το design της είναι βγαλμένο κατευθείαν από ελληνική βιντεοκασέτα. Σε ό,τι αφορά το φαγητό τα μυστικά είναι δύο: πρώτης ποιότητας κρέατα και σωστό ψήσιμο. Εννοείται ότι λόγω των ημερών την τιμητική τους θα έχουν το λαχταριστό σουβλιστό αρνί, το φοβερό κοκορέτσι και το περιποιημένο κοντοσούβλι. Εδώ όμως υπάρχουν και κάποιες άλλες σταθερές αξίες που έχει νόημα να δοκιμάσετε: τρυφερές και ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος, νόστιμες χοιρινές, πρόβεια λουκάνικα και μπιφτέκια προβατίνας. Χειροποίητο τυροπιτάρι, ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες και πληθωρική χωριάτικη δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι, ειδικά την Κυριακή του Πάσχα.
Αγίου Κωνσταντίνου 18, Μεταμόρφωση

Τα Βλάχικα
Η χασαποταβέρνα που έδωσε το όνομά της σε μια ολόκληρη περιοχή γεμάτη κρεατοφαγικά στέκια είναι ο απόλυτος προορισμός για την Κυριακή του Πάσχα. Φιλόξενη ατμόσφαιρα με ρετρό στοιχεία, αδιαπραγμάτευτη ποιότητα στα κρέατα και ψησίματα πανεπιστημιακού επιπέδου συνθέτουν την τέλεια επιλογή. Εδώ όλα είναι απλά και αυθεντικά γι αυτό και Τα Βλάχικα συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους ακάθεκτα για 40 και πλέον χρόνια. Μέχρι και φουστανελοφόρους έχει ακόμα στην είσοδο.
Λεωφ. Ευελπίδων Πρεβέζης, Βάρη
Το Τρίγωνο
Οι επιλογές στα κρεατικά είναι τόσες πολλές και οι μερίδες τόσο μεγάλες που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλήξει στο τι θέλει να δοκιμάσει και κυρίως στο πόσο αντέχει να φάει. Γι αυτό και είναι καλύτερα να πάτε με μεγάλη παρέα ώστε να απολαύσετε με άνεση όλα τα κλασικά πασχαλινά ψητά αλλά και άλλα νόστιμα όπως το φουλ ζουμερό μπιφτέκι τους. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το αρνίσιο κοντοσούβλι και συνοδέψτε ό,τι πάρετε με την άπαιχτη τυροκαυτερή τους, τις πατάτες που κόβονται ροδέλες και τα τραγανά στικ κολοκυθιού.
Αθηνών 36, Καλύβια
Πιπινιός
Η σούβλα θέλει τέχνη και στον Πιπινιό της Σταμάτας τη συγκεκριμένη τέχνη την κατέχουν πολύ καλά. Σε αυτή την οικογενειακή ταβέρνα οι σούβλες δε σταματάνε να γυρνάνε όλο το χρόνο ενώ οι γάστρες και οι σχάρες δουλεύουν επίσης στο φουλ. Αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, κεφαλάκια και όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά φτιάχνονται επιτόπου με υλικά εκλεκτά και φροντίδα περισσή. Εκτός από τα all time classic πιθανώς να βρείτε και την περίφημη σουβλιστή προβατίνα του που όμοια της δε υπάρχει σε ολόκληρη την Αττική. Καλού κακού ρωτήσετε όταν πάρετε για τραπέζι, είναι εμπειρία να τη δοκιμάσετε.
Πέππα 1, Σταμάτα
Άγιος Μερκούριος
Δεν υπάρχει Αθηναίος κρεατοφάγος που να μην ξέρει τον Άγιο Μερκούριο, ένα μαγαζί-ορισμό της χασαποταβέρνας που για πολλούς σερβίρει τα καλύτερα παϊδάκια γάλακτος ολόκληρης της Αττικής. Η τοποθεσία του είναι ιδανική για την ημέρα του Πάσχα καθώς βρίσκεται στο Τατόι σε ένα ύψωμα μέσα στο πράσινο. Μπαίνοντας νιώθεις σαν να ήρθες στο σπίτι σου στο χωριό αφού είναι γεμάτο πέτρα και ξύλο ενώ στη μέση έχει ένα μεγάλο τζάκι. Η βεράντα του βλέπει όλο το βουνό (Πάρνηθα) και είναι τέλεια τα τραπέζια εκεί όταν έχει καλό καιρό. Τι τρώμε όμως στον Άγιο Μερκούριο; Αρνάκι λουκούμι, κοκορέτσι ψημένο περίφημα και παϊδάκια όνειρο. Επίσης, χοιρινό κότσι γάστρας που λιώνει στο στόμα, τρυφερά φιλέτα κοτόπουλου και φίνα αρνάδα (φιλέτο από αρνίσιο μπούτι). Πλάι τους πατάτες, μελιτζάνες και κολοκυθάκια τηγανισμένα στην εντέλεια, χειροποίητη τυρόπιτα με μπόλικη φέτα, τυροκαυτερή, τζατζίκι κ.ο.κ.
Α΄ Φυλάκιο Πυροσβεστικής, Βαρυμπόμπη
Μαγγίνας
Το κοκορέτσι του είναι αριστούργημα το ίδιο και το σουβλιστό αρνάκι. Για όσους βέβαια δεν τα πάνε και πολύ καλά με τα αμνοερίφια, ή αγαπούν την ποικιλία, σουβλίζει και γουρουνάκι γάλακτος που είναι πεντανόστιμο. Τραγανά απ’ έξω και ζουμερά μέσα, όλα είναι νοστιμότατα. Από σχάρες, οι μπριζόλες, τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα ξεχωρίζουν για τη φρεσκάδα και την ωραία γεύση τους. Χρήσιμο tip: αν έχει καλό καιρό ζητήστε να σας βάλουν στα έξω τραπέζια, μέσα στα δέντρα είναι υπέροχα.
Πλ. Εθ. Αντιστάσεως, Μελίσσια

Ο Σπανός
Στα Κάτω Πατήσια, δίπλα στα ΚΤΕΛ, υπάρχει μια ταβέρνα στην οποία είναι κάθε μέρα Πάσχα. Οι σούβλες είναι φορτωμένες με τα καλύτερα κρέατα και γυρνάνε αδιάκοπα πάνω στα αναμμένα κάρβουνα, πάντα υπό την αυστηρή εποπτεία του έμπειρου ψήστη. Το κοκορέτσι τους είναι ξακουστό, το ίδιο και το κοντοσούβλι, όσο για τα λεπτοκομένα παϊδάκια οι φανατικοί έρχονται από όλη την Αθήνα μόνο και μόνο για να τα απολαύσουν. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αρωματικούς κολοκυθοκεφτέδες και χειροποίητες πίτες. Προτιμήστε να καθίσετε στην ατμοσφαιρική του αυλή που είναι αρκετά ήσυχη παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια τόσο κεντρική περιοχή.
Αριστείδου Οικονόμου 12, Κάτω Πατήσια
Τσομπανάκος
Αυτή η ταβέρνα μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής ως εκ τούτου έχει ψήσει και σερβίρει πολλούς τόνους από τα διάσημα παϊδάκια της που είναι λεπτά, ροδοψημένα και ζουμερά. Το αντικέ σκηνικό παραπέμπει σε άλλη εποχή και μοιάζει και λίγο με μουσείο. Γενικά ο Τσομπανάκος είναι ό,τι πρέπει για την Κυριακή του Πάσχα λόγω του νοσταλγικού χαρακτήρα του αλλά και της καλής κουζίνας του. Πέρα από τις απαραίτητες πατάτες και την εξίσου απαραίτητη σαλάτα ανοίξτε την όρεξή σας και συνοδέψτε τα ψητά της αρεσκείας σας με χειροποίητα ντολμαδάκια και σπιτική χορτόπιτα.
Ανακρέοντος 2, Καισαριανή
Το στέκι του Ζήση
Παϊδάκια γάλακτος και κοκορέτσι σχεδόν πλάι στη θάλασσα. Μπορεί να μην ακούγεται το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο αλλά και η κρεατοφαγία θέλει και λίγο την ανατροπή της για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Εδώ η μαεστρία φαίνεται από το σωστό τύλιγμα στο κοκορέτσι, το άψογο πέρασμα στο κοντοσούβλι και το κόψιμο-αλφάδι στα παϊδάκια. Το αρνί και το κατσίκι τυλίγονται σε λαδόκολλα για να κρατάνε την υγρασία τους και να σιγοψήνονται καλά μέχρι μέσα χωρίς να καίγονται εξωτερικά. Προσθεστε στην παραγγελία σας και σαγανάκι, τυροπιτάκια, χόρτα και ψωμί ψημένο με λαδορίγανη, κι έτοιμο το τραπέζι της Λαμπρής.
Ίδης 8, Πειραιάς
Ο Βασίλης
Οικογενειακή ταβέρνα όνομα και πράγμα, είναι το ιδανικό μέρος για γιορτές και ιδιαίτερες περιπτώσεις. Στις ευρύχωρες σάλες του όλοι οι καλοί χωράνε και μαζί με όλους τους καλούς χωράνε και όλα τα εξαιρετικά φαγητά του. Τα best seller είναι τα παϊδάκια και το κοκορέτσι το οποίο φτιάχνει όλο τον χρόνο. Τα αφράτα μπιφτέκια του είναι επίσης άξια δοκιμής. Κατά τα λοιπά, φρέσκες πλούσιες σαλάτες, τηγανητά λαχανικά κάθε λογής και αλοιφές παντός τύπου, όλες χειροποίητες. Το σέρβις γρήγορο και αποτελεσματικό, καλά εκπαιδευμένο στις μέρες αιχμής.
Κολοκοτρώνη 160, Κορυδαλλός