Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο για να συζητήσουν πώς θα καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή στην περιοχή.
Η 7η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (PA-UfM), που θα συγκεντρώσει ευρωβουλευτές και κοινοβουλευτικούς εκρποσώπους από τα 42 κράτη μέλη της UfM, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου με βασική συζήτηση την «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου».
Οι συμμετέχοντες θα συγκεντρωθούν, τόσο δια ζώσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και διαδικτυακά, για να κάνουν απολογισμό σχετικά με μερικές από τις πιο πιεστικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Θα προχωρήσουν επίσης σε κοινή δήλωση.
Ολομέλεια το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου
Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, η 16η σύνοδος ολομέλειας του PA-UfM θα ξεκινήσει με εναρκτήρια σχόλια από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας H.E. Ο Αϊμάν Αλ-Σαφάντι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ και η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, περιλαμβάνονται στους ομιλητές.
Η σύνοδος ολομέλειας, η οποία συγκεντρώνει ευρωβουλευτές και βουλευτές από τις χώρες της UfM, θα συζητήσει μερικές από τις κύριες γεωπολιτικές προκλήσεις που επηρεάζουν την περιοχή της Μεσογείου. Στη συνέχεια, η ολομέλεια της Συνέλευσης θα εγκρίνει τις συστάσεις που έχουν συνταχθεί από τις πέντε θεματικές επιτροπές του PA-UfM. Επιπλέον, η σύνοδος της ολομέλειας θα σηματοδοτήσει την παράδοση της εκ περιτροπής Προεδρίας του PA-UfM του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Μαροκινό Κοινοβούλιο.
Εργαλείο διαλόγου ΕΕ και χωρών της Μεσογείου
H Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο αποτελεί την κοινοβουλευτική διάσταση της Ένωσης για τη Μεσόγειο (μετεξέλιξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης) και έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η Συνέλευση συμβάλλει στην ενίσχυση του έργου της Ένωσης για τη Μεσόγειο, προωθώντας το διάλογο ανάμεσα σε βουλευτές των χωρών της Μεσογείου και της Ε.Ε., υιοθετώντας θέσεις, εγκρίνοντας ψηφίσματα, υποβάλλοντας προτάσεις προς την υπουργική διάσκεψη, ή εκδίδοντας γνωμοδοτήσεις.
Από το 2004, οπότε συστάθηκε η Συνέλευση στην Αθήνα, μέχρι το 2008 το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπήρξε μέλος του τετραμελούς ιδρυτικού Προεδρείου.
Ο συντονισμός των εργασιών της Συνέλευσης γίνεται από το Προεδρείο, που αποτελείται από 4 χώρες για μια τετραετία (δυο θέσεις καταλαμβάνουν οι νότιοι εταίροι, μια θέση καταλαμβάνει χώρα-μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μια μόνιμη θέση καταλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει με 4μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.