Η Μάργκαρετ Θάτσερ χαρακτήριζε νέο «Πολίτμπιρο» την Κομισιόν -Οι ενστάσεις της Σιδηράς Κυρίας που εξηγούν πώς οδηγηθήκαμε στο Brexit - iefimerida.gr

Η Μάργκαρετ Θάτσερ χαρακτήριζε νέο «Πολίτμπιρο» την Κομισιόν -Οι ενστάσεις της Σιδηράς Κυρίας που εξηγούν πώς οδηγηθήκαμε στο Brexit

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ / Φωτογραφία: AP Photos

Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν σφοδρή πολέμιος της ευρωπαϊκής κοινής νομισματικής ένωσης, ενώ χαρακτήριζε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα νέο Πολίτμπιρο που απαιτούσε από τη Βρετανία την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Σημειώσεις που χρονολογούνται από το 1990 εμφανίζουν τη Σιδηρά Κυρία να περιγράφει την κοινή νομισματική πολιτική της Ευρώπης ως μια «ξαφνική ζαλάδα». Οι εκτιμήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ για την πορεία της ΕΕ έδειχναν από τότε την αποστασιοποιημένη θέση που τηρούσαν αρκετοί πολιτικοί -ιδιαίτερα στο Συντηρητικό κόμμα – της Βρετανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ / Φωτογραφία: AP photos
Πορτρέτο της Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η μακροβιότερη πρωθυπουργός της Βρετανίας τον 20ο αιώνα, διαφωνούσε έντονα με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον ρόλο της οποίας έβλεπε μόνο ως διεκπεραιωτικό όργανο που δεν θα μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες. Οι απόψεις της εντός του Συντηρητικού κόμματος απηχούν ίσως και τους λόγους που η Ευρώπη οδηγήθηκε στο διαζύγιο με τη Βρετανία 26 χρόνια αργότερα.

Οι σημειώσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ έρχονται στο φως 30 χρόνια μετά

Άλλωστε, οι σημειώσεις της Θάτσερ έρχονται στο φως λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίτευξη συμφωνίας Βρυξελλών και Λονδίνου που βάζει οριστικό τέλος στη σύνδεση της Βρετανίας με την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Ζακ Ντελόρ, πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπετίνο Κράξι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, η Βρετανή πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιασουχίρο Νακασόνε και ο Καναδός πρωθυπουργός Μπράιαν Μαλρόνεϊ.
Από δεξιά: Ο Ζακ Ντελόρ, πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπετίνο Κράξι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, η Βρετανή πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιασουχίρο Νακασόνε και ο Καναδός πρωθυπουργός Μπράιαν Μαλρόνεϊ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ηγέτης των Τόρις θεωρούσε πως οιαδήποτε παραχώρηση φορολογικών εξουσιών στην Ευρώπη, θα ήταν σαν να εξχωρείται εθνική κυριαρχία στην Ευρώπη. Οι σημειώσεις της Θάτσερ προς τον τότε Ιρλανδό ομολόγό της, Τσαρλς Χοχί, δημοσιεύονται τώρα, αφού έχει παρέλθει το απόρρητο 30 ετών για τα εν λόγω έγγραφα.

Η «ζαλάδα» του Ντελόρ και οι διαφωνίες που οδήγησαν στην παραίτηση Θάτσερ

Όπως σημειώνει άλλωστε το BBC, είναι οι διαφωνίες αυτές για τα ευρωπαϊκά θέματα που οδήγησαν στην παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο την ίδια χρονιά. «Για να μιλά για κοινό νόμισμα, ο Ντελόρ θα πρέπει να είχε κάποια ξαφνική ζαλάδα» φέρεται να σημειώνει στα εν λόγω αρχεία η Μάργκαρετ Θάτσερ, τονίζοντας πως η Βρετανία «δεν θα έχει ποτέ κοινό νόμισμα» με τις άλλες χώρες (το οποίο και συνέβη).

Ο Ζακ Ντελόρ δέχεται συγχαρητήρια από την Μάργκαρετ Θάτσερ για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Κομισιόν / Φωτογραφία: AP Photos
Ο Ζακ Ντελόρ δέχεται συγχαρητήρια από την Μάργκαρετ Θάτσερ για την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Κομισιόν / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Ντελόρ υπηρετούσε εκείνη την περίοδο ως πρόεδρος της Κομισιόν και από πολλούς θεωρείται ο «πατέρας» του ευρώ. Ωστόσο, για την Μάργκαρετ Θάτερ ήταν «απλά διορισμένος» στη θέση αυτή. Για την Βρετανίδα ηγέτη, η Κομισιόν θα έπρεπε απλά να υπακούει στις αποφάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών της Ένωσης.

«Oi μέρες των διορισμένων Επιτρόπων πρέπει να είναι μετρημένες» έλεγε και πρόσθετε: «Οφείλουμε να δώσουμε εξουσία στο Συμβούλιο των Υπουργών». Για εκείνη ήταν αδιανόητο να εκχωρηθούν αρμοδιότητες σε μια μη εκλεγμένη γραφειοκρατία».

Η Θάτσερ συνέκρινε την Κομισιόν με το Πολίτμπιρο

Διαβάζοντας περισσότερα για τις σημειώσεις της Θάτσερ, όπως τις αναδημοσιεύει η βρετανική express, διαπιστώνουμε πως η Σιδηρά Κυρία δήλωνε «απηυδησμένη» με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιχειρούσε, σύμφωνα με την ίδια, να «δέσει» τη Βρετανία με «γραφειοκρατικούς κανονισμούς».

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της τότε ΕΟΚ, δεξιά διακρίνεται και η Μάργκαρετ Θάτσερ, η μόνη γυναίκα ηγέτης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης
Οι αρχηγοί των κρατών μελών της τότε ΕΟΚ, δεξιά διακρίνεται και η Μάργκαρετ Θάτσερ, η μόνη γυναίκα ηγέτης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης / Φωτογραφία: AP Photos
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν μάλιστα η περίοδος που το ανατολικό μπλοκ της Ευρώπης κατέρρεε, με τα νέα κράτη να επιστρέφουν σε δημοκρατικά καθεστώτα ελεύθερης αγοράς, γεγονός που σχολίαζε δηκτικά η Μάργκαρετ Θάτσερ: «Προσπαθούμε να πείσουμε την ανατολική Ευρώπη να αποδεχτεί τα δημοκρατικά ιδεώδη και εδώ αναδημιοργούμε το δικό μας πολίτμπιρο».

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, γνωστό ως Πολίτμπιρο υπήρξε το ανώτατο πολιτικό σώμα διαμόρφωσης και άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής του ΚΚ στη Σοβιετική Ένωση. Μεταξύ των ετών 1952 και 1966 είχε αντικατασταθεί από το ευρύτερης σύνθεσης όργανο με την ονομασία Πρεζίντιουμ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ