Η πανδημία και η καραντίνα δεν έχουν παραλύσει τα αντανακλαστικά του Εθνικού Θεάτρου. Το αντίθετο, η έννοια της προσφοράς εντείνεται με κάθε τρόπο: δημιουργία ολοκαίνουριων οnline θεατρικών δράσων αλλά και αιμοδοσία για το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
Καθημερινή επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Πολιτισμού, brainstorming με τους συνεργάτες και ακρόαση των επειγόντων αιτημάτων της κοινωνίας μέσα στην κρίση του κορωνοϊού: αυτή είναι η νέα πραγματικότητα του Εθνικού Θεάτρου. Στις 24 Μαρτίου το απόγευμα στο ισόγειο του θεάτρου REX, Eθνικό Θέατρο διοργανώνουν αιμοδοσία για τις επείγουσες ανάγκες του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Το σύνθημα είναι παράδοξο μέσα στους καιρούς που ζούμε, αλλά απολύτως αληθινό «Το Εθνικό Θέατρο είναι ανοιχτό!».
Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρα από την αξιοποίηση του ψηφιακού αρχείου που είναι ανοιχτό για το κοινό και την επίλυση ζητημάτων που έχουν σχέση κυρίως με δικαιώματα για την οnline μετάδοση βιντεοσκοπημένων παραστάσεων, έστειλε το απόγεμα της Πέμπτης μια νέα επιστολή, αυτή τη φορά σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες που έχουν σχέση μέσω σύμβασης με το Εθνικό. Τι ζητάει; Δημιουργική ψυχολογία και προτάσεις για τη δημιουργία νέου υλικού, ειδικά για διαδικτυακή προβολή. Η έννοια του Εθνικού που νοηματοδοτείται ως υπηρεσία στους πολίτες, σε όλη την επικράτεια, κυρίως μέσα σε αυτές τις πρωτόφαντες συνθήκες κρίσης που ζούμε. Το iefimerida.gr εξασφάλισε την επιστολή του Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ μαθαίνουμε ότι έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους καλλιτέχνες – ήδη κάποιοι καταθέτουν ιδέες.
«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι
Αφ' ενός τηρούμε ως Εθνικό Θέατρο, την αναστολή των οποιωνδήποτε δράσεων σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Και τούτο, για την προφύλαξη της ατομικής υγείας, μα και της υγείας του συνόλου. Αφετέρου δε -και αυτό ας μείνει μεταξύ ημών, των "καλλιτεχνικών ψυχών"- νιώθουμε πως όσο στην παρούσα στιγμή η ΔΡΑΣΗ βλάπτει, άλλο τόσο βλάπτει και η ΑΔΡΑΝΕΙΑ. Και την ψυχολογία μας αλλά και την αίσθηση του προσφέρειν και προσφέρεσθαι.
Γι' αυτό και προχωράμε, ως διεύθυνση, στην εκπόνηση ενός σχεδιασμού ενεργειών που θα μπορούσαν να κρατήσουν ζωντανές και την θεατρική δοσοληψία με ένα απομακρυσμένο κοινό και την δημιουργική μας ψυχολογία!
Έτσι, σας ζητώ να μας καταθέσετε τις προτάσεις σας για μια τέτοια οιονεί σκηνική λειτουργία. (Ενδεικτικά: βιντεάκια είτε από το σπίτι, είτε μαγνητοσκοπημένα με μεμονωμένες προσελεύσεις στο χώρο του θεάτρου, κλπ). Θεωρώ επιβεβλημένο να έχουμε μια τέτοια ανταλλαγή ιδεών/σκέψεων, ώστε οτιδήποτε αποφασίσουμε, να έχει πάντα την συμβουλή, την συμβολή και συμφωνία όλων μας. Περιμένω την άμεση ανταπόκριση σας.
Δημήτρης Λιγνάδης »