Επίσημη θέση στην ανακοίνωση 26 ΜΚΟ, που έκαναν λόγο για ελλιπή σίτιση και καθυστέρηση στην παροχή του οικονομικού βοηθήματος στους αιτούντες άσυλο, πήρε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Από την 1η Οκτωβρίου παρέχονται σε όλους τους αιτούντες άσυλο στις δομές φιλοξενίας στα νησιά και την ενδοχώρα, «τρία γεύματα και πόσιμο νερό, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ειδικές ομάδες (διαβητικούς, βρέφη ανάλογα με την ηλικία τους κλπ)», σημειώνει το υπουργείο.
Επίσης, τονίζει ότι οι αιτούντες άσυλο στις δομές θα λάβουν «κανονικά το προβλεπόμενο χρηματικό βοήθημα τέλος Οκτωβρίου, το οποίο εφεξής θα καταβάλλεται απολογιστικά» και προσθέτει: «Συνεπώς, καμία καθυστέρηση / πρόβλημα δεν υπάρχει σε αυτό».
Σχετικά με τις επισημάνσεις των οργανώσεων ότι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και όσοι έχουν λάβει απορριπτικές αποφάσεις παραμένουν στις δομές γιατί δεν έχουν πού αλλού να πάνε και δεν σιτίζονται, το υπουργείο στην απάντησή του σημειώνει ότι όσοι μετανάστες έχουν λάβει τελεσίδικες αρνητικές αποφάσεις, έχουν υποχρέωση αποχώρησης από τη χώρα και «εναλλακτικά δύνανται με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να οδηγούνται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης», ενώ «για τη διευκόλυνση της αποχώρησής τους από τη χώρα, υπάρχουν ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την FRONTEX, για τα οποία λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση».
Οσο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, σημειώνει ότι «δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και πρέπει να αποχωρήσουν από αυτές» και παράλληλα «έχουν δικαίωμα εργασίας και μπορούν να αιτηθούν επιδόματα που δίδονται για τη στήριξή τους» και «έχουν δικαίωμα πρόσβασης στο πρόγραμμα HELIOS, που υλοποιεί το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΔΟΜ, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Τέλος, καταλήγει αναφέροντας ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα ενεργοποιηθούν επιπλέον προγράμματα ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αίτημα από 26 ΜΚΟ: Να διασφαλιστεί η πρόσβαση αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε φαγητό και οικονομική βοήθεια
Νωρίτερα, 26 μη κυβερνητικές οργανώσεις κάλεσαν την Ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσουν άμεσα την πρόσβαση σε φαγητό των διαμενόντων σε δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, και να αποκαταστήσουν την παροχή του οικονομικού βοηθήματος σε αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες.
Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα παροχής μετρητών σε μορφή προπληρωμένης κάρτας (cash assistance) παραδόθηκε από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην ελληνική κυβέρνηση την 1η Οκτωβρίου 2021, ωστόσο οι οργανώσεις περιγράφουν ότι από τότε περίπου 36.000 άνθρωποι δεν έχουν λάβει την υποστήριξή τους σε μετρητά, «παρά το γεγονός ότι αυτή η μετάβαση σχεδιάστηκε πριν από ένα χρόνο». Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μερίδες φαγητού, ωστόσο οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι είναι «πολύ κακής ποιότητας και συχνά όχι πλήρως μαγειρεμένες».
Πάντως, σε πρόσφατη ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, το υπουργείο Μετανάστευσης διαβεβαίωνε ότι «όλοι οι δικαιούχοι αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα και όλοι θα λάβουν τα χρήματα του Οκτωβρίου στο τέλος του μήνα. Δεν υπάρχουν προβλήματα με τη μετάβαση».
Στην ανακοίνωσή τους οι 26 οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι από την παροχή τροφίμων εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα, όσοι δεν έχουν εγγραφεί ακόμα στο σύστημα υποδοχής και όσοι έχει λάβει απορριπτική απάντηση στο αίτημα ασύλου τους, οι οποίοι ωστόσο συχνά παραμένουν σε καταυλισμούς γιατί δεν ξέρουν πού αλλού να πάνε. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται έγκυες, μονογονεϊκές οικογένειες, παιδιά και χρόνια ασθενείς. Επίσης, σε ορισμένα μέρη, αναφέρουν, δεν παρέχεται καν φαγητό σε όσους τέθηκαν σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι συνολικά το 60% των ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς δεν λαμβάνουν φαγητό στην ηπειρωτική χώρα.
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν -μεταξύ άλλων- οι οργανώσεις Αρσις, Κέντρο Ημέρας Βαβέλ, Διοτίμα, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, HumanRights360, Intersos, International Rescue Committee, Legal Centre Lesvos, Δίκτυο Για τα Δικαιώματα του Παιδιού και Συμβίωσις- Σχολή Πολιτικών Σπουδών, Δίκτυο του Συμβουλίου της Ευρώπης.