Ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας ξεναγεί το iefimerida.gr στα Τρίκαλα, μοιράζεται την εμπειρία του από το Πάσχα στα Μετέωρα και μάς δίνει tips για αξιοθέατα και φαγητό.
Το βιογραφικό του Κώστα Κρομμύδα είναι πλούσιο γεμάτο ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές, συμμετοχή στην αγγλική σειρά «The Durells» και στη γαλλική ταινία «Το παιδί που μετρούσε τον κόσμο, ενώ από τον Μάιο του 2012, που εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, μέχρι σήμερα, που κυκλοφόρησε το «Κρασί από τα χείλη σου» ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων έχοντας συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα.
Τα βιβλία του Κώστα Κρομμύδα γίνονται best seller, έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και τα τελευταία τρία χρόνια βραβεύεται με το βραβείο κοινού στα Public. Είναι παντρεμένος με την Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέα παιδικών βιβλίων, και έχουν αποκτήσει μια κόρη.
Ο συγγραφέας και ηθοποιός ξεναγεί το iefimerida.gr στον τόπο καταγωγής του, τα Τρίκαλα και μοιράζεται τα πασχαλινά έθιμα του θεσσαλικού κάμπου, με την Ανάσταση σε μονή των Μετεώρων να είναι μια συγκλονιστική εμπειρία, προτείνει τα αγαπημένα του ορεινά χωριά, τα αξιοθέατα του τόπου και προτάσεις για φαγητό.

Ο Κώστας Κρομμύδας μάς ξεναγεί στα Τρίκαλα
Ποια είναι η σχέση σου με τα Τρίκαλα;
Γεννήθηκα στα Στουρναραϊικά Τρικάλων το 1971. Μεγάλωσα κοντά στην πόλη των Τρικάλων μέχρι τα 18 μου όπου και έφυγα για σπουδές. Επιστρέφω όμως συχνά και πολλές φορές το χρόνο.
Ποιες είναι οι πιο έντονες αναμνήσεις που έχεις ως παιδί;
Τα ατελείωτα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στον θεσσαλικό κάμπο αλλά και στο Παλαιοχώρι Καλαμπάκας το χωριό της μητέρας μου που πέρναγα τις διακοπές.
Ποια είναι τα κυριότερα αξιοθέατα που αξίζει να δούμε στα Τρίκαλα και την ευρύτερη περιοχή;
Αν μιλάμε για την πόλη των Τρικάλων σίγουρα κάποιος πρέπει να επισκεφτεί το ενετικό κάστρο στο κέντρο και την παλιά πόλη που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Το Βαρούσι. Μέσα στην πόλη είναι υπέροχες οι βόλτες στους πεζόδρομους αλλά και σε άλλα αξιοθέατα όπως είναι το μουσείο Τσιτσάνη. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην πόλη με αποκορύφωμα τους πολύ ωραίους πεζόδρομους που υπάρχουν δίπλα στο ποτάμι.
Πώς είναι το Πάσχα σε Τρίκαλα και Μετέωρα
Πώς είναι το Πάσχα στα Τρίκαλα και γενικότερα στα Μετέωρα;
Εντελώς τυχαία έκανα για πρώτη φορά Πάσχα στα Μετέωρα στη μονή της Αγίας Τριάδας. Είναι ότι πιο μυσταγωγικό και όμορφο έχω ζήσει στα Τρίκαλα. Από την άλλη έχω κάνει πολλές φορές Πάσχα με την οικογένεια αλλά και στο χωριό μου με φίλους. Ό,τι ακριβώς αρμόζει για τις μέρες αυτές. Αλλά θεωρώ ότι το Πάσχα στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων αξίζει έστω για μια φορά στη ζωή του κάποιος να το ζήσει.
Έχεις επισκεφτεί τα μοναστήρια στα Μετέωρα κατά την περίοδο της Μεγάλης Βδομάδας;
Ναι και όπως προ ανέφερα έκανα Aνάσταση εκεί. Γενικά μου αρέσει να πηγαίνω έστω και για βόλτα… Oι βράχοι των Mετέωρων και τα κρεμασμένα μοναστήρια ανάλογα με την εποχή δημιουργούν ωραίες και μοναδικές εικόνες.
Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα του τόπου σου;
Το Πάσχα στον τόπο μου ξεκινάει από από το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. Εκεί ουσιαστικά γίνεται η προετοιμασία για την Μεγάλη Βδομάδα.
Την Μεγάλη Παρασκευή είναι πολύ όμορφη η περιφορά του Επιταφίου στο κέντρο της πόλης. Το αποκορύφωμα βέβαια είναι την Κυριακή με το ψήσιμο του αρνιού και όλα αυτά τα υπέροχα έθιμα που υπάρχουν σε διάφορα μέρη των Τρικάλων.
Τι πρέπει να κάνουμε το Πάσχα σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα για να βιώσουμε όλη την εμπειρία;
Αρχικά θα πρέπει να υπάρχει διάθεση για περπάτημα διότι η πόλη ενδείκνυται. Αν και το Πάσχα μέσα στην πόλη έχει αρκετές επιλογές ωραίο είναι να βρεθεί κάποιος στα χωριά των Τρικάλων όπου αναβιώνονται και πολλά έθιμα.
Τα ορεινά χωριά που αξίζει να επισκεφτείτε
Ποια από τα ορεινά χωριά θα πρότεινες να επισκεφτούμε;
Νομίζω ότι σίγουρα κάποιος πρέπει να επισκεφθεί την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων αλλά και τα χωριά της Πύλης. Υπάρχει μια υπέροχη διαδρομή που μπορείς να κάνεις ουσιαστικά ένα κύκλο. να ξεκινήσεις από τα Τρίκαλα να πας στην πύλη να συνεχίσεις στην Ελάτη και από κει περνώντας από Χρυσομηλιά να κατέβεις προς την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα και να επιστρέψεις Τρίκαλα. Αυτό το ταξίδι χρειάζεται ουσιαστικά μία ημέρα, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι υπέροχο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου ορεινό χωριό και ποιος ο λόγος που το επισκέπτεσαι;
Αγαπημένος προορισμός από μικρό παιδί είναι το χωριό της μητέρας μου. Το Παλαιοχώρι Καλαμπάκας. Ίσως επειδή πάντα εκεί υπήρχε ένα πατρικό σπίτι . Ένα πανέμορφο χωριό στην οροσειρά της Πίνδου μέσα στα Έλατα και τα πολλά νερά. Απολαμβάνω την ηρεμία και την επαφή με τη φύση σε αυτό το μέρος. Επίσης είναι ιδανικό μέρος για γράψιμο. Συνήθως τα καλοκαίρια μαζευόμαστε αρκετοί φίλοι και συγγενείς και απολαμβάνουμε τις ομορφιές του τόπου. Κάνουμε πολλές ορειβασίες και πηγαίνουμε συχνά για κολύμπι στον Ασπροπόταμο.
Τι απολαμβάνεις να κάνεις όταν βρίσκεσαι στα Τρίκαλα;
Η θεσσαλική κουζίνα έχει μεγάλο ενδιαφέρον παρόλο που δεν έχει αναδειχθεί όσο της αξίζει. Αγαπώ τις πίτες με άγρια χόρτα. Απολαμβάνω επίσης τις βόλτες στο πάρκο του Αι Γιωργη. Μέρος που ενδείκνυται για παραπάτημα, τρέξιμο και βόλτες με την οικογένεια.
Ποια τοπικά προϊόντα και φαγητά να δοκιμάσουμε;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής. Επίσης ανάλογα με την εποχή τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα τοπικά κρέατα επίσης έχουν την τιμητική τους.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου στέκια για φαγητό; Που αξίζει να δοκιμάσουμε πίτες, ποιες ταβέρνες να επιλέξουμε και τι να δοκιμάσουμε;
Αγαπώ ιδαιτερα τα Μανάβικα. Εκεί υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια. Πηγαίνω συχνά στο Κατώγι. Κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό υπάρχει επίσης το Χάνι. Σε αυτά τα δυο υπάρχει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών φαγητών. Και τέλος για πιο μοντέρνες καταστάσεις το Ivy στο κέντρο αλλά και το Σπιτάκι.
Η συγγραφική πορεία του Κώστα Κρομμύδα
Η συγγραφή έχει γίνει το κύριο επάγγελμα σου αφήνοντας πίσω την υποκριτική. Ήταν εύκολο η μετάβαση από μπροστά στις κάμερες να μπεις από πίσω επιλέγοντας μάλιστα να περνάς χρόνο μόνος γράφοντας;
Δεν ήταν εύκολο ή δύσκολο. Ήταν μια επιλογή την οποία η επιτυχία καθιέρωσε ως βασική μου ενασχόληση. Με την συγγραφή νιώθω πως βρήκα τον προορισμό μου. Ζω, αναπνέω, γράφω και ταξιδεύω. Αυτό είναι είναι η ζωή μου τα τελευταία 14 χρόνια…
Τα τελευταία τρία χρόνια κερδίζεις το βραβείο κοινού για τα μυθιστορήματα σου. Ένα πολύ τιμητικό βραβείο, καθώς προέρχεται από τους αναγνώστες. Ποια είναι τα συναισθήματα σου; Σε αγχώνει προκειμένου να ξεπεράσεις κάθε φορά τον εαυτό σου;
Είναι κάτι που δεν περίμενα. Το γεγονός πως τα βραβεία μου προέρχονται από χιλιάδες άγνωστες με γεμίζουν χαρά, αλλά και ευθύνη για να γίνομαι καλύτερος. Κάθε φορά είναι ένα νέο στοίχημα και δεν σας κρύβω πως με συγκινεί η αγάπη αυτών που με διαβάζουν και ψηφίζουν τα βιβλία μου. Εχω δηλώσει πως αν βραβευτώ και φέτος θα αποσύρω μελλοντικές μου υποψηφιότητες.
Αυτή την περίοδο ετοιμάζεις το επόμενο βιβλίο σου; Τί θα μπορούσες να μου πεις για τη νέα σου ιστορία και σε ποια περιοχή διαδραματίζεται;
Το νέο μου βιβλίο με τον τίτλο «Ο τρόπος που λες το όνομα μου» είναι μια ιστορία που εν μέρη γεννήθηκε μέσα από την επαφή μου με ανθρώπους που έρχονται στις εκδηλώσεις μου. Τίθενται αρκετά θέματα στην πλοκή του αλλά η βασική μου επιθυμία ήταν να μιλήσω για την μοναξιά των γυναικών, και όχι μόνο, μέσα στο γάμο και στις σχέσεις. Μιλά επίσης για το θέμα της τεχνητής γονιμοποίησης και του γονιδιακού ελέγχου αλλά και των μεγάλων διλημμάτων που γεννούνται με αφορμή την πρόοδο της επιστήμης σε αυτό τον τομέα. Επίσης αγγίζω και ένα θέμα ταμπού. Την σχέση μιας γυναίκας με έναν αρκετά μικρότερο άνδρα. Ολα αυτά συνθέτουν μια ιστορία η οποία διαδραματίζεται σε Αθήνα και Τήνο και μας ταξιδεύει μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριας μου.
Υπάρχει κάποια από τις ιστορίες σου που έχει διαδραματιστεί στα Τρίκαλα ή γενικότερα στο θεσσαλικό κάμπο;
Οχι αυτούσια, αλλά η πόλη μου και οι αναμνήσεις μου αποτελούν μεγάλη έμπνευση για όλα μου τα βιβλία. Σύντομα όμως η πατρίδα μου θα έχει την δικιά της ιστορία…