Πήγαμε για ψάρι και δημιουργική κουζίνα με θαλασσινά στo Atelier Papaioannou στη Στοά Σπυρομήλιου. Γευστική εμπειρία με φίνα πιάτα και απολαυστικά wine pairings.
«Στην καρδιά του χειμώνα, ανακάλυπτα επιτέλους πως φύλαγα μέσα μου ένα αήττητο καλοκαίρι». Αυτή η θρυλική, διάσημη φράση του Αλμπέρ Καμύ από το βιβλίο του «Το καλοκαίρι», είναι, χωρίς καμία απολύτως υπερβολή, η πιο ακριβής περιγραφή της γαστριμαργικής εμπειρίας που βίωσα στο Atelier Papaioannou στο Σύνταγμα, απολαμβάνοντας μια φίνα αλληλουχία ψαροφαγικών γεύσεων και κρασιών που ξύπνησαν μέσα μου τη λαχτάρα του καλοκαιριού.

Από το Μικρολίμανο, στο Σύνταγμα
Από τον Πειραιά, το «καΐκι» του Παπαϊωάννου, αφού έπιασε μέσα στα προηγούμενα χρόνια νέα λιμάνια σε Βουλιαγμένη, Κηφισιά και Μύκονο, έριξε, λίγο πριν μπει το 2025, άγκυρα και στην καρδιά της Αθήνας: στο φωταγωγημένο City Link.

Εκεί, τέσσερις μήνες τώρα, ο Γιώργος Παπαϊωάννου αφηγείται απολαυστικά, με μια δημιουργική κουζίνα που βασίζεται στην καλή πρώτη ύλη, στις αναμνήσεις, στο ταλέντο, στην οικογενειακή ιστορία και στις εμπειρίες του, τις δικές του θαλασσινές ιστορίες.

Σε έναν φίνο χώρο, με στιβαρή κοσμοπολίτικη σάλα, αλλά και ένα ανάλαφρο ολάνθιστο ντεκ που σου ανοίγει την καρδιά, ο μετρ της εκλεκτής ψαροφαγίας έχει φτιάξει ένα έξυπνο μενού, το οποίο, αν και εμπνευσμένο από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του, συνομιλεί με τις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας.

Τα νησιώτικα πιάτα του Atelier Papaioannou είναι μεν αμιγώς ψαροφαγικά, ωστόσο έχουν τη δημιουργική γαστρονομική πατίνα ενός εστιατορίου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Έτσι, προκύπτει η εκδοχή ενός ατελιέ γεύσεων όπου η παράδοση συναντά τη φαντασία και ο καμβάς της κλασικής ψαροφαγίας μεταμορφώνεται με ευφάνταστες πινελιές, παιχνίδια και ανατροπές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κεμπάπ ψαριού με πιπεριά Φλωρίνης, η μπριζόλα τόνου με παραπούλια, κυδωνάτες πατάτες τηγανητές και σάλτσα ψαριού ή ένα οσομπούκο φτιαγμένο όμως από πεσκανδρίτσα, με εικονικό κόκαλο στο κέντρο δημιουργημένο από άγριο σκόρδο και μια νοστιμιά που φτάνει μέχρι το μεδούλι.

Με αυτό το δημιουργικό concept το πολυτελές ψαροφαγικό εστιατόριο, που ξεκίνησε την πορεία του στις αρχές της δεκαετίας του '90 στο πιο ωραίο σημείο του Πειραιά -το Μικρολίμανο- και, αφού απέκτησε και ένα value-for-money brand, το Barbounaki, για ψαροφαγία με έξυπνο budget, τώρα με το νέο γαστρονομικό concept του Atelier Papaioannou, ο «στόλος» -με την καίρια συνδρομή της S-One Hospitality- απέκτησε έναν αστικό χώρο που είναι ιδανικός για όλους: Για εκείνους που θέλουν ένα απολαυστικό γεύμα ή δείπνο με τα δυνατά πιάτα του Κωνσταντίνου Παππά (του ταλαντούχου ανιψιού του Γιώργου Παπαϊωάννου που είναι ο executive chef του Atelier Papaioannou) και τις επιλογές από την πλούσια wine list που έχει δημιουργήσει η wine director της S-One Hospitality, Βασιλική Γιάνναρου. Για όσους αναζητούν τον ιδανικό, κομψό χώρο για τα επαγγελματικά τους ραντεβού. Για τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας που θέλουν να απολαύσουν τη μαγεία της μεσογειακής ψαροφαγίας, αλλά δεν προλαβαίνουν να κατέβουν στη θάλασσα ή δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν από το κέντρο της Αθήνας. Για τους επαγγελματίες που θέλουν να διοργανώσουν εταιρικά γεύματα, επίσημα dinner ή άλλου τύπου εκδηλώσεις και corporate events. Ή για όσους ή όσες θέλουν να πάνε για ψώνια και μετά να τσιμπήσουν κάτι νόστιμο, υγιεινό και αγνό, μόνοι ή με την παρέα τους στο City Link.

To μενού έχει επιλογές για όλους και είναι χωρισμένο σε επτά κατηγορίες: σούπα ημέρας, ωμοφαγικά πιάτα και οστρακοειδή, σαλάτες, ορεκτικά και μεζέδες με θαλασσινά, pasta, κυρίως πιάτα και γλυκά.

Μπορείς να το επισκεφθείς μετά το shopping ή ανάμεσα σε δύο ραντεβού στο κέντρο, και να φας ένα πιάτο με ένα ποτήρι κρασί ή να απολαύσεις μια γαστριμαργική ιεροτελεστία με μια αλληλουχία πιάτων που συνδυάζονται μοναδικά από τον σομελιέ με κρασιά ή αποστάγματα.

Η δική μας εμπειρία
Κατ' αρχάς, με εντυπωσίασε το ότι στο εστιατόριο φτιάχνονται τα πάντα: από το θεϊκό ψωμί σίκαλης ή ζέας που έρχεται στο τραπέζι τραγανό, μοσχομυριστό και ζεστό για να συνοδεύσει μια ταραμοσαλάτα-ποίημα που είναι αφρός, μέχρι τη δική τους πανδαισία παγωτών και σορμπέ που ήρθε στο τέλος του δείπνου μας.

Το σέρβις είναι αθόρυβο, γρήγορο και ενημερωμένο. Αυτό, μαζί με τη διακόσμηση, την ατμόσφαιρα, το art de la table και τις μικρές λεπτομέρειες (από τις φίνες γραμματοσειρές του μενού και τη βελούδινη υφή των μαξιλαριών στους καναπέδες, μέχρι τα μεταξένια ανθάκια της μπουκαμβίλιας που φωταγωγεί ολόκληρη τη στοά του City Link), είναι από μόνο του το 50% της εμπειρίας που βιώνει ο επισκέπτης.

Υπάρχει διάχυτη μια αίσθηση πολυτέλειας και κοσμοπολιτισμού, χωρίς ωστόσο ο χώρος να είναι στημένος. Αισθάνεσαι γρήγορα άνετα -η ευγένεια, άλλωστε, αφοπλίζει πάντα- και νιώθεις όπως σε όλους τους χώρους που είναι καλοκουρδισμένοι και άρτια σκηνοθετημένοι: σαν να βρίσκεσαι μέσα στην καρδιά των τρυφηλών απολαύσεων που περιγράφει ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ στα μυθιστορήματά του, στον «Μεγάλο Γκάτσμπι» ή στο «Όμορφοι και Καταραμένοι».

Τα πιάτα πάνε κι έρχονται, οι γεύσεις εναλλάσσονται, οι γευστικοί κάλυκες υποδέχονται το ιώδιο, τη φρεσκάδα, τη νοστιμιά και τη σωστή οινική επιλογή για κάθε πιάτο που απογειώνει την εμπειρία. Το κρασί και η άρτια παρουσίασή του από τον sommelier Γιώργο Σωμαράκη ήταν από μόνη της απόλαυση, καθώς έκανε το πάντρεμα γεύσης και οίνου σωστή ιεροτελεστία.
Τα πιάτα και τα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσετε
Μαζί με ένα εξαιρετικό αφρώδες κρασί που παράγεται από το οινοποιείο Raventós i Blanc, στο τραπέζι ήρθε ένας δίσκος με απολαυστικά στρείδια.

Μαζί και τα συνοδευτικά τους: πολίτικη σαλάτα, μια πίκλα από αγγούρι με γλυκιά γεύση και χειροποίητο ταμπάσκο που φτιάχνει η κουζίνα.

Ακολούθησε ένα λεπτεπίλεπτο και αρμονικό ταρτάρ τόνου με τρούφα και το δικό τους χειροποίητο ψημένο ψωμί με μια πολύ γευστική και ελαφριά ταραμοσαλάτα.

Συνεχίσαμε με μια απολαυστικά ζουμερή κόκκινη γαρίδα κοιλάδας μαριναρισμένη φίνα με εσπεριδοειδή και πασπαλισμένη με φινόκιο και χαβιάρι.

Από τις σαλάτες, επιλέξαμε την «Παπαϊωάννου» -ένας σωστός μεσογειακός μπαχτσές- με ένα μπουκέτο από φρέσκα λαχανικά (γαλλική σαλάτα, μαρούλι, ρόκα, ελιές, φρέσκο κρεμμύδι, πιπεριές τουρσί, αγγούρι και καρότο).

Και την «Τομάτα», με το ραπανάκι, την κάππαρη και τη ρίγανη που έχει ξετρελάνει το Instagram.
Από τα ορεκτικά, δοκιμάσαμε τις ψητές γαρίδες και καραβίδες, που ήταν ελαφρώς ψημένες ώστε να κρατούν όλους τους χυμούς τους.
Εκπληκτικός μεζές είναι το κεμπάπ τόνου που ακολούθησε.

Είναι φτιαγμένο με καθαρό φιλέτο τόνου (70%) και το λιπαρό κομμάτι από την κοιλιά του ψαριού (30%), με επικάλυψη κρέμας από πιπεριά Φλωρίνης, σπιτική μαγιονέζα με ελληνικό καφέ, σπασμένο τηγανητό ψωμί και σχοινόπρασο. Συνοδευόταν από μια μελιτζανοσαλάτα με φινόκιο.

Από τα κυρίως, και οι τρεις επιλογές ήταν πολύ δυνατές: Το αληθινό ποίημα που το τρως και ήδη το ονειρεύεσαι είναι η σκορπίνα με τα τσιγαριαστά χόρτα και αχινό. Να το επιλέξετε οπωσδήποτε, έχει τόσο δεμένη, δυνατή και αρμονική γεύση, που θα επιστρέψετε στον τόπο του εγκλήματος για να το απολαύσετε ξανά.
Ομοίως, το μπιάνκο με το αχνιστό χριστόψαρο, την κάππαρη και την τρυφερή ζεστή πατάτα που λιώνει στο στόμα συγκινητικά, βάλτε το στη λίστα σας. Είναι το απόλυτο comfort food που φέρνει κύματα σεροτονίνης, ευχαρίστησης, ηδονής στον εγκέφαλο, ξυπνώντας μνήμες, ειδικά σε εμάς τους Κυκλαδίτες ή σε εκείνους που η καρδιά τους χτυπά πιο δυνατά όταν το καράβι πιάνει αιγαιοπελαγίτικο λιμάνι κάθε καλοκαίρι. Και μόνο η περιγραφή από την Άσπα Τσάνη, τη διευθύντρια του Atelier Papaioannou, που ενορχηστρώνει καθημερινά τη μυσταγωγία της εκλεκτής ψαροφαγίας, είναι αρκετή για να ερωτευθείς αυτό το πιάτο: «Η διαδικασία είναι η εξής: παίρνουμε τα κόκαλα από το χριστόψαρο, προσθέτουμε τον ζωμό από τα κρεμμύδια, σιγομαγειρεύουμε με κάππαρη και λίγη φρέσκια ρίγανη».
Η πεσκανδρίτσα οσομπούκο, με κονιάκ, ασύρτικο λευκό κρασί και μια κρέμα από Αρσενικό Νάξου.

Τα επιδόρπια -μια τάρτα αχλαδιού, μια τερίνα μήλου και τριαντάφυλλου, μια σφαίρα σοκολάτας, παγωτά και σορμπέ- είναι πλούσια σε γεύση και αποτελούν τον ιδανικό επίλογο για ένα συνολικά απολαυστικό δείπνο.

Προσωπικά, βρήκα την τραγανή μπισκοτένια βάση της τάρτας καταπληκτική, και αυτή τη σοκολατένια κόλαση άκρως εθιστική, σε βαθμό κακουργήματος.
Τα 3+1 wine pairings της βραδιάς
Ο sommelier Γιώργος Σωμαράκης μάς εξηγεί πώς και γιατί επέλεξε τα συγκεκριμένα κρασιά που συνόδευσαν το δείπνο μας:
Καλωσόρισμα με cava raventos Blanc de blanc
Το Raventós Blanc de Blancs είναι ένα αφρώδες κρασί που παράγεται από το οινοποιείο Raventós i Blanc, που ιδρύθηκε το 1986 και βρίσκεται στο Sant Sadurní d'Anoia, το κέντρο της αμπελουργικής περιοχής στο Alt Penedès της Καταλονίας. Οι αμπελώνες του Raventós i Blanc απλώνονται ανάμεσα σε οροσειρές όπου προστατεύονται από τους δυνατούς ανέμους και τα νέφη υγρασίας από τη θάλασσα. Πρόκειται για μια cava που προέρχεται από τέσσερις τοπικές ποικιλίες: Μacabeo, Χarel lo, Parellada και Malvasía de Sitges που καλλιεργούνται σε δύο αμπελώνες με αμμώδη και αργιλώδη εδάφη: La Plana και El Viader. Ο τρύγος είναι χειρωνακτικός και οι ζυμώσεις είναι δύο: μία στη δεξαμενή για κάθε ποικιλία ξεχωριστά και μία στη φιάλη όπου το Blend παραμένει για 15 μήνες ώστε να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει την κατάλληλη εξέλιξη και πολυπλοκότητα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα σχεδόν ξηρό, λιπαρό αφρώδες κρασί, γεμάτο αρώματα λευκών φρούτων, νότες μεσογειακών βοτάνων και νότες ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ισορροπημένο και ογκώδες.
Πρώτο κρασί: Blanc de milieu (Château Angélus)
Το Blanc du Milieu είναι ένα νέο cuvée από το Château Angélus, που παράγεται από το καλύτερο εδαφικό κομμάτι στον αμπελώνα Castillon. Είναι ένα μείγμα από Sémillon (60%) και Sauvignon Blanc (40%) από 1,70 εκτάρια στις νότιες πλαγιές του Castillon-la-Bataille, του οποίου το terroir είναι αργιλοασβεστόλιθο με εδάφη που κυριαρχούν από τέφρα. Μια φρέσκια, καπνιστή, ορυκτή μύτη με αρώματα φρέσκων σταφυλιών και λευκών λουλουδιών. Γενναιόδωρο και κρεμώδες στον ουρανίσκο, γεμάτο φρεσκάδα και ζωντάνια, με διακριτική βελανιδιά.
Δεύτερο κρασί: Macon village «Les sardines Domaine» Robert Denogent
Το Macon Villages «Les Sardines» του Domaine Robert Denogent είναι ένα κομψό και ορυκτό λευκό κρασί από σταφύλια Chardonnay. Παλαίωση για 24 μήνες σε μη καινούργια barriques, για ένα κρασί που εκφράζει αρώματα λευκών φρούτων, εσπεριδοειδών και ορυκτών νότες. Στο στόμα έχει καλό σώμα, εξαιρετική φρεσκάδα και αλατότητα.
Τέλος: Henri Giraud Solera Ratafia de Champagne 90-19
Παλαίωση σε βαρέλια με τη μέθοδο Solera. Ένα πλούσιο, φρουτώδες λικέρ από τον οίκο Champagne Henri Giraud, γεμάτο με αρώματα καβουρδισμένων ξηρών καρπών, κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών. Γεμάτο στο στόμα, με μαγειρεμένα πυρηνόκαρπα σταφύλια και ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού. Ένα διασκεδαστικό και μοναδικό επιδόρπιο κρασί σαμπάνιας που θυμίζει Μαδέρα. Στο στόμα είναι γεμάτο και μεταξένιο, με νόστιμη μεταλλικότητα και οξύτητα που εξισορροπεί τη γλύκα. Με ποικιλίες 70% Pinot Noir, 30% Chardonnay και αλκοόλ στα 16,5.
Info: atelier-papaioannou.com
City Link - Στοά Σπυρομήλιου, Βουκουρεστίου 3, Σύνταγμα, τηλ.: 2103211315
instagram.com/atelier.papaioannou
Τιμές: 65 με 70 ευρώ το άτομα κατά μέσο όρο.
- ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
- Η ελληνική κουζίνα στην καλύτερη στιγμή της - 21+1 γαστροταβέρνες και εστιατόρια με δοκιμασμένα καλό φαγητό
- «Δώδεκα πιάτα»: Η μεταμοντέρνα ταβέρνα μισελενάτου σεφ που μόλις άνοιξε στο Κουκάκι -Πολυέλαιοι, γύρος, παλιά λαϊκά
- Η λιχούδικη, μπρουτάλ μπολονέζ που έχει γίνει viral φέτος στην Αθήνα