Ορισμένοι άνθρωποι ακολουθούν κάθε είδους ασκήσεις και ρουτίνες για να παρατείνουν την ποιότητα ζωής τους και να στοχεύσουν στη μακροζωία, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κοινό έχουν όσοι ξεπερνούν τον έναν αιώνα ζωής;
Η επιστήμη έχει μια απάντηση: σύμφωνα με ευρήματα μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές στη Σουηδία, αυτό οφείλεται σε ένα χαρακτηριστικό που εντοπίζεται στο αίμα τους.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό GeroScience, αναφέρει ότι «ο παγκόσμιος αριθμός των αιωνόβιων έχει διπλασιαστεί περίπου κάθε δεκαετία από το 1950 και προβλέπεται να πενταπλασιαστεί μεταξύ 2022 και 2050».
Η μελέτη, που έγινε σε έξι άτομα, είχε τίτλο «Προφίλ βιοδεικτών αίματος και εξαιρετική μακροζωία: σύγκριση αιωνόβιων και μη-αιωνόβιων σε 35ετή παρακολούθηση της σουηδικής κοόρτης AMORIS».
Για να κατανοήσουν το φαινόμενο, η επιδημιολόγος Karin Modig από το Ινστιτούτο Karolinska και η ομάδα της ανέλυσαν το αίμα ηλικιωμένων ανθρώπων. Ο στόχος ήταν να εντοπιστούν μοτίβα ζωής και να κατανοηθεί η διαδικασία της γήρανσης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 44.000 Σουηδοί, αλλά τα δείγματα αίματός τους δεν ελήφθησαν στη σημερινή τους ηλικία, αλλά πολλά χρόνια πριν, όταν ήταν μεταξύ 64 και 99 ετών. Από αυτούς, μόνο το 2,7% κατάφερε να φτάσει τα 100 χρόνια.
Ένα επιπλέον στοιχείο που ενίσχυσε τις ελπίδες για μακροζωία ήταν τα αποτελέσματα των γυναικών: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 85% των Σουηδών που έφτασαν τα 100 ήταν γυναίκες.
Τι περιελάμβανε η μελέτη;
Οι ερευνητές μελέτησαν 12 βιοδείκτες αίματος «που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τη μεταβολική, ηπατική και νεφρική λειτουργία, καθώς και με πιθανό υποσιτισμό και αναιμία». Σύμφωνα με το επιστημονικό άρθρο, αυτές οι καταστάσεις έχουν συσχετιστεί με τη γήρανση ή τη θνησιμότητα σε παλαιότερες μελέτες.
Ευρήματα
Από τους 12 βιοδείκτες, οι 10 εμφάνισαν συσχέτιση με την πιθανότητα να φτάσει κάποιος τα 100 χρόνια, ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό.
Ένα από τα βασικά ευρήματα ήταν ότι «όσοι έφταναν τα 100 τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης, κρεατινίνης και ουρικού οξέος ήδη από την ηλικία των 60 ετών».
Παρόλο που δεν είναι ακόμη γνωστό ποια γονίδια σχετίζονται με τη μακροζωία ούτε ποιο ακριβώς στυλ ζωής είναι το ιδανικό για να φτάσει κάποιος σε τέτοιες ηλικίες, είναι σαφές πως είναι σημαντικό να διατηρεί κανείς υγιεινές συνήθειες σε όλη του τη ζωή, και ιδιαίτερα πριν τα 60.
Οι συγγραφείς προτείνουν ότι, εάν θέλει κάποιος να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η γήρανσή του, είναι χρήσιμο να μετράει με την πάροδο του χρόνου τους δείκτες των νεφρών, του ήπατος, της γλυκόζης και του ουρικού οξέος.