Τσικνοπέμπτη: 10 εστιατόρια και ταβέρνες για καλό κρέας -Από παϊδάκια, κοκορέτσι ως μαύρο χοίρο, εκλεκτές κοπές - iefimerida.gr

Τσικνοπέμπτη: 10 εστιατόρια και ταβέρνες για καλό κρέας -Από παϊδάκια, κοκορέτσι ως μαύρο χοίρο, εκλεκτές κοπές

@gastoneathens
Το αθηναϊκό μπιστρό «Γκαστόνε»
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Οι καλύτερες διευθύνσεις για να απολαύσετε την Τσικνοπέμπτη, από κλασικά παϊδάκια μέχρι premium κοπές.

Τη δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς συνηθίζεται να τρώμε κρέας, μια θρησκευτική παράδοση που θέλει να καταναλώνονται οι ποσότητες κόκκινου κρέατος έτσι ώστε οι πιστοί να προετοιμάζονται για τη νηστεία που ακολουθείται πριν από το Πάσχα.

Να αναφέρουμε ότι όλη η εβδομάδα λέγεται Κρεατινή και ακολουθεί η Τυρινή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με παλαιότερες παραδόσεις, οι πιστοί κατανάλωναν κόκκινο κρέας και κόκκινο κρασί σαν μια αναπαράσταση του Αναστάσιμου δείπνου πριν ξεκινήσει η περίοδος της νηστείας. Είθισται την Τσικνοπέμπτη να καταναλώνουμε κρέας, μια παράδοση που διατηρείται μέχρι σήμερα, ψάχνοντας τις καλύτερες διευθύνσεις για να το απολαύσουμε.

Τα κρεατικά στη σχάρα έχουν την τιμητική τους από νωρίς το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης μέχρι αργά το βράδυ.

Εμείς βρήκαμε τις καλύτερες διευθύνσεις σε παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια για να επιλέξετε ποιο ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. Από παϊδάκια σχάρας και γουρουνοπούλα μέχρι γαλλικό entrecote και premium κοπές, η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή έχει για όλα τα γούστα.

Παϊδάκια και χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες στα «Σκαλάκια»

Από τα πιο γνωστά ταβερνάκια της Αθήνας, όπου πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι συχνάζουν σχεδόν καθημερινά είναι τα «Σκαλάκια». Για να φτάσετε από τη Μιχαλακοπούλου στο μαγαζί πρέπει να ανεβείτε κάμποσα σκαλάκια κι έτσι βγήκε το όνομα της ταβέρνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπαίνοντας στο φιλόξενο εσωτερικό χώρο θα δείτε τη βιτρίνα του ψυγείου, με τα κρέατα να είναι προσεκτικά τυλιγμένα και η κουζίνα να είναι πεντακάθαρη. Όλα παρασκευάζονται μέσα στην κουζίνα, από τις τέλειες χρυσαφένιες τηγανιτές πατάτες μέχρι τις χειροποίητες αλοιφές που συνοδεύουν τα κρέατα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα χόρτα και τις κόκκινες πιπεριές για ορεκτικό.

Ο πρωταγωνιστής του καταλόγου είναι τα πεντανόστιμα παϊδάκια -γι' αυτά φημίζεται η ταβέρνα και το μόνο σίγουρο είναι πως θα ενθουσιαστείτε με τη γεύση τους. Καλοψημένα και ζουμερά, όπως και το μπιφτεκάκι που είναι ανάρπαστο και αξίζει να τα δοκιμάσετε -θα αποζημιωθείτε μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Αιγινήτου 32, Αθήνα

Ποικιλία κρεατικών στον «Σήφη»

Χωμένο σε ένα μικρό στενό στον Άγιο Δημήτριο, το κρητικό ταβερνάκι ο «Σήφης», στρώνει τραπέζι πάνω από 40 χρόνια. Μπορεί να μη βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, αλλά η φήμη του έχει βγει εκτός γειτονιάς, καθώς καταφθάνει κόσμος μέχρι και από τα βόρεια προάστια για να απολαύσει παϊδάκια λουκούμι και χειροποίητα ορεκτικά που ετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήφης Τσικνοπέμπτη
Ζουμερά παϊδάκια στα κάρβουνα

Τα κρεατικά μένουν σταθερά όλο το χρόνο, όπως και το γαμοπίλαφο, τα σκιουφιχτά, τα σαλιγκάρια και οι συνοδευτικές αλοιφές. Αυτή την εποχή συνήθως θα βρείτε λαχανοντολμάδες, ενώ το καλοκαίρι παίρνουν τη θέση οι ντολμάδες.

Από τα καλύετερα που θα δοκιμάσετε στον «Σήφη»
Από τα καλύετερα που θα δοκιμάσετε στον «Σήφη»

Μόλις καθίσετε στο τραπέζι, θα σας σερβίρουν πιατέλα με παξιμάδι, ντομάτα και αγγούρι και ρακί για να ακολουθήσει η παραγγελία σας. Δοκιμάστε την πιατέλα κρεατικών που έρχονται ψημένα με μαεστρία και σίγουρα θα επιστρέψετε ξανά, όπως εμείς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρεθύμνης 4, Άγιος Δημήτριος

Γουρουνοπούλα και cocktails στο «Γκαστόνε»

Αθηναϊκό trendy μαγειρείο το «Γκαστόνε», που αναδεικνύει νόστιμες συνταγές έχοντας ως πρωταγωνιστή το κρέας. Αν, λοιπόν, δεν θέλετε ένα κλασικό στέκι για την Τσικνοπέμπτη, αλλά προτιμάτε να απολαύσετε τραγανή γουρουνοπούλα στη σούβλα ή γουρουνοπούλα σε bowl ή ακόμα γουρουνοπούλα σε sando και να τα συνοδέψετε με δροσερά cocktails, το «Γκαστόνε» είναι το πιο κατάλληλο μέρος.

Νόστιμα burgers, πρωτότυπα πιάτα ημέρας με κρέας, αλλά και το best seller πιάτο μακαρόνια στα κάρβουνα είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που θα βρείτε στο new age μαγειρείο που θα βρείτε στο κέντρο της πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην παραλείψετε για ορεκτικά τα ντολμαδάκια στα κάρβουνα και τα μανιτάρια με τσιγαριστά χόρτα.

Πραξιτέλους 43, Αθήνα

Ζουμερά μπιφτέκια, φάβα και χόρτα στην «Κυρά -Ουρανία»

Από τα πιο παλιά ταβερνάκια στην περιοχή της Ηλιούπολη, η «Κυρά-Ουρανία» είναι γνωστή για τα αφράτα μπιφτέκια, τη ζεστή φάβα και τα χόρτα εποχής. Σχεδόν 70 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει το ταβερνάκι και πλέον τα ηνία έχει η δεύτερη γενιά.

Η κόρη της κυρίας Ουρανίας, η Σοφία, μπαίνει στην κουζίνα πλάθοντας αφράτα μπιφτέκια και χειροποίητα ορεκτικά, ενώ ο σύζυγος της ψήνει τα κρέατα. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το μεράκι και το καλό ανακάτεμα του κιμά για να γίνουν ιδιαίτερα αφράτα τα μπιφτέκια - θα τα βρείτε και γεμιστά με τυρί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα αφράτα μπιφτέκια
Τα αφράτα μπιφτέκια

Ζεστή φιλοξενία και νόστιμο φαγητό σε ένα αγαπημένο στέκι για κρέας όλο το χρόνο.

Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη

Ποικιλία κρεατικών και ρεθεμνιώτικο μπουρέκι στο «Καταφύγιο»

Το κρητικό ρακάδικο «Καταφύγιο» βρίσκεται στη Δάφνη και είναι από τα πιο δημοφιλή στέκια της περιοχής για κρεατικές επιλογές και ορεκτικά που ταιριάζουν άψογα με τη ρακί. Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο τα τραπεζάκια στήνονται στην πλατεία κάτω από τα δέντρα έχοντας ο επισκέπτης την αίσθηση ότι είναι σε προορισμό εκτός πόλης - κι ας βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ποικιλία κρεατικών είναι η τέλεια επιλογή για το βράδυ της Τσικνοπέμπτης ώστε να απολαύσετε από παϊδάκια και πανσέτες μέχρι κοτόπουλο και λουκάνικο και να τη συνοδέψετε με ντολμαδάκια, μπουρεκάκια και ρεθεμνιώτικο μπουρέκι.

Στον κατάλογο θα βρείτε, μεταξύ άλλων, χοχλιούς μπουμπουριστούς, ανθούς, αμανίτες, καλτσούνια και σκιουφιχτά με απάκι.

Rib eye to share στο «Vezene»

Σταθερά στις προτεινόμενες επιλογές του οδηγού Michelin, το αθηναϊκό εστιατόριο «Vezene» του Άρη Βεζενέ είναι ένα από τα καλύτερα στο είδος του. Ωραία και πρωτότυπα πιάτα της ελληνικής κουζίνα με new age τεχνικές, ζεστή φιλοξενία και μια επιλεγμένη λίστα κρασιών συνθέτουν το κάδρο του εστιατορίου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μαγαζιά κρέας Τσικνοπέμπτη
Ο εσωτερικός χώρος του εστιατορίου

Το εστιατόριο «Vezene» είναι μια εναλλακτική πρόταση για την έξοδο της Τσικνοπέμπτης αν δεν επιθυμείτε τα κλασικά ψητά της ώρας, αλλά προτιμάτε πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις. Για την Τσικνοπέμπτη μπορείτε να δοκιμάσετε rib eye στη μέση και να το συνδυάσετε με ένα φίνο κρασί.

Κατσικίσιος σβέρκος φικασέ χωρίς αυγολέμονο
Κατσικίσιος σβέρκος φικασέ χωρίς αυγολέμονο

Το παστίτσιο με βοδινό ταρτάρ με χειροποίητο ζυμαρικό το κατσικίσιο κρέας φρικασέ είναι από τα top πιάτα του μενού και προτείνουμε να τα δοκιμάσετε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρασίδα 11, Αθήνα

Πανσέτα μαύρου χοίρου και κρεατικά πιάτα από τη Φλώρινα στο «Καπάνι Μάρκετ»

Κρεατικές επιλογές σε ξυλόφουρνο, σούβλα ή γάστρα; Αν δεν έχετε αποφασίσει τι προτιμάτε τότε η ιδανική επιλογή είναι να επισκεφθείτε το «Καπάνι Μάρκετ», στο Μεταξουργείο. Το new entry οινορέστοραν φέρνει μαγειρέματα και συνταγές παραδοσιακές, φτιαγμένες στον ξυλόφουρνο, στη γάστρα ή στη σούβλα. Πιάτα δημιουργικά που ανασύρουν μνήμες του παρελθόντος, όπως η φασολάδα Πρεσπών με τις τζουμπερίνγκες (Φλωρινιώτικη λέξη που σημαίνει κομμάτια χοιρινού με λίπος ξεροψημένα), το Μακάλο (παραδοσιακό πιάτο της Φλώρινας) και τη σιγομαγειρεμενη πανσέτα μαύρου χοίρου με Άιβαρ (σερβική σάλτσα με κόκκινες πιπεριές).


Δεν είναι τυχαία αυτή η γευστική κατεύθυνση. Τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας έχουν κοινή καταγωγή από την ακριτική Φλώρινα. Το μενού έχει καθημερινές αλλαγές και προσθήκες, αναλόγως με το τι καλό έχει βρει η ομάδα της κουζίνας στη λαϊκή που γίνεται κάθε Τετάρτη έξω από το μαγαζί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χίου 29, Μεταξουργείο

Παϊδάκια από Ιβηρικό χοίρο και αρμένικο κεμπάπ στο «Brutus Tavern»

Το «Brutus Tavern» χαρακτηρίζεται ως η αστική εκδοχή της κρεατοφαγίας και έχει καταφέρει να κερδίσει και να κρατήσει τους πελάτες λόγω των εκλεκτών κοπών και του ψησίματος, με αποτέλεσμα τα πιάτα να φτάνουν στο τραπέζι όπως ακριβώς πρέπει.

Στο «Brutus Tavern» θα βρείτε εκλεκτές κοπές από επιλεγμένες φάρμες, όπως αυστραλέζικο dry aged black angus tomahawk, french limousin chateaubriand  και danish holstein t-bone steak, που συνοδεύονται από διάφορα sides, με το σοτέ foie gras να κλέβει (δικαίως) την παράσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον επιλεγμένο κατάλογο υπάρχει η ξεχωριστή ενότητα με τίτλο «Carnivorous habits», όπου θα μπορέσετε να επιλέξετε ανάμεσα σε παϊδάκια από Ιβηρικό χοίρο, αρμένικο κεμπάπ, dry aged πάπια και royal chicken, γεμιστό με φουαγκρά και τρούφα.

Από τα πιάτα που αξίζουν την προσοχή είναι το μεδούλι με «καμένα» onion rings, τα τρία mini burgers με το ζουμερό κιμά από ελληνικό μοσχάρι και ψωμάκι brioche, αναπάντεχο νόστιμο, η πίτα με τα μοσχαρίσια μάγουλα.

Λεβέτι 3, Κολωνάκι

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παϊδάκια, κοκορέτσι και κοντοσούβλι στα «Βλάχικα»

Στη Βάρη, τα «Βλάχικα» είναι από τις γνωστότερες ταβέρνες της περιοχής που όλες τις εποχές του χρόνου, από νωρίς το πρωί περνώντας θα δείτε τις σούβλες να γυρίζουν ώστε από νωρίς το μεσημέρι να σερβίρονται τα κρέατα στους πελάτες.

Παϊδάκια, κοκορέτσι και κοντοσούβλι έχουν την τιμητική τους την Τσικνοπέμπτη και στα «Βλάχικα» θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κρέας, ορεκτικά και σαλάτες.

Το μαγαζί ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια ο πατέρας του Αθηναγόρα Κωστάκου, ο οποίος έχει κάνει διεθνή καριέρα σε κουζίνες, προτιμώντας πιο έθνικ ταυτότητα.

Entrecote και μοσχαρίσιο συκώτι στο «Tartare»

Ένα από τα καλύτερα γαλλικά εστιατόρια, το «Tartare», βρίσκεται στη Γλυφάδα και υμνεί την κουζίνα που πρεσβεύει, διατηρώντας την παράδοσή της με αυθεντικές γεύσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ένα ήσυχο στενό της Γλυφάδας θα απολαύσετε αυθεντική γαλλική κουζίνα, με την πρώτη ύλη να ξεχωρίζει. Από τα πιο κλασικά πιάτα το Entrecote σχάρα, που μπορείτε να το απολαύσετε με τηγανιτές πατάτες και την περίφημη σάλτσα cafe de paris.

Το ίδιο νόστιμο είναι και το μοσχαρίσιο συκώτι medium ψημένο που συνοδεύεται από μανιτάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ