Εστιατόρια, ταβερνάκια και μαγειρεία σερβίρουν το πιο νόστιμο φαγητό του χειμώνα: λαχονοντολάμδεες. Ανακαλύψαμε τους καλύτερους.
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα ελληνικό φαγητό που φτιάχνεται την περίοδο του χειμώνα, την εποχή που βγαίνουν τα λάχανα γεμίζονται με κιμά και ρύζι και από πάνω απλώνεται μια βελούδινη κρέμα αυγολέμονο.
Οι λαχανοντολμάδες είναι ιδανικό φαγητό για κυριακάτικο γεύμα όσο και για γιορτινό. Σε πολλά μέρη, ανά την Ελλάδα, στα γιορτινά καλέσματα η πιατέλα με τους λαχαντολμάδες δεν γίνεται να λείπει από το τραπέζι και ο λόγος είναι για να φέρει αφθονία. Υπάρχει μια παράδοση που λέει ότι φαγητά και γλυκά που τυλίγονται φέρνουν αφθονία και χαρά για όλη τη χρονιά.
Με το κρύο να είναι αισθητό τις τελευταίες ημέρες οι λαχανοντολμάδες έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο και εμείς συγκεντρώσαμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να τους απολαύσετε: κλασικούς και «πειραγμένους».
Οι καλύτερες διευθύνσεις για λαχανοντολμάδες
Βλάσης: Οι λαχανοντολμάδες με χειροποίητο κιμά
Στο αστικό μαγειρείο, ο «Βλάσης» θα βρείτε από τους ωραιότερους λαχανοντολμάδες τυλιγμένους με μαεστρία και με βελούδινη κρέμα αυγολέμονου -λίγο ξινούτσικη που ταιριάζει άψογα στο τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο Βλάσης φημίζεται για τους λαχονοντολμάδες και τώρα το χειμώνα είναι από τα πιάτα best seller του μαγαζιού.
Από τα μυστικά, του κλασικού αυτού φαγητού, είναι ότι ο κιμάς ψιλοκόβεται από τους ίδιους χαρίζοντας μια έξτρα νοστιμιά και η βελούδινη σάλτσα αυγολέμονο πέφτει πάνω χαρίζοντας φίνα γεύση. Αν δεν τους έχετε δοκιμάσει ακόμα απλά σπεύσατε.
Το Λοκάλι: Οι εναλλακτικοί λαχανοντολμάδες με μανιτάρια και τραχανά
Στο ανανεωμένο μενού του all day μαγαζιού «Το Λοκάλ», που έχει τη λογική του «food share» προκειμένου να δοκιμάσετε περισσότερες γεύσεις, ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος έχει προσθέσει λαχανοντολμάδες με μια πιο εναλλακτική πρόταση.
Δεν πρόκειται για τους κλασικούς λαχανοντομάδες με κιμά. Η πρόταση του είναι πιο vegan, καθώς το λάχανο γεμίζεται με μανιτάρια και τραχανά. Αν και στην πρώτη μπουκιά η γεύση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που ξέρουμε, ωστόσο είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο και πολύ νόστιμο που αξίζει να το δοκιμάσετε -ταιριάζει άψογα και με ένα ροζέ κρασί.
Σήφης: Οι κρητικοί λαχανοντολμάδες
Ο Σήφης είναι ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια για αυθεντική κρητική κουζίνα. Στο μενού, μεταξύ άλλων, τους χειμερινούς μήνες θα βρείτε παραδοσιακούς λαχανοντολμάδες με ωραίο «δεμένο» αυγολέμονο.
Τυλιγμένοι άψογα, με νόστιμο κιμά, μυρωδικά και ρύζι παρασκευάζονται μέσα στην κουζίνα του μαγαζιού. Λόγω της εποχικότητας το μενού με τα ορεκτικά αλλάζει οπότε όταν τους βρείτε να τους δοκιμάσετε.
Γιουβετσάκια: Οι ντελικάτοι λαχανοντολμάδες με δύο κιμάδες
Στα «Γιουβετσάκια», στην Άνω Γλυφάδα το μενού στήνεται με βάση την εποχικότητα και την πρώτη ύλη που βρίσκει καθημερινά από τη λαϊκή αγορά ο Χάρης Τζίντζης. Από τα best seller του εστιατορίου, που επιμένει στην αυθεντική ελληνική κουζίνα, είναι οι λαχανοντολμάδες τυλιγμένοι προσεχτικά και καταφτάνουν λαχταριστοί με βελούδινο αυγολέμονο στο τραπέζι.

Το μυστικό για ντελικάτους λαχανοντολμάδες σίγουρα είναι το λάχανο, αλλά και ο κιμάς που είναι αναμειγμένο μοσχάρι με χοιρινό και από πάνω πέφτει η πλούσια κρέμα αυγολέμονο – με την πρώτη μπουκιά θα διαπιστώσετε ότι είναι τόσο μαμαδίστικοι που έχετε την αίσθηση ότι είστε στο σπίτι της μαμάς ή της γιαγιάς.
Ολύμπιον: Οι παραδοσιακοί λαχαντολμάδες σε μαγειρείο
Στα αθηναϊκά μαγειρεία βρίσκουμε αυτά τα φαγητά που είναι βάλσαμο στο κρύο και στην ψυχή, όπως οι λαχανοντολμάδες. Τι καλύτερο από ένα πιάτο με μπαμπάτσιοκους, άρτιους τυλιγμένους λαχανοντολμάδες που από πάνω τους έχει πέσει το χειροποίητο αυγολέμονο που φτιάχνεται με μαεστρία και μεράκι.
Το κλασικό μαγειρείο «Ολύμπιον», από τα πιο δημοφιλή της Αθήνας, τον χειμώνα σερβίρει νόστιμους λαχανοντολμάδες για το μεσημεριανό γεύμα ή να τους πάρετε ταπεράκι για το σπίτι. Μάλιστα, οι λαχανοντολμάδες του Ολύμπιον είναι από τα best seller πιάτα.
Koutsou& Co: Λαχανοντολμάδες με σύγκλινο
To new age μαγειρείο της Αργυρώς Κουτσού καθημερινά ετοιμάζει ένα επιλεγμένο μενού με νόστιμα φαγητά παντρεύοντας υλικά που πολλές φορές φαίνονται ασύνδετα μεταξύ τους, κι όμως το τελικό αποτέλεσμα σε αποζημειώνει με τη νοστιμάδα του.
Οι λαχανοντολμάδες δεν είναι στο καθημερινό μενού του μαγαζιού, όταν όμως θα τους βρείτε αξίζει να τους δοκιμάσετε.

Μέσα στο χειμώνα, η Αργυρώ έφτιαξε λαχανοντολμάδες με μανιάτικο σύγκλινο και με ελαφριά σάλτσα από πάνω. Να τους δοκιμάσετε σε όποια παραλλαγή τους βρείτε. Βράζουν, μετά ψήνονται και τους απολαμβάνετε ως βάλσαμο.
Αίγλη: Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες της αστικής κουζίνας
Η ελληνική γαστρονομία είναι από τις ωραιότερες και απολαμβάνω πάντα να πηγαίνω σε ένα καλό εστιατόριο που στο μενού κυριαρχεί η αστική κουζίνα. Ένα από αυτά τα εστιατόρια είναι η Αίγλη που έχει κάνει δυνατό come back στην αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή.
Από το μενού που επιμελείται ο Δήμος Μπακόπουλος απολαύστε ένα παραδοσιακό πιάτο με λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, το μυστικό είναι στο καπνισμένο λάχανο, και συνοδέψετε το με ένα ροζέ κρασί.