Η νέα άφιξη στην κοσμοπολίτικη πλατεία Αγίων Θεοδώρων είναι το εστιατόριο Tokyo Joe που ειδικεύεται στην ιαπωνική fusion κουζίνα. Τα πιάτα που ξεχωρίσαμε.
Όταν είχε πρωτοανοίξει το «Hama», στη Γλυφάδα ήταν από τα μετρημένα στην κατηγορία του εστιατόρια που είχε ιαπωνική fusion κουζίνα και μια εποχή που η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή δεν παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το «Hama» ήταν πρωτοποριακό και από τη σάλα του περνούσαν οι λάτρεις της γαστρονομίας που επιθυμούσαν πιο ψαγμένες και διαφορετικές γεύσεις.
Εκείνο το εστιατόριο, που κέντρισε το ενδιαφέρον της κοσμικής Αθήνας, έδωσε τη σκυτάλη στο «Tokyo Joe», που εδώ και δέκα χρόνια επικεντρώνεται στην ιαπωνική fusion κουζίνα έχοντας στο επίκεντρο τις εκλεπτυσμένες γεύσεις που αναδεικνύονται με την εκλεκτή πρώτη ύλη.
Μετά τα νότια προάστια, συγκεκριμένα τη Γλυφάδα και τη Βουλιαγμένη, το εστιατόριο «Tokyo Joe» άνοιξε και στην πολυσύχναστη πλατεία των Αγίων Θεοδώρων, εκεί που οι foodies έχουν βρει την αγαπημένη τους γωνιά για να ταξιδεύουν γευστικά σε κάθε μέρος του κόσμου. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι το «Tokyo Joe» ανοίγει τα φτερά του στη διεθνή αγορά, την φετινή άνοιξη, με πρώτο προορισμό το Dubai.
![Ο εσωτερικός χώρος](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/tokyo-joe-xwros.jpg?itok=dzbcTdr1)
Γιατί το «Tokyo Joe» είναι η ιδανική επιλογή για έξοδο μετά το γραφείο
Τα τελευταία χρόνια επηρεασμένοι από την ιταλική κουλτούρα του Aperitivo, μετά το γραφείο, δηλαδή «ποτό μετά την εργασία», ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν μια συνάντηση με φίλους ή ακόμα και συναδέρφους στο τέλος της εργάσιμη ημέρας συνδυάζοντας ποτό και φαγητό. Μια συνήθεια που έχει προσαρμοστεί πλήρως στην ελληνική κουλτούρα με τη διαφορά ότι πλέον ο κόσμος προτιμά να βγει, ακριβώς μετά το τέλος του εργάσιμου ωραρίου του και όχι μόνο αργά το βράδυ.
Για το γνωστό «after office drinks» υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές στην πόλη: από bar restaurants, που έχουν κάνει δυναμικό come -back στην αθηναϊκή σκηνή μέχρι fusion κουζίνες που συνδυάζουν τα cocktails με πιο εξωτικές γεύσεις.
![Tokyo JOe ιαπωνική fusion κουζίνα](/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2025-02/tokyo-joe-sushi.jpg?itok=367EIpV1)
Ψάχνοντας για μια πιο εναλλακτική πρόταση για «ποτό μετά το γραφείο», πριν μερικές βδομάδες, καταλήξαμε στην πλατεία των Αγίων Θεοδώρων όπου προτιμήσαμε το νέο «Tokyo Joe» για sake, ποικιλία ωμών θαλασσινών και noodles.
Τα τελευταία 6 χρόνια ο διεθνούς φήμης βραβευμένος chef Marco Galenzo, ο οποίος εκτός από μισελινάτα εστιατόρια έχει εργαστεί σε κουζίνες των πιο διάσημων μαγαζιών του κόσμου, μεταξύ άλλων το Zuma London και το Four Seasons Miami, έχει μόνιμη συνεργασία με το Tokyo Joe ως consultant. Επιπλέον, κάθε χρόνο γίνονται συνεργασίες με καταξιωμένους chef από Ελλάδα και εξωτερικό για τη διαρκή ανανέωση του μενού που πλέον ενώνει τη μοντέρνα Nikkei προσέγγιση με τις κλασικές pan-asian γεύσεις.
Επιλέγοντας sake, από τα πιο γνωστά ιαπωνικά ποτά, ξεκινήσαμε με πιάτα σε φιλοσοφία «food to share» έτσι ώστε να δοκιμάσουμε περισσότερες γεύσεις: tartare τόνου με chili -πολύ νόστιμο, δροσερό και σε σωστή αναλογία των υλικών ισορροπώντας ιδανικά τη γεύση -, tuna carpaccio, ενώ προτείνω να επιλέξτε το mix carpaccio που έχει σολομό, λαβράκι και τόνομε πικάντικη yuzu sauce. Στα συγκεκριμένα ωμά ορεκτικά αναδεικνύεται η φρέσκια πρώτη ύλη που σε συνδυασμό με τη sauce αφήνει νοστιμιά στη γεύση. Στις πιατέλες για food to share δείτε και την sashimi platter που περιέχει 14 κομμάτια με επιλογές του σεφ.
Στην κατηγορία sushi επιλέξτε τα signature sushi rolls -μεταξύ άλλων με καψαλισμένο σολομό, με τηγανιτή γαρίδα, τόνο και βασιίκό καβούρι.
Από τα κυρίως πιάτα δοκιμάστε οπωσδήποτε το φιλέτο μοσχάρι με Terdeloin με πικάντικη sauce teriyaki και ρύζι ατμού -άψογα ψημένο το κρέας και με εξαιρετικά βρασμένο το ρύζι κρατώντας μια απίθανη ισορροπία, αλλά και την τραγανή πάπια, την οποία δοκίμασα λίγες ημέρες μετά σε επόμενη έξοδο μου.
Τι είναι η ιαπωνική fusion κουζίνα
Η ιαπωνική κουζίνα, από τις ωραιότερες του κόσμου και μια χώρα που φημίζεται για τη γαστρονομία της, δεν περιορίζεται στο sushi και το ράμερ που τα τελευταία χρόνια το βρίσκουμε στα έθνικ εστιατόρια της Αθήνας.
Η ιαπωνική γαστρονομία έχει πολλά και ποικίλα πιάτα διεθνή πιάτα, τα οποία τα έχουν μετατρέψει στο δικό τους είδος με τα τοπικά προ¨’οντα, τις σάλτσες και τις τεχνικές που αναγνωρίζεται ως ιαπωνική fusion κουζίνα.
Σε ότι αφορά την εκδοχή της ιαπωνικής fusion κουζίνας είναι η σύνθεση της κουζίνας που έχει επιρροές τόσο από την ιαπωνική όσο και από ξένες κουζίνες. Άλλωστε, με τον όρο «fusion», υποδηλώνεται η κουζίνα που συνδυάζει στοιχεία διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων προερχόμενες από διαφορετικές χώρες, πολιτισμούς ή και περιοχές.
Παρατηρώντας προσεχτικά τα πιάτα της ιαπωνικής fusion κουζίνας είναι αυτά που υπάρχουν στη δυτική κουζίνα -από κρεατικά και burgers μέχρι ομελέτες που ωστόσο διαφοροποιούνται εντελώς όταν φτιάχνονται καθαρά με ιαπωνικά προϊόντα και τεχνικές. Είναι τόσες οι αλλαγές, που κανένα από τα πιάτα δε θα το βρείτε έτσι στο δυτικό πολιτισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μιλάμε για μια εντελώς τροποποιημένη κουζίνα που το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Ανοιχτά: Καθημερινά από τις 13.00 μέχρι τα μεσάνυχτα.
Πλ. Αγίων Θεοδώρων 7