Επιλέξαμε τα καλύτερα πιάτα σε εστιατόρια που ξεχωρίσαμε την περσινή σεζόν και καταγράφουμε τις νέες γαστρονομικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τη φετινή χρονιά.
Την περασμένη χρονιά η αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στην κατηγορία του street food όπως και της υψηλής γαστρονομίας, ενώ νέα μαγαζιά και new age φούρνοι μπήκαν με φόρα στο προσκήνιο κερδίζοντας το δικό τους χώρο.
Εκτός από τα εστιατόρια που πάντα θέλουμε να επιστρέφουμε για τα signature πιάτα τους, τα bar -restaurants κυριάρχησαν, όπως και τα διαχρονικά μαγαζιά που το πέρασμα των χρόνων και οι νέες τάσεις δεν τα αγγίζουν.
Κάνοντας ένα γαστρονομικό απολογισμό της χρονιάς ξεχωρίσαμε αρκετά ενδιαφέροντα πιάτα τόσο σε εστιατόρια νέες αφίξεις όσο και πιο παλιά στα οποία δοκιμάσαμε διαφορετικές γεύσεις.
Από τις πολυαναμενόμενες αφίξεις ήταν το εστιατόριο Ora by Ettore Botrini, στο οποίο ο βραβευμένος σεφ παντρεύει την ιταλική με την ελληνική κουζίνα, ενώ έχει ετοιμάσει ενδιαφέρουσες επιλογές για το κυριακάτικο brunch που είναι μια κατηγορία από μόνο του και αξίζει να το δοκιμάσετε ως μια ξεχωριστή εμπειρία.
Παραμένοντας στην ιταλική κουζίνα, η πίτσα του Granello, με επιλογή σε κόκκινη και λευκή σάλτσα παραμένει σημείο αναφοράς και στη δική μου λίστα προστίθενται τα ακόλουθα: Οι ταλιατέλες με σολομό σε ροζέ σάλτσα στο Da Bruno, η πολύ νόστιμη pinsa που ετοιμάζεται στο La Casa Pinsa, στον Άλιμο, η αραμπιάτα στο κλασικό στέκι του Da Michelle, στην Άνοιξη και η αυθεντική καρμπονάρα στο Bellagio, στην Αγία Παρασκευή. Στα (πολύ) αγαπημένα πιάτα βάζω τα ζυμαρικά Paccheri με ροφό, μπροκολίνι, και demmi glass από το ψάρι που δοκίμασα στο ανανεωμένο μενού του εστιατορίου – delicatessen Barolo, στο Παλαιό Ψυχικό. Να αναφέρουμε ότι νέος consultant chef είναι ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ο οποίος συνεργάζεται με τον house chef Κάρολο.
Στην κατηγορία κρέας υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις και μαγαζιά που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν. Στη λίστα βάζω το Ox, που μόλις τον Δεκέμβριο έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας, καταφέρνοντας να γίνει talk of the town – τόσο τα καλοψημένα κρέατα όπως και η βουτυράτη μακαρονάδα είναι στα top πιάτα του μαγαζιού, το Brutus για τις εκλεκτές κοπές του, τα burgers με το ζουμερό κιμά από ελληνικό μοσχάρισεψωμάκι brioche και την καταπληκτική πίτα με τα μοσχαρίσια μάγουλα, τα μανιτάρια και την μπεσαμέλ από τυρί Comte,στο ρετρό μαγαζί του «Φώτη» στον Πειραιά για άπαιχτο συκώτι και τα πιο νόστιμα και ζουμερά παϊδάκια στον «Σήφη» στον Άγιο Δημήτριο.
Φτιάχνοντας μια λίστα με αγαπημένα πιάτα, που δοκίμασα τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, και θα τα αναζητήσω και τη φετινή προσθέτω τα ακόλουθα:
--Ροφός μανέστρα και ροφός φρικασέ στο εστιατόριο «Papadakis»
-Το γιουβέτσι με αστακό στο εστιατόριο του New Hotel
-Η ψαρόσουπα στο Polpo
-Ζουμερά καλαμάκια στη Λόρδα
-Mushroom bao burger στο Hurry Up
-Ταραμοσαλάτα, σαλάτα με χόρτα και συκώτι στο Tsiftis
-Χορτοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο βέργας και λαβράκι με ζωμό μπουγιαμπέσας στο Penthouse 21.
-Φέτα Cacio e Pepe χυλοπίτες με φέτα και αυγοτάραχο Μεσολογγίου στο Yaboo
-Το διαφορετικό παστίτσιο με βοδινό ταρτάρ κιμά και χειροποίητα ζυμαρικά στο Vezene, όπως και το φρικασέ με κατσικάκι
- Η σούπα με σολομό στην Υδρία, στην Πλάκα
-Spaghetti με ροφό στο Casa Diva
-Σουτζουκάκια με πουρέ στο Koutsou &Co
-Τα Steamed Baos, τα πασίγνωστα ψωμάκια ατμού, που μεταξύ άλλων, γεμίζονται με ψίχα από king crab και yuzu aioli και το σούσι στο Nikkei Fioresta
-Το σάντουιτς «New York» με αυγά σκραμπλ και μπέικον στο Όβεν (Γλυφάδα)
-Τα chimichangas στο Dirty Sanchez
-Τα μπιφτέκια στο Manari
-Σουβλάκι με χοιρινό και κόκκινη σάλτσα στο «Νικαράγκουα» στον Πειραιά
-Χοιρινό πρασοσέλινο στο «Ρίνι»
Οι νέες γαστρονομικές τάσεις και πού τις βρίσκουμε στην Αθήνα
Τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή γαστρονομική σκηνή έχει επηρεαστεί σημαντικά από την παγκόσμια κρίση, την πανδημία που βιώσαμε και φυσικά το Tik- Tok που δημιουργεί νέες τάσεις. Σύμφωνα με έγκυρα ευρωπαϊκά sites, τη φετινή σεζόν, φαίνεται ότι είναι η επιστροφή στη διασκέδαση επανέρχεται δυναμικά και νέα trends δημιουργούνται που θα μάς απασχολήσουν και θα ενταχτούν στην κουλτούρα του κάθε λαού.
Ακόμα πιο πληθωρικά σάντουιτς, fusion κουζίνα, γεύσεις με φιστίκι, αλλά και ποτό σε βιβλιοπωλεία, είναι μόνο μερικά από τα νέα trends της φετινής χρονιάς. Από την άλλη, η τάση «farm to table» παραμένει, αναδεικνύεται περισσότερο το «food waste» και αναμένεται αύξηση στις εξόδους για γεύμα/ δείπνο στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.
Τα νέα (πιο) πληθωρικά σάντουιτς
Τα σάντουιτς έχουν μπει δυναμικά στη γαστρονομική σκηνή και το απλό τοστ, με τυρί και γαλοπούλα, έχει δώσει τη θέση του σε πιο γκουρμέ γεύσεις. Νόστιμα βουτυρένια σάντουιτς με σιγομαγειρεμένο κρέας βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, στο Talking Breads. Σίγουρα, η τάση με τα γκουρμέ σάντουιτς δεν είναι καινούργια, ωστόσο τώρα γίνονται πιο πληθωρικά και σίγουρα πιο χορταστικά.
Στην κατηγορία των σάντουιτς πλέον μπαίνουν δυναμικά κι αυτά που φτιάχνονται με ιταλικό ψωμί, το γνωστό πανίνι.
Πατατάκια στα μενού των εστιατορίων
Το απλό σνακ, τα πατατάκια, αναβαθμίζονται και μπαίνουν δυναμικά στα μενού των εστιατορίων του Λονδίνου καθώς μετατρέπονται σε γκουρμέ γεύση. Και μπορεί στη βρετανική πρωτεύουσα τα πατατάκια να συνδυάζονται αρμονικά με μύδια, ωστόσο και στην αθηναϊκή σκηνή έχουν βρει τη δική τους θέση στο τραπέζι.
Από τα πιο signature πιάτα στο Basegrill, το εστιατόριο που φημίζεται για τις κοπές του, είναι οι τηγανιτές πατάτες, κομμένες ως στικ, με αυγά.
Πρόκειται για ένα πιάτο που προσελκύει τους επισκέπτες και παραμένει στα best seller του μαγαζιού.
Ποτό σε βιβλιοπωλείο
Η νέα τάση θέλει να πίνουμε το ποτό μας στα βιβλιοπωλεία, τα οποία πάνε κόντρα στη ψηφιακή εποχή. Μέχρι τώρα έχουμε δει να ανοίγουμε νέα βιβλιοπωλεία σε γειτονιές και πολλά να έχουν τη δυνατότητα να πιεις τον καφέ σου, ακόμα και να δουλέψεις.
Η παγκόσμια τάση, που φαίνεται θα κυριαρχήσει μέσα στο 2025, είναι να μπορούμε να πίνουμε ποτό στα βιβλιοπωλεία και σε Αμερική και Λονδίνο υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές.
Να σημειώσουμε ότι ήδη λειτουργεί το «Bookbar by Kaktos», στην Αιόλου, όπου οι γνωστές εκδόσεις έχουν χώρο που λειτουργεί ως καφέ και μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, ένα ελαφρύ γεύμα και να πιείτε το ποτό σας.
Δείπνο στα εστιατόρια των ξενοδοχείων
Ήδη τα τελευταία χρόνια ο κόσμος έχει επιστρέψει δειλά δειλά στα εστιατόρια των ξενοδοχείων για να απολαμβάνει ένα ελαφρύ γεύμα και ένα γευστικό δείπνο. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων δεν απευθύνονται μόνο στους πελάτες τους, αλλά είναι ανοιχτά για το κοινό.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, το φαγητό σε ξενοδοχεία θα σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο το 2025 και φαίνεται πώς θα είναι από τις κυρίαρχες γαστρονομικές τάσεις της χρονιάς που διανύουμε.
Από τις καλύτερες επιλογές είναι τα μισελινάτα εστιατόριο «Pelagos», του Four Seasons Astir Palace Athens, και το «Patio», του Margi Hotel. Εξαιρετική εμπειρία είναι το εστιατόριο «Sense», που βρίσκεται στον 7ο όροφο του AthensWars Hotel, το φημισμένο brunch του New Hotel και το «Penthouse 21» στον 21ο όροφο του ξενοδοχείου President για να απολαύσετε χειροποίητα χορτοπιτάκια ανοιγμένα με φύλα βέργας και λαβράκι με σάλτσα μπουγιαμπέσας.
Γεύσεις με άρωμα φιστίκι
Τον τελευταίο καιρό το Dubai Chocolate με αγαπημένο συστατικό το φιστλικι έχει κατακλύσει το Tik Tok κι όλοι ψάχνουν να το δοκιμάσουν – για άλλη μια φορά τα social βλέπουμε ότι έχουν μεγάλη δύναμη.
Πλέον, μπορείτε να βρείτε γλυκά και παγωτά με πρωταγωνιστή το φιστίκι που, όλα δείχνουν, θα παραμείνει λίγο ακόμα στη γαστρονομική σκηνή. Εκτός αν με τόση διαφήμιση που γίνεται έχετε ήδη κορεστεί – όπως εγώ!
Δοκιμάστε κρουασάν με κρέμα φιστικιού στο Queen Bee, στο Κολωνάκι, στο Overoll, Doubai Chocolate στο Maxim και παγωτό με γεύση φιστίκι στο Sugar Killer.
Ethnic fusion
Η έθνικ fusion κουζίνα είναι από τις γαστρονομικές τάσεις της χρονιάς που θα κυριαρχήσουν και η Αθήνα έχει αρκετές και ενδιαφέρουσες επιλογές για να περιπλανηθείτε γευστικά στις κουζίνες ανά τον κόσμο.
Στα προτεινόμενα είναι το «Izakaya», στο Κολωνάκι, στο «Rakan Urban Gastronomy», το «Nikkei Fioresta».