Το φαγητό βάλσαμο του χειμώνα είναι οι σούπες και βρήκαμε τα καλύτερα εστιατόρια για να τις απολαύσετε τώρα που έχει κρύο.
Το φαγητό που αναζητάμε περισσότερο όταν αρχίζουν τα κρύα είναι οι σούπες, χυλωμένες ή μη, ως το πιο comfort food του χειμώνα. Η σούπα δεν είναι ένα απλό πιάτο: είναι βάλσαμο στην ψυχή και συνήθως ξεπηδούν παιδικές αναμνήσεις από το μαγείρεμα της μαμάς και της γιαγιάς που φρόντιζαν πάντα να μάς το φτιάχνουν όταν ήμασταν άρρωστοι. Η σούπα, πλέον, είναι το πιάτο που αναζητάμε με το κρύο και το συμπεριλαμβάνουμε με αγάπη σε γιορτινά τραπέζια.
Αν και υπάρχουν κάποια κλασικά στέκια για νόστιμες σούπες, που έχουμε γράψει ξανά, κάθε χρόνο αναζητάμε νέες γεύσεις για να εμπλουτίζουμε τις βόλτες μας στην πόλη και σε γειτονιές.
Οι καλύτερες διευθύνσεις για ζεστές σούπες το χειμώνα
Σούπα με μοσχάρι στη «Λότζα της γειτονιάς»
Από τα μαγαζιά των Εξαρχείων που έχειν καταφέρει να γίνει στέκι όσων επισκεπτών επιμένουν στην καλή και παραδοσιακή κουζίνα με πιάτα που ξυπνούν συναισθήματα. Στη «Λότζα της γειτονιάς» τρώνε άνθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά και μπορούν να πάρουν ttake away το φαγητό που βγαίνει με αγάπη και μεράκι από τις κατσαρόλες.
Από τα πιο «δυνατά» πιάτα του μενού είναι η σούπα με μοσχάρι που σερβίρεται με μεγάλα κομμάτια σε κρέας, κομμένες πατάτες και καρότα και μπόλικο λεμόνι. Στον κατάλογο θα βρείτε κι άλλα πιάτα ημέρες, αλλά προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτή τη σούπα βάλσαμο τώρα το χειμώνα.
Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια
Γιουβαρελάκια στο «Ολύμπιον»
Από τααγαπημένα μαγειρεία της πόλης, με πιάτα μαμαδίστικα, και την κουζίνα στα καλύτερα τους είναι το κλασικό «Ολύμπιον». Καθημερινά οι λαμαρίνες με τα φαγητά που στέκονται στη βιτρίνα βάζουν τον επισκέπτη σε πειρασμό για το τι τελικά να επιλέξει ως πιάτο ημέρας.
Για αυτή την ποχή, που το τσουχτερό κρύο, θέλει ζεστό φαγάκι δοκιμάστε τα γιουβαρελάκια που έρχονται νόστιμα χυλωμένα και σε καλή ποσότητα -το ίδιο νόστιμοι είναι και οι λαχανοντολμάδες του.
Αναπαύσεως 9, Αθήνα
Κρεμμυδόσουπα στο «L’Αbreuvoir»
Αυθεντική γαλλική κουζίνα και ατμόσφαιρα άλλης εποχής έχει το γαλλικό εστιατόριο L’Αbreuvoir, από τα πιο κλασικά στέκια της πόλης.
Στο γαλλικό εστιατόριο, από τα πιάτα σήμα – κατατεθέν του, είναι η κρεμμυδόσουπα – μια σούπα που έχουμε συνδέσει με την πόλη του Φωτός. Προτείνουμε να ξεκινήσετε με την μυρωδάτη και πολύ νόστιμη κρεμμυδόσουπα πριν περάσετε στο κυρίως πιάτο.
Ψαρόσουπα στον «Πεζούλα»
Το άλλοτε οινομαγειρείο, στις Τζιτζιφιές, που είχε ανοίξει η οικογένεια Πεζούλα και φημιζόταν για τα νόστιμα πιάτα και τη βελουτέ, πηκτή, ψαρόσουπα που «γιάτρευε» τους ξενύχτηδες, εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο σημείο με τα ηνία να έχει πλέον η τρίτη γενιά.
Η ψαροταβέρνα «Πεζούλας» παραμένει ένα διαχρονικό στέκι για να απολαύσετε αυθεντική ψαροφαγία και φυσικά τη ναυαρχίδα του μενού: την ψαρόσουπα. Ότι πρέπει για τις κρύες ημέρες και νύχτες του χειμώνα να την απολαύσετε είτε ως πρώτο,είτε ως κύριο πιάτο.
Πεισιστράτου 11, Τζιτζιφιές
Βιετναμέζικη σούπα Pho στο «Hanoi»
Το βιετναμέζικο Hanoi είναι από τα μαγαζιά που αμέσως έγιναν από τα πιο περιζήτητα της πόλης και από τα best seller πιάτα που σερβίρει είναι η σούπα pho.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια σούπα, κοντά σε γεύση με τη δική μας τη σούπα με μοσχάρι, σίγουρα πιο ελαφριά και με διάφορα κρεμμύδια ωμά από πάνω. Αν σας αρέσουν οι πιο spicy γεύσεις, όπως εμένα, προσθέστε το μείγμα καυτερών μπαχαρικών που έρχεται δίπλα.
Αφού είστε εκεί μην αντισταθείτε στις γαρίδες με κάρι συνοδεία ρυζιού και τα ρολά με λαχανικά, κρέας και ψάρι.
Πετράκη 12, Σύνταγμα
Κοτόσουπα στις «Νοστιμιές της Μαίρης» και στο «Αυτόφωρο»
Δύο κλασικά στέκια για χυλωμένη, νόστιμη κοτόσουπα είναι «Οι Νοστιμιές της Μαίρης», στην Κυψέλη, και το «Αυτόφωρο», στους Αμπελοκήπους -και στα δύο με έχουν πάει ηθοποιοί που τα επιλέγουν εδώ και χρόνια.
Στα δύο αθηναϊκά στέκια σερβίρουν καθημερινά μαγειρευτό παραδοσιακό φαγητό «σαν της μαμάς», ενώ στο πρώτο μην παραλείψετε να δοκιμάσετε λαχανοντολμάδες με πλούσιο αυγολέμονο και στο δεύτερο σερβίρει πατσά και παραδοσιακή χυλωμένη φασολάδα.
Ταϋλανδέζικη σούπα με γαρίδες στο «Tuk Tuk»
Από τα καλύτερα ταϋλανδέζικα της πόλης, το Tuk Tuk, στο Κουκάκι, έχει πάντα κόσμο ή περιμένεις στην ουρά για να πάρεις την παραγγελία σου. Το μαγαζί είναι πολύ μικρό κι επιστρέφεις ξανά και ξανά για την κουζίνα του.
Από το μενού δεν λείπουν και οι σούπες -προτείνουμε την πικάντικη σούπα με γαρίδες, μανιτάρια, κόλιανδρο. Αν δεν μπορείτε την σούπα με θαλασσινά, υπάρχει η επιλογή με κοτόπουλο, γάλα καρύδας, καλαμπόκι και κόλιανδρο που είναι εξίσου ενδιαφέρουσα σεγεύση.